Hlavní obsah

7 tipů, jak si udělat i v karanténě hezké Velikonoce

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Reklama

Těšili jste se na delší velikonoční volno, tradice a pobyt v přírodě. To bylo před pandemií. Nevěšte hlavu a rozhodně to s oslavou Velikonoc nevzdávejte. Udělejte si to pěkné doma! Vymazlete kraslice, vymyslete velikonoční drink a vyrobte si velikonoční roušku.

Článek

Po internetu už koluje vtipné foto výbavy koledníka roku 2020: desetimetrová pomlázka kvůli dodržení odstupu, rouška, rukavice a košík plný dezinfekce a toaletního papíru. Ale my doporučujeme letos opravdu dodržet karanténu, letos prostě zažíváme Velikonoce, jaké svět neviděl a o jakých jsme rozhodně nesnili. Ale i tak to může být zábava.

Ať už jste se chystali na tradiční Velikonoce s rodinou, pletením pomlázek a koledováním, nebo jste plánovali prodloužený víkend třeba za hranicemi, všechno padlo. Ale co to otočit? Kdy naposledy jste trávili velikonoční svátky doma a vůbec nic nemuseli? Dámy, vy nebudete počítat jelita od krutých koledníků, pánům nehrozí otrava alkoholem a děti se nebudou cpát čokoládovými zajíci až do Vánoc.

Mrkněte na našich 7 tipů a užijte si volno se vší parádou.

1. Naučte se nové koledy

Obvykle před Velikonocemi s dětmi drilujete koledy, které pak vyšvihnou u všech sousedů a na oplátku přinesou koš dobrot? Naučte se je i tak a ne jen ty staré dobré klasiky. Vymyslete si vlastní, zjistěte, jaké se říkají u sousedů za hranicemi. Ono se vám to bude za rok hodit. A jestli o výslužku nechcete přijít a babičky na básničkách trvají, nahrajte video a pošlete rodině, oni na oplátku pošlou balík dobrot ze své karantény. Jedna z jednodušších: Já jsem malý koledníček, koledovat neumím, tak mi aspoň něco dejte, ať tu dlouho nestojím.

2. Vyhrajte si s kraslicemi

Někdo se na barvení vajíček těší celý rok a pak se umělecky vyřádí. Vy možná patříte do druhého tábora, nakoupíte poslední den před svátky barvy v pytlíku a pak v nich vymácháte pár vajec... Letos jinak, vážení! Nemůžete se vymlouvat na nedostatek času, tak si nastudujte možnosti barvení a pusťte se do toho. Zkuste použít přírodní barviva jako cibuli, řepu nebo kari, lak na nehty, voskovky nebo zdobte vrtačkou.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Barvit vajíčka lze desítkami způsobů a vy máte letos času habadějFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

3. Rozešlete pohlednice

Že jdeme s tipem s křížkem po funuse a velikonoční přání by měla být dávno u svých adresátů? Tenhle rok je všechno jinak, tak proč byste nemohli poslat velikonoční přání až po svátcích? Budou vlastnoruční, z lásky a kreativní. Můžete se třeba doma vyfotit v kostýmech, s ušima á la velikonoční zajda, můžete přání pokreslit kraslicemi, zajíčky, jarní přírodou. Ať to hraje všemi barvami, jako příroda za okny.

4. Nazdobte tabuli a čarujte v kuchyni

Kdy naposledy bylo velikonoční menu čistě na vás? Žádná nádivka od tchyně a mazanec od babičky. Letos jste „chefem“ vy, tak si dejte záležet a nepodceňte ani sváteční stůl a velikonoční dekorace. Dětem zadejte úkol vyrobit velikonoční papírová zvířátka, ze zdravotní procházky si přineste větvičky do vázy a vytáhněte slavnostní prostírání. Upečte beránka jako z časopisu, připravte jehněčí nebo třeba vláčný mrkvový dort.

Foto: kejuliso, Shutterstock.com

Povzneste každé velikonoční jídlo na estetický zážitekFoto: kejuliso, Shutterstock.com

5. Vyrobte velikonoční roušku

Poslední týdny se ukazuje, že český národ je soudržný a umí si poradit. Když se ukázalo, že je nedostatek roušek, usedli Češi k šicím strojům. A vznikají opravdové skvosty a módní kreace. Co si tak vyrobit roušku tématicky velikonoční? Našijte si na ni velikonoční motivy, použijte fixy na textil a kreslete nebo pište vzkazy. Doufejme, že vánoční roušky už potřeba nebudou...

6. Užijte si domácí lázně

Nezapomeňte, že od pátku do pondělí máte opravdu volno. Takže se pokuste dnes dodělat všechnu práci, poklidit, zkontrolovat ledničku a zásoby ve spíži a nalaďte se na pravý odpočinek. Je jedno, že už jste doma několik týdnů, teď nechte resty odpočívat a věnujte se jen sami sobě a rodině. Na velikonoční pondělí obvykle vstáváte se slepicemi, abyste děti a partnera vypravila na koledu? Tentokrát si pospěte si dle libosti, vychutnejte si královskou snídani a udělejte si doma wellness, dopřejte si dlouhé koupele, poslouchejte prima hudbu, naplánujte herní nebo filmový večer a můžete si třeba povídat i o velikonočních tradicích u nás i ve světě.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Pojměte letos Velikonoce jinak a zaměřte se na odpočinekFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

7. Namíchejte si signature drink

Velikonoční pondělí bývá pro ženy často o tom, že odevzdaně čekají doma s nachystanou kořalkou pro dospělé koledníky. A doufají, že si právě je nenechají na konec a nepřijdou už pěkně pod parou. Letos jsou doma všichni a přemýšlíte, co s těmi zásobami alkoholu? Proměňte se (vy, co jste plnoletí) v barmany a navrhněte si vlastní, tzv. signature koktejl. Takový, který vás přesně vystihne. Co se tak k jaru a Velikonocům hodí? Bylinkové chutě, svěží přísady?

Reklama

Související témata:

Načítám