Hlavní obsah

Banán, čaj a pořádné světlo: nejlepší tipy, jak bojovat proti zimnímu splínu

Foto: ESB Basic, Shutterstock.com

Foto: ESB Basic, Shutterstock.com

Reklama

Do konce zimy dlouho, sluníčka pomálu a počasí jako na houpačce. To jsou důvody, proč se můžete cítit nenaladěně, unaveně, ospale, nevýkonně a naštvaně. Jak z této předjarní depky ven?

Článek

Trápí vás pravidelně na podzim, v zimě a v předjaří významně zhoršená nálada, ke které se přidává únava, celkové zpomalení, větší potřeba spánku, dráždivost, přecitlivělost, nesoustředěnost a snížené libido? Pravděpodobně se jedná o problém, který má odborný název sezonní afektivní porucha (SAD).

Říkává se mu také podzimní, zimní, někdy i jarní deprese – podle toho, kdy začnou příznaky člověka sužovat nejvíc. A k tomu všemu se přidává tloustnutí. Jak tomu zabránit?

Sezonní deprese: Proč hrozí tloustnutí?

K uvedeným příznakům patří i přibírání na váze. Proč? Pro SAD je typická zvýšená chuť k jídlu, zvláště na sladké. „Sacharidy jsou nejdůležitější a nejrychleji využitelný zdroj energie. Jejich nadbytečná konzumace ovšem vede ke vzniku nadváhy či obezity a s nimi spojených komplikací,“ říká Emilie Niedobová, primářka interního oddělení nemocnice v Kolíně.

Protože jídlo opravdu uklidňuje a na chvíli zlepšuje náladu, může se člověk dostat do začarovaného kruhu: deprese vede k přejídání, to vede k tloustnutí... A obézní lidé mají kvůli vzhledu a pocitu ztráty kontroly nad svým tělem tendenci k rozvoji deprese, kterou pak zajídají...

Riziko zhoršeného fyzického zdraví

I kdyby ale nedošlo k výraznému ztloustnutí, sám nezdravý jídelníček plný cukrů a dalších sacharidů může mít závažné zdravotní dopady. „Zvýší se riziko metabolického syndromu a již po týdnu může dojít k výrazným změnám v ukládání tuku v játrech,“ upozorňuje Emilie Niedobová. Nadměrná konzumace cukru totiž vede ke ztučnění jater a nealkoholové jaterní steatóze, která může skončit až cirhózou a transplantací.

Léčba SAD: fototerapie a vhodné jídlo

Pokoušet se tedy řešit SAD zvýšeným příjmem jídla není dobré. Nejlepší je vsadit na osvědčenou a lékaři doporučovanou léčbu: je to terapie jasným světlem (fotototerapie). Jedná se o speciální světlo podobné slunečnímu jasu s intenzitou 2 500 až 10 000 luxů, ale bez ultrafialové složky. Po poradě s lékařem si lze pořídit žárovky i sluneční simulátory, efekt se dostaví po pár dnech.

K tomu zabírá také udržování pravidelného denního režimu: dostatek spánku ve stejný čas, pravidelný pohyb a správný jídelníček. „Vhodně zvolená strava pomůže. Není to sice tak, že je to lék, který okamžitě po konzumaci dokáže zázraky, je ale velkou podporou a tělu jen prospívá,“ ujišťuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center Naturhouse.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Unavené tělo i mozek potřebují vzpruhu, takže si řeknou o nějakou sladkost. Jenže když vyhovíte často a k tomu se přidá celkové depresivní zpomalení, tělesná hmotnost začne narůstatFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Nejlepší jídlo proti depresi a na nervy

„Jídelníček proti depresi by měl být bohatý na kvalitní bílkoviny, tuky i komplexní sacharidy, rozhodně by neměla chybět zelenina ani ovoce, které vám pomůže s chutěmi na sladké,“ radí Věra Burešová. A které potraviny přímo pomáhají vyladit psychiku?

1. BORŮVKY: Obsahují velké množství antioxidantů a mají pozitivní vliv na střeva, kde se ve velké míře tvoří serotonin – hormon štěstí. Navíc obsahují i hořčík, který kladně působí na psychiku.

2. BANÁNY: Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, a působí tak proti volným radikálům, které mohou mimo jiné zvyšovat hladinu stresu. Uklidňují trávení a kromě důležité vlákniny obsahují i aminokyselinu tryptofan a vitamin B6, oba přímo ovlivňují dobrou náladu.

3. MANDLE: Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mají mimo jiné pozitivní účinek na duševní stav. Tyto důležité látky jsou obsaženy i v mořských rybách nebo rybím tuku.

4. BYLINKOVÉ ČAJE: Vhodné bylinky jsou například meduňka, heřmánek, kozlík lékařský nebo levandule. Ale i tady platí všeho s mírou: ne každá bylina se hodí pro každého a ne každá se dá užívat dlouhodobě, tak je vybírejte s rozmyslem.

5. DALŠÍ POTRAVINY PROTI DEPRESI: Ořechy, semínka, ovesné vločky, ananas, špenát, fazole, mořské řasy a avokádo.

Reklama

Načítám