Hlavní obsah

6 přežitých pravidel o bydlení: Řídíte se jimi?

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Zařizujete si nové bydlení? Řiďte se vlastním vkusem, popusťte uzdu kreativitě a nenechte se přitom svazovat zbytečnými předsudky. Zjistili jsme, kterým mýtům lidé nejčastěji podléhají.

Článek

Třeba si to ani neuvědomujete, ale neustálá mediální masáž, co byste měli, a co naopak ne, často ovlivňuje vaše rozhodování. A to nejen při návštěvě lékárny, drogerie nebo obchodu s oblečením. Pravděpodobně podvědomě podléháte i všelijakým zastaralým pravidlům o bydlení.

Máme pro vás jednu radu: Poslechněte si názory odborníků, ale nakonec se rozhodujte vždy podle sebe. Prozradíme vám, která vžitá tabu můžete při zařizování interiéru bez obav překročit.

1. Jenom ne různé styly

Citlivým kombinováním nábytku a doplňků vytvoříte interiér, který bude osobitý, který vás bude perfektně charakterizovat (byt, který mixuje různé styly). Spojením dvou na první pohled stylově odlišných prvků, například rustikální komody a skleněného stolku v minimalistickém designu, vytvoříte v místnosti zajímavý akcent. Držet se za každou cenu jednoho stylu není nutné, a navíc to často bývá docela nudné.

2. Tmavé stěny opticky zmenšují prostor

Tmavých odstínů v interiéru se nemusíte bát. Právě naopak, je to výzva. Když je šikovně použijete, dodají prostoru nejen tajemnou atmosféru, ale i určitou hloubku (černé stěny v bytě). Klidně vymalujte jednu stěnu tmavší barvou nebo si pořiďte černé obkladačky či tapetu mezi kuchyňskou linku. Důležité přitom je, abyste využili tmavé pozadí jako kontrast ke světlému nábytku nebo třeba pro obrazy, fotografie a zrcadla s výrazným rámem.

Pokud však máte doma tmavohnědé či černé kusy nábytku, raději zůstaňte u světlejší výmalby, díky níž daleko líp vyniknou.

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Pomocí tmavé stěny můžete pokoj opticky rozšířit nebo zvýšitFoto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

3. Skříňky musí stát u zdi

Když nábytek postavíte po obvodu místnosti ke stěnám, docílíte jen toho, že uprostřed vznikne prázdný prostor. Pokud neprojektujete taneční sál, je vám to celkem k ničemu. Častým řešením k zaplnění tohoto středu pak bývá konferenční stolek.

Proč ale nevymyslet něco originálnějšího? Můžete například pomocí nábytku vytvořit v místnosti hned několik zón, jako třeba čtecí (křeslo, stojací lampa), televizní (sedačka a stolek s televizí), jídelní (vyšší stůl a pár pohodlných židlí nebo pult s barovkami) nebo pracovní kout. Pokud se vám zdá, že místnost působí poněkud roztříštěně, můžete ji vizuálně sjednotit kobercem.

4. Nábytek na míru vyjde moc draho

Máte-li místnost standardních rozměrů, možná si skutečně vystačíte s hotovým nábytkem. Ale pokud bydlíte v menším bytě nebo dokonce v podkroví, které je doslova průkopníkem atypických prvků, je nábytek vyrobený na zakázku jednoznačně lepší volbou.

Tuto možnost ale určitě oceníte i v případě, že si chcete-li pořídit úžasnou, pohodlnou sedačku s křesly, případně toužíte-li po kuchyni snů. Nábytek na míru je ve většině případů efektním a v konečném důsledku i finančně výhodnějším řešením. Díky němu v místnosti využijete každý kousek místa, a co se týká vzhledu, můžete si vybírat z velmi pestré nabídky.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Především v malém bytě je nábytek na míru nejlepší řešeníFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

5. Židle musí být všechny stejné

Dříve oblíbeným jídelním setům, kdy židle a stůl tvoří nedílný celek, je už dávno odzvoněno. Takže se můžete porozhlédnout po obchodě, a když vás zaujmou různé druhy židlí, klidně si je pořiďte. Díky tomu, že židle barevně nebo stylově promícháte, získá jídelní kout potřebný šmrnc, a navíc rozbijete tak monotónnost unifikovaných souprav (mix stylů propaguje i hygge styl). To samé ale platí i o sedacím nábytku v obýváku. Bez obav můžete koupit křeslo v kontrastní barvě k sedačce. Získáte tak zajímavý solitér.

6. Nelze kombinovat různé vzory

Odborníci varují před přeplácaností, za kterou často může kombinace vzorovaného koberce a dalších textilií, jako jsou závěsy, dekorační polštářky či ubrusy. Nemusí to ale být žádná pohroma, naopak. Klidně do toho jděte, jen se přitom držte jedné barvy.

Špatná barevnost je totiž větším průšvihem než pruhy, vlnky, čtverce či kruhy. Nicméně vsadíte-li na vzorované doplňky, je lepší ladit nábytek a stěny do neutrálních odstínů, jako jsou bílá, béžová nebo šedá.

Reklama

Související témata:

Načítám