Hlavní obsah

6 tipů do domácnosti, kdy využít chleba. A jídlo v nich není

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo si na chlebu pochutnává každý den, dietářkám se po něm stýská. Umí nejen nasytit, ale také pomoct v domácnosti. Možná budete překvapeni, kolik možností využití skrývá obyčejný krajíc chleba.

Článek

Oceňujete na něm vůni, čerstvost i nadýchanou strukturu, může být celozrnný, bílý, bezlepkový, žitný… Chleba je zkrátka pojem. Pokud jste jeho milovníkem, pak možná pečete vlastní bochník. Klasické kupované pecny poměrně rychle ztvrdnou, takže určitě přijdou vhod i rady, co se starým chlebem.

Dnes do chlebové mozaiky přidáme další díl: využití chleba při úklidu a údržbě domácnosti. Může se vám to zdát trochu „ujeté“, ale je nespočet situací, kdy jste v úzkých (na chalupě, na dovolené) a v okamžiku improvizace se počítá hlavně dobrý nápad.

Skvělé nouzové řešení

Vzít plátek chleba a „vytřít“ jím kus podlahy může mnohým připadat jako plýtvání, až neúcta k božímu dárku, jak se chlebu kdysi přezdívalo. Ano, chleba je především k jídlu, ale někdy to může být skutečně nejkratší cesta, jak zasáhnout v nouzi z domácích zdrojů. Takže jeden nebo dva krajíčky prostě oželíte.

Jaký chléb je vhodný? Při našem experimentování jsme používali toastový chleba, protože se s plátky výborně pracuje a střídka je hodně nadýchaná, tudíž dobře saje. Klasický žitnopšeničný chleba typu Šumava se drolil (bývá mírně nedopečený a drobí se už při krájení) a při manipulaci nedržel pohromadě. Ještě větší potíž je s chlebem, který obsahuje semínka či zrníčka.

Co dokáže krajíc chleba?

1. Zbaví polévku mastnoty

Foto: Greta Blumajerová

Plátek chleba stačí jen jemně přiložit k hladině polévky a tučná oka do něj doslova vklouznouFoto: Greta Blumajerová

Babiččin poctivý vývar se vyznačuje typickou vůní i tučnou vrstvou, z níž na vás mastná oka jen mrkají. Při chřipce ideální vyprošťovák, ovšem při žlučníkové nebo slinivkové dietě něco nemyslitelného. Mastnou vrstvu odstraníte tak, že krajíc přiložíte na pár vteřin k hladině polévky nebo jím přejedete po povrchu. A kdyby vám bylo líto nasátý plátek vyhodit, zkuste ho pro jednou nabídnout psovi (ano, veterinář z vás nebude mít radost!).

2. Odstraní snadno střepy

Foto: Greta Blumajerová

Hladkou dlažbu zametete snadno, ovšem střepy na dřevěných prknech mohou dost potrápitFoto: Greta Blumajerová

Když rozbijete skleničku, první, po čem sáhnete, je smeták. U hladké podlahy jde jen o důkladné zametení, ale u strukturovaných povrchů to bude horší. Když nemáte vysavač, pomůže chleba! Přejíždějte jím jemně po podlaze. Do střídky (a ne do vašich prstů) se zapíchnou i ty nejmenší kousky. Plátek pak samozřejmě vyhoďte. Tuto fintu ocení především maminky batolat, která lezou po čtyřech, i majitelé psů a koček.

3. Vysaje mastné skvrny na zdi

Foto: Greta Blumajerová

Nejlepší je zasáhnout takzvaně začerstva, ale mnohé mastné fleky půjdou dolů i po časeFoto: Greta Blumajerová

Okolí kuchyňské linky obvykle chrání omyvatelná zábrana, ovšem jak káže zákon schválnosti, pánev s prskajícími řízky položíte zrovna k jejímu konci a na zdi se to rychle odrazí. Chlebovou střídku sežmoulejte do kuličky a přejíždějte jí po mastných flecích – v případě potřeby vícekrát opakujte.

4. Vyrovná vlhkost v dóze s potravinami

Foto: Greta Blumajerová

Do dózy s cukrem stačí dát jen malý kousek chleba, co se sotva vejde do dlaněFoto: Greta Blumajerová

Cukr, zvláště třtinový, má při skladování tendenci tvrdnout kvůli vlhkosti okolního vzduchu. Abyste se tomu vyhnuli, vložte do dózy kousek chleba. Opačným případem jsou nadýchané bonbony typu marshmallow. Necháte-li je v otevřeném sáčku, po několika dnech ztvrdnou. S chlebem zůstanou déle vláčné.

5. Odstraní zápach v lednici

Foto: Greta Blumajerová

Miska nebo talířek s chlebem a octem jsou receptem na potlačení pachů (nejen) v lednici Foto: Greta Blumajerová

Načatá konzerva rybiček, i když je přetažená potravinářskou fólií, dovede „zasmradit“ celou lednici. Tady pomůže starý dobrý ocet – z misky se při neopatrné manipulaci vylije, ale na plátku chleba to bude to pravé. Po třech až pěti dnech ho vyhoďte. Podobně postupujte i v kuchyňské skříňce, pokud v ní skladujete aromatické bylinky.

6. Vyčistí mastné obrazy

Foto: Greta Blumajerová

Obrazy nekryté skleněnou deskou jsou mnohem choulostivější na údržbu a je třeba postupovat opatrně Foto: Greta Blumajerová

Designérským trendem je spojení kuchyně a obýváku do jednoho prostoru. Má to spoustu výhod – a také stinné stránky. Třeba tu, že na obrazech ulpívá mnohem více mastné špíny vznikající při vaření než třeba v ložnici. Pro čištění nepoužívejte vlhký hadřík, ale opatrně povrch malby přejeďte krajíčkem chleba – nasaje mastnotu i se špínou.

Napadá vás ještě nějaký trik s chlebem? Jestli ho raději sníte, zkuste třeba chlebové karbanátky nebo recept na vepřovou panenku v chlebu.

Reklama

Načítám