Článek
Exotické druhy ovoce vyžadují jistou péči a podmínky. Horké letní teploty vám budou při jejich pěstování hrát do karet, jsou ale i druhy, jimž nevadí ani naše zimy. Vhodných odrůd je několik, dnes vám představíme pět z nich.
Naši pro lepší zrak
Plody naši (používá se také název nashi) jinak nazývané také jako asijská hrušeň, na první pohled připomínají spíše jablka, barvou a chutí se však blíží hruškám. Jen jsou o něco sladší. Jsou plné vitaminu C a antioxidantů pro lepší zrak.
Naši miluje propustnou, dobře živenou půdu s dostatkem vláhy. Protože není samosprašná, potřebuje k opylování ve svém okolí další strom. Nemá ráda vítr a ze světových stran jí nevyhovuje jihovýchod. Kvůli ranním slunečním paprskům po mrazivé noci jí totiž hrozí praskání kmene. Jinak ale příliš náročná není a oproti našim běžným hrušním má jednu obrovskou výhodu – je velmi odolná vůči nemocem. V zahradnictví si můžete koupit mladý stromek, který vysadíte přímo do půdy, nebo naroubujete na hrušňový semenáč.
Naši, neboli asijská hrušeň, nemá ráda vítr, ale je odolná vůči většině nemocí
Papája pro zdravější trávení
Přestože tato rostlina dorůstá až deseti metrů, jedná se o bylinu, jež ve správných podmínkách dokáže plodit i několik let po sobě. Dužiny jejích plodů obsahují spoustu vitaminů, minerálů a enzymů, které zlepšují trávení bílkovin.
Pěstuje se ze semínka 1 až 3 cm hluboko ve výživném zahradnickém substrátu, který je vhodné ošetřit ochranným prostředkem proti plísním. Běžně roste v subtropické oblasti, dařit se jí tedy bude hlavně ve sklenících. V létě jí vyhovuje teplota kolem 25 °C, v zimě potřebuje alespoň 17 °C. Přes léto vyžaduje vydatnou zálivku, v zimě je třeba ji trochu omezit. Má ráda rozptýlené světlo, které ji osvětluje z různých stran, nedávejte ji však na přímé slunce. A pěstovat ji lze i u okna v bytě, počítejte, že bude menšího vzrůstu a mít menší plody.
Papája vyžaduje teplé a slunečné prostředí, pěstovat ji lze i v bytě
Kaki pro kvalitnější spánek
Tomel japonský, neboli kaki, je plný vitaminů A a C, antioxidantů a aminokyselin. Najdete v něm také hořčík, draslík, železo, vápník, fosfor, mangan a měď. Posiluje imunitní systém, zlepšuje kvalitu spánku a má výborný vliv na kvalitu pleti i vlasů.
V létě se mu daří na slunných místech, například na zahradě, terase či balkoně. Pěstuje se ze semínka nebo sazenice. Semínka se nejprve stratifikují (ochlazují) v ledničce a v únoru se vysévají 4 až 5 cm hluboko do výživného substrátu. Sazenice se nejdříve pěstuje ve stínu nebo polostínu a během prvního roku je nutné ji nechat ve vlastním kontejneru a chránit před zimou. Kaki je nutné chránit před větrem a dopřávat mu důkladnou zálivku bohatou na živiny. V zimě má rádo tmavé prostředí, teplotu okolo 1 °C a výrazně omezenou zálivku.
Kaki potřebuje většinu roku dostatek světla a ochranu před větrem. Přes zimu naopak vyžaduje tmu a chlad
Mučenka proti zánětům
Většina bude znát plody mučenky jedlé spíš pod jejím jiným názvem – maracuja. Je extrémně zdravá, obsahuje vitaminy B a C, provitamin A, draslík, vápník, železo, fosfor, vlákninu a velké množství antioxidantů. Posiluje imunitní systém, působí protizánětlivě, snižuje bolest kloubů a podle některých studií zmírňuje projevy astma. A navíc je ideální večerní svačinkou!
Je to pnoucí rostlina milující teplo, spoustu světla a vydatnou zálivku. Její substrát by nikdy neměl vyschnout, a od jara do léta je dobré ji jednou za dva týdny přihnojit. Pěstuje se ze semínek, které lze koupit v zahradnictví nebo vybrat přímo z plodu, naložit na dva až čtyři dny do vody, propláchnout a vysít asi 0,5 cm hluboko do výsevního substrátu. Prospívá jí letnění na zahradě, terase či balkonu a pravidelné rosení. Aby kvetla, vyžaduje každoroční řez, není samosprašná. Potřebuje tedy pyl z jiné rostliny. Přes zimu si vystačí s teplotami nad 10 °C a menší zálivkou. Platí zde přitom úměra, čím nižší teplota, tím méně vody.
Mučenka jedlá, neboli maracuja, miluje venkovní letnění a štědrou zálivku
Muďoul jako zdroj bílkovin
Muďoul u nás není příliš známý. Pochází ze Severní Ameriky a v jazyce Indiánů se nazývá Pawpaw. Svou chutí i konzistencí nejvíce připomíná banán. Je bohatý na vitaminy i minerály, hlavně železo a vápník. Obsahuje také více bílkovin než ostatní druhy ovoce.
V našich podmínkách se mu lépe daří v teplejších polohách, ideálně do 350 m n. m. Ve vyšších polohách ho lze pěstovat u západních a jižních stěn domů, kde bude chráněný. Nejjednodušší je pořídit si v zahradnictví mladý stromek, plodit mohou jen ty roubované. Pokud se chystáte pěstovat více kousků, dodržujte mezi nimi odstup tři až deset metrů. Prospívá mu občasné předjarní hnojení a potřebuje hlubokou, výživnou a propustnou půdu. Je cizosprašný, není nutné ho řezat a vyžaduje dostatek vláhy. Má rád polostín či slunná místa, prudké sluneční paprsky ho však mohou poškodit. Jeho výhodou je, že je mrazuvzdorný a v zimě zvládá až teploty do –25 °C.
Muďoul preferuje teplejší polohy a nižší nadmořskou výšku, v zimě ale zvládne i větší mrazy