Hlavní obsah
3,5
(11)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

V mnoha rodinách patří ke štědrovečerní večeři rybí polévka stejně neodmyslitelně jako bramborový salát a kapr. Přemýšlíte, že byste si taky dali rybí polévku? Máme tu pro vás tip z kuchyní našich prababiček, tentokrát z kuchařky spolku Domácnost z roku 1921.

25 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1/2 ks celeru
  • 1/2 ks kořenové petržele
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks kapusty
  • 50 g másla
  • 1/4 l hrachu
  • 3 l hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 ks filetu z kapra
  • 100 g rybích vnitřností
  • 1 ks kapřích hlav
Jíška
  • 100 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
Opražená houstička
  • 2 ks housky
  • 50 g másla
Článek

Postup

01.

Nejdříve na 4 hodiny namočte hrách ve studené vodě, aby změkl. Vody je potřeba zhruba 2x tolik co hrachu. Namočený hrách vařte asi 20 minut doměkka.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Celer, petržel, cibuli a kapustu očistěte a nakrájejte na menší kousky, které vložte na kousek rozpuštěného másla do hrnce, vše promíchejte, přiklopte poklicí a asi 10 minut duste.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

K poloměkké zelenině přidejte slitý uvařený hrách, vše zalijte vodou (hovězím vývarem) a ještě asi 30 minut vařte, dokud vše bude opravdu měkké, v podstatě už skoro rozvařené.

Místo pasírování přes síto použijte ponorný mixér, kterým veškerou zeleninu rozmělněte na krém.

04.

Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte jej hladkou moukou a míchejte asi 2 minuty na jíšku. Tu pak pomocí metly opatrně vmíchejte do lehce vychladlé polévky, aby nevznikly hrudky. Nakonec polévku osolte.

05.

Do nachystané polévky dejte vařit kousky kapra asi 20 minut na mírném ohni.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

06.

Když je maso měkké, vyndejte jej z polévky a tu přeceďte přes síto, aby v ní nezůstaly kosti ani případné hrudky ze zeleniny nebo jíšky. Kdo chce, může ještě nakrájet na kostičky housku a osmažit ji zlehka na másle. Nakonec polévku naservírujte na talíř a navrch dejte kousky přebraného a vykostěného masa.

A jakou vánoční polévku chystáte rodině vy?

Reklama

Načítám