Hlavní obsah

4 způsoby, jak zhubnout bez počítání kalorií

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provedením několika změn, které optimalizují hladiny hormonů, snížíte hlad a zrychlíte metabolismus. Můžete zhubnout i bez počítání kilokalorií.

Článek

Hubnutí není jen o počítání kilokalorií. Ve skutečnosti je to mnohem komplikovanější – různé potraviny ovlivňují hlad a hladiny hormonů různými způsoby. Ve skutečnosti se na vysněnou váhu můžete dostat i jinak. Stačí provést pár jednoduchých změn. Tady jsou.

1. Jezte více bílkovin

Bílkoviny se hodí nejen na snídani, ale měli byste je konzumovat v průběhu celého dne. Existuje mnoho důkazů, že snižují pocit hladu, což přirozeně pomáhá v hubnutí. Dokážou totiž zpomalit uvolňování sacharidů, proto je dobré je jíst společně. Třeba ke kousku ovoce (sacharidy) si dát tvaroh (bílkoviny). Nejvíc jich obsahují lustěniny, maso, hlavně hovězí, kuřecí a rybí, vejce a mléčné výrobky. U těch je to zejména tvaroh.

„Bílkoviny tělo spaluje mnohem pomaleji než sacharidy a tuky. Proto máte delší pocit sytosti a chutě vás nenapadnou tak brzy od posledního jídla jako při stejně kalorickém jídle plném sacharidů,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu z Kostelce nad Orlicí.

Výzkumy navíc shodně potvrzují, že bílkoviny mnohem více než tuky a sacharidy podporují metabolismus. Je to proto, že při trávení bílkovin je tělo více zaměstnáno, a tudíž pálí více kilokalorií  než při trávení tuků či sacharidů. Navíc buduje svalstvo, které je metabolicky aktivní, a spalování kilokalorií provádí téměř nepřetržitě.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Bílkoviny tělo tráví pomaleji než tuky a sacharidy, proto vás zasytí na delší dobuFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

2. Používejte menší talíře

Tím, kdo určuje, zda byste měli nebo neměli jíst, je v konečném důsledku váš mozek. Zkuste jej trochu ošálit a servírovat si jídlo na menších talířích, kde to bude vypadat, že je ho víc než ve skutečnosti. Následkem toho sníte méně a uchráníte se přejídání. Pokud si ovšem nepůjdete pro další miniporci.

V případě, že po jídle nemáte pocit sytosti, vyčkejte, než si půjdete přidat,“ radí Lucie Tvrdoňová. „Mozku někdy chvilku trvá, než mu dojde, že mu porce vlastně stačila. Trochu se napijte a běžte se něčím zabavit. Zabavený mozek si nevzpomene, že má chuť na přídavek. Většinou ta doba trvá kolem dvaceti minut.

„Kromě velikosti talíře pomáhá k pocitu sytosti a uspokojení z jídla i atraktivní způsob servírování pokrmu, a to i u osob, které si myslí, že jim na vzhledu nezáleží,“ dává další tip Ing. Petra Schäferová ze společnosti Fitkouč.

Foto: Kondor83, Shutterstock.com

Ošalte mozek a jídlo si pěkně naservírujte na menším talířiFoto: Kondor83, Shutterstock.com

3. Vybírejte potraviny plné vody a vlákniny

Potraviny s nízkou kalorickou hustotou jsou chudé na kilokalorie, ale zasytí, zpravidla kvůli obsahu vody. Podobné je to s vlákninou, která zvyšuje sytivost, ale ne kalorickou hodnotu. Mezi takové pochutiny patří především zelenina a některé druhy ovoce (například švestky nebo meruňky). „Proto doporučujeme, aby každý denní pokrm obsahoval ovoce nebo zeleninu,“ říká Petra Schäferová a dodává, že v případně potřeby hubnout by měl být poměr ovoce a zeleniny 1:5.

4. Odpočívejte a dostatečně spěte

Stres a špatný spánek jsou jedněmi z nejsilnějších rizikových faktorů obezity. Nadměrný stres zvyšuje hladiny hormonu kortizolu, který podporuje hromadění tuku v břiše a kolem orgánů a tím zvyšuje riziko onemocnění srdce a cukrovky. Nedostatek spánku  narušuje hladiny hormonů ovlivňujících hlad a zvyšuje chuť k jídlu.

Jednoduše řečeno – jste-li vystresovaní a unavení, víc jíte, aniž byste si to uvědomovali. „Lidé, kteří méně spí, více jí. A více přijatých kilokalorií během dne způsobuje přibírání na váze. Druhý den unavený člověk pociťuje větší hlad či chuť. Podvědomě se snaží přijmout energii, kterou nenabral spánkem,“ potvrzuje Lucie Tvrdoňová.

Tyhle šílené diety drží slavní  a dušují se, že fungují. Zkusíte je taky? 

Načítám