Hlavní obsah

Kuchyňské trendy pro rok 2022: Kámen, industriál i pastely

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koncem roku vždy přichází vlna trendů a tipů, které se snaží předpovídat, co se bude v následujících měsících líbit a prodávat. Nevyhýbá se to samozřejmě ani oblasti interiérového designu. Co bude frčet v kuchyních?

Článek

S interiérovými trendy nejčastěji přicházejí designéři a architekti, své slovo mají ale i různé společnosti, které se specializují na výmalbu či doplňky. Je přitom jen na vás, zda na jejich doporučení a rady dáte, nebo se jim úplně vyhnete.

V kuchyni byste se měli v první řadě cítit příjemně a měla by vám vyhovovat po praktické stránce. Vždy se proto rozhodujte hlavně podle sebe a nápady odborníků berte spíše jako zajímavou pomůcku. Z čeho čerpat inspiraci v roce 2022?

1. Surové přírodní materiály

Pravé přírodní materiály hlásí návrat a má to své důvody. Jsou vhodné pro alergiky, interiér příjemně zútulní, hodí se víceméně všude a skvěle vypadají. Na zdech kuchyně se bude krásně vyjímat třeba kámen, dřevo pak výborně sedne na nábytek i pracovní desku. Jestli vám nevadí, že přijdete o jejich jedinečnou vůni a pravost, sáhněte po levnějších a mnohdy odolnějších imitacích.

Foto: Tanya Sid, Shutterstock.com

Přírodní materiály by vám v kuchyni rozhodně neměly chybětFoto: Tanya Sid, Shutterstock.com

2. Inspirace z lesa

Zelená barva, zemité odstíny, vzdušnost, přirozenost a dřevo. Přesně to by měla ztělesňovat ideální kuchyně pro rok 2022. Pozvěte si kousek přírody do domácnosti a nechte svou kuchyni prosytit atmosférou lesů a luk. Pomůže vám s tím hlavně světlé dřevo, dostatek přirozeného (nebo vhodného umělého) světla a odstíny zelené, skořicové či hnědé.

Foto: Lysikova Irina, Shutterstock.com

Odstíny zelené, dřevo a dostatek světla se budou v kuchyni krásně vyjímatFoto: Lysikova Irina, Shutterstock.com

3. Jako v továrně

Opakem je továrním halám podobný industriální styl. Jeho typickými rysy jsou obnažené zdi, cihly, betonová stěrka, kov a kámen. Dle doporučení designérů je ideální nechat se tímto stylem jen lehce inspirovat a do současných moderních kuchyní zařadit jen pár prvků. Zajímavou volbu představují kovová svítidla či mosazné vodovodní baterie a využít můžete i další trend – matnou šeď.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Cihly, dřevo a kov jsou jen některé prvky typické pro industriální stylFoto: brizmaker, Shutterstock.com

4. Zdravý vzduch díky kytkám

Pokojovek není nikdy dost, především pak v kuchyni, kde bývá čerstvého vzduchu občas nedostatek. Rostlinky vám ho pomohou vyčistit od zápachu i nebezpečných látek, které vznikají během vaření nebo při používání čisticích prostředků.

Foto: kazoka, Shutterstock.com

Zatímco bylinky kuchyni příjemně provoní, jiné rostliny ji zbaví nebezpečných látekFoto: kazoka, Shutterstock.com

5. Pastelová růžová

Surové přírodní materiály a industriální styl mohou vytvářet domněnku, že kuchyňské trendy budou spíše drsné. Zjemní je pastelové odstíny růžové. Slušet jim to bude na stěnách, nádherně vypadají ale i na nádobí. Místnostem dodají klidnou a uvolněnou atmosféru, vyvolávají pocity bezpečí a opticky zvětšují prostory, díky čemuž se hodí i do malých kuchyní.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Světlé tóny růžové opticky zvětšují a budete se díky nim cítit více v klidu a bezpečíFoto: New Africa, Shutterstock.com

6. Oslava slunce

Růžová se zelenou nejsou jediné žádané barvy. V roce 2022 se můžete těšit na opravdu pestrou paletu inspirovanou východem a západem slunce. Vyhlížejte všechny tóny žluté a oranžové, svůj prostor dostane i červená. Jestli si sluníčko spojujete s plážemi, přidejte do kuchyně i neutrální písčité tóny. Teplé barvy zlepšují náladu a podporují aktivitu, což je prima, ale také zvyšují chuť k jídlu. Otázka je, zda to potřebujete...

Foto: Richman21, Shutterstock.com

Zemité barvy a odstíny žluté či oranžové dodají kuchyni útulnou atmosféruFoto: Richman21, Shutterstock.com

7. Samostatná kuchyně

Tento trend se bude týkat spíše těch, kdo svůj domov teprve zařizují. Velí totiž jasně: kuchyně by měla být samostatnou místností. Přestože má kuchyň propojená s obývákem celou řadu výhod, samostatně vám podle designérů poskytne útočiště, kam lze na chvíli uniknout před zprávami i sociálními sítěmi. Máte otevřenou kuchyni a uvítali byste v ní občas trochu klidu? Jestli vám to dispozice dovoluje, zkuste kompromis a kuchyňský kout oddělte – hodí se k tomu třeba posuvné dveře.

Související témata:

Načítám