Hlavní obsah

Babské rady, jak se zbavit černých teček: zkuste rajče

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Reklama

Nevzhledné černé tečky trápí řadu lidí bez ohledu na věk. I když se rozhodně nejedná o problém typu akné, na vzhledu také příliš nepřidávají. Proč vznikají a jak se jich zbavit snadno, efektivně a doma?

Článek

Na pokožce obličeje se denně hromadí různé druhy nečistot, jako jsou zbytky make-upu, prachových částic, venkovního smogu, kožního mazu a odumřelých kožních buněk. Kožní maz a nečistoty se hromadí v pórech, které mohou ucpávat. Tím vznikají drobné vyvýšené hrbolky na povrchu kůže neboli komedony, ty nenáviděné černé tečky. „Jsou výsledkem nahromadění odumřelých kožních buněk a přebytečného mazu v kožních pórech. Jakmile je takto ucpaný pór vystaven vzduchu, oxiduje a jeho obsah zčerná,“ vysvětluje kosmetička Simona Lipovská.

Když se tvoří příliš často

Póry se mohou ucpávat z více důvodů. Nejčastějším je nadprodukce mazu vlivem hormonů, tvorbě černých teček nahrává také situace, kdy pokožku dobře a pravidelně nečistíte nebo používáte nevhodné kosmetické přípravky. „Příčinou vzniku černých teček může být spousta – životní styl, strava, stres, mastná plet', dehydratovaná pleť, nedostatečná péče o pleť, genetika,“ vyjmenovává kosmetička Beáta Kučerová.

Černé tečky se nejčastěji objevují na nose, tvářích, čele a bradě. Mohou se projevovat i na jiných částech těla, jako záda a dekolt. Příčiny jsou stejné jako v případě projevů v oblasti obličeje. Pokud vás situace obtěžuje a nevíte si rady, konzultujte záležitost s kosmetičkou nebo dermatologem.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Chcete se zbavit komedonů? Tak nezapomínejte o pleť pečovatFoto: puhhha, Shutterstock.com

Jak se komedonů zbavit

Od nepěkných tmavých hrbolků si můžete pomoci i sami a nebudete k tomu potřebovat nic speciálního, vystačíte si s tím, co najdete doma. Aby byl ovšem výsledek trvalý, je třeba o pokožku posléze pečovat, důkladně ji čistit a vyživovat: „Každý den ráno i večer vyčistit pleť čistící pěnou, přetřít tonikem a následně nanést krém. Popřípadě můžete použít i sérum. Přípravky, které používáme, musí být voleny dle typu pleti, tak, aby neškodily naší pokožce,“ radí Beáta Kučerová. Tipy na vhodnou kosmetiku najdete zde. A jak využít toho, co máte doma?

1. Jedlá soda

Přírodní a kvalitní peeling zajistí obyčejná jedlá soda. Smíchejte ji s vodou, aby vznikla pasta, tu naneste na obličej a pár minut jemně masírujte. Poté opláchněte.

2. Citron, sůl a med

Vyrobte si pleťovou masku z citronové šťávy, soli a medu: citron vytáhne z pleti mastnotu, granulky soli zafungují jako peeling a med hydratuje a ochrání před bakteriemi. Vytvořte pastu a naneste na oblasti s černými tečkami. Nechte pět minut působit, poté jemnými krouživými pohyby minutu masírujte a nechte působit dalších pět minut. Nakonec umyjte teplou vodou. Pozor ale, nepoužívejte, pokud máte citlivou pleť.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Vedle pravidelné očisty prospívá pleti i profesionální péčeFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

3. Vaječný bílek

Přímo na pokožku můžete aplikovat vaječný bílek: potřete s ním pleť, nechte chvíli působit, a potom omyjte vlažnou vodou. Bílek zmenší póry, čímž vytlačí černé tečky, kromě toho zlepšuje strukturu pokožky a zbavuje ji přebytečné mastnoty.

4. Rajčatová dužina

Rajčata jsou bohatá na vitaminy C a A a pomáhají rozjasnit pokožku, absorbovat maz a zmenšovat póry. To je vhodné zejména pro jedince s mastnou pletí, protože rajčatová dužina přebytečnou mastnotu odstraní a zároveň hydratuje, takže pleť potom není vysušená ani drsná. Vyberte si pěkné rajče, nakrájejte ho na plátky a potírejte jimi oblasti s černými tečkami. Poté umyjte. Na pokožku můžete také nanést rajčatovou dužinu, nechat pár minut působit a potom opláchnout vodou.

Jak často

Všechna uvedená doporučení můžete podle potřeby aplikovat dvakrát až třikrát týdně a raději ne najednou, aby pokožka nebyla přesycena a nevedlo to naopak k nežádoucímu podráždění.

Reklama

Načítám