Hlavní obsah

5 signálů, že nejste zralí na vážný vztah

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč mi to nevychází? Proč nemůžu najít vhodný protějšek? Proč pořád nikoho nemám? Možná si opravdu vybíráte špatně, ale možná prostě jen nejste na dlouhodobý vážný vztah ještě připraveni. Tohle jsou signály, že je na tu pravou lásku moc brzy!

Článek

Milostné vztahy lidem nevycházejí z různých důvodů. Dost často to je ale tím, že jednoduše není ten správný čas, že ještě nejsou na vážný vztah připraveni. Týká se to jak mužů, tak žen. Jak to poznáte? Podle těchto signálů.

1. Nejste ukotvení

Už jste vystřídali třetí školu, přičemž na každé jste vydrželi maximálně jeden semestr? Nebo jiný příklad: během posledního roku jste hned několikrát změnili zaměstnání, protože vás už během zkušební doby přestala práce bavit? To svědčí o vaší nevyzrálosti.

Když nemáte pořádek ve svém životě, nebudete ho mít ani v lásce. Jestli stále tápete ohledně sebe sama, a vlastně nevíte, jak chcete žít, nemůžete ani vědět, s kým chcete žít. Nejdřív se zaměřte na sebe, až potom najdete pravou lásku.

2. Máte individuální plány

Chcete odjet na půl roku do ciziny sbírat zkušenosti? Pasete po povýšení v práci, které znamená, že větší část roku strávíte na pracovních cestách po celém světě? Pak by vám vztah stejně dlouhodobě nefungoval.

Pokud jsou vaše plány a sny vysoce individuální, časově náročné, jednoduše takové, že by je láska zkomplikovala nebo rovnou znemožnila, nejdřív si je splňte, protože byste mohli jednou litovat. Divoká zamilovanost by vám to sice zpočátku nedovolila, ale po nějaké době byste mohli mít pocit, že vás partner o něco okradl, že jste o něco velkého kvůli němu přišli. A to rozhodně na harmonii ve vztahu nepřidá.

Foto: NAR studio, Shutterstock.com

Pokud máte sny a plány, v nichž láska moc nefiguruje, splňte si je, než si někoho najdeteFoto: NAR studio, Shutterstock.com

3. Míváte úlety

Nejde jen o úlety milostné , kdy se po divokém večírku probudíte u neznámého muže, který vám včera padl do oka. Jde o úlety všeho druhu – když máte pravidelně v práci áčko kvůli propařené noci, když měníte plány, jak vás to napadne, aniž by vám došlo, že tím třeba komplikujete život lidem ve vašem okolí, nejste na vážný vztah dost dospělí.

K určité životní fázi tahle lehkomyslnost určitě patří, je to normální vývojové stádium. Ale k lásce, té opravdové a dlouhotrvající, je potřeba zodpovědnost, nesobeckost, ochota se přizpůsobit a dělat věci ne jen, když se vám chce, ale třeba proto, že to tomu druhému udělá radost. Pak bude mít váš vztah daleko lepší prognózu.

4. Rychle se nadchnete

Vidíte boty a prostě je musíte mít. Nepřemýšlíte o tom, zda je budete mít kam nosit nebo jestli nejsou moc drahé, a vlastně ani moc neřešíte, že vás tlačí. Prostě jste se do nich zamilovali na první pohled a emoce vyhrály nad racionálním uvažováním. A takhle to máte nejen s nakupováním, ale v podstatě se vším, včetně vztahů.

Na tohle pozor. K lásce samozřejmě určité pobláznění, hormonální bouře a růžové brýle patří, ale musíte občas sestoupit na zem a dovolit rozumu, aby k tomu také něco řekl. Emocionální stálost ve spojení s racionálním uvažováním jsou známky, že jste připraveni nejen na divokou lásku, ale na tu opravdovou, třeba i celoživotní. Ukvapenost je jeden ze špatných milostných návyků!

Foto: PH888, Shutterstock.com

Ukvapenost se v lásce většinou moc nevyplácíFoto: PH888, Shutterstock.com

5. Jste po rozchodu

Tohle je velmi častá situace. Není to dlouho, co se s vámi někdo rozešel. Je vám smutno, jste celí rozbolavělí, zkrátka rozhodně nejste emočně fit. Jenže si potřebujte nutně zvednout sebevědomí, a tak začnete chodit s prvním jen trochu ucházejícím člověkem. Chyba.

Vrhat se v tuhle dobu do vážnějšího vztahu je krajně rizikové. Rozchod je potřeba nejdřív pořádně zpracovat a vyrovnat se s ním, až pak se můžete vrhnout vstříc zářivé budoucnosti. Takže pokud v koutku duše stále myslíte na svého ex, cítíte při pomyšlení na něj nějakou výraznou emoci (vztek, smutek, lásku), dopřejte si čas na milostnou rekonvalescenci. Hledáte přece skutečného partnera, ne jen převozníka, který zafunguje jako náplast na odřené koleno!

Právě konec vztahu mnohé donutí rychle si najít náhradu, ale není to dobře. Víte, co (ne)dělat po rozchodu? 4 věci, které vás zničí.

Reklama

Související témata:

Načítám