Hlavní obsah

Nejlepší potraviny pro lidi s pocuchanými nervy

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Reklama

Každý z nás má nějaké zlozvyky. Pokud vás na sobě štve, že kvůli každé hlouposti vyletíte, nebo vás naopak rozpláče i prkotina, zkuste se svou povahou pracovat. Překvapivě to jde i zevnitř, tedy úpravou jídelníčku.

Článek

Jste cholerik, který nemá k hádkám daleko, nebo spíše melancholický uzlíček nervů? Svou povahu pravděpodobně znáte a už trochu víte, jak se ovládat. Jste-li ale pod dlouhodobým tlakem, může se vaše umění sebekontroly rychle sesypat. Nechcete-li kolegy v práci nebo vlastní rodinu překvapit nečekaným výbuchem emocí, zapracujte na sobě zevnitř jídlem.

Čokoláda zlepší náladu

Nemálo lidí sahá ve stresu po čokoládě. Skutečně se po ní můžete cítit lépe, dobře ale vybírejte. Hromada cukru je palivem spíše pro stres, posílit nervy dokáže jen tabulka s vysokým podílem (aspoň 70 %) kakaa. Obsahuje anandamid, který zvyšuje odolnost proti stresu, dokáže zlepšit náladu, paměť i spánek. Stresobijcem je i díky vápníku a hořčíku, náladu povzbudí i kofein a theobromin. Všechny tyto látky pak pomáhají k produkci serotoninu, tedy hormonu štěstí.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Čokoláda také bystří mozek a rychle pomůže, když se nemůžete soustředit nebo vám dělá potíže udržet pozornostFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Čaje uklidní

Černý nebo zelený čaj obsahují tein, který má povzbuzující účinky podobné kofeinu v kávě. Současně ale obsahují antioxidanty, které dokážou mírnit napětí v organismu. I proto si čajový rituál dopřávali samurajové před bojem. Jste-li vystaveni extrémnímu stresu, přepadají vás úzkosti nebo upadáte do deprese, čaj vám pomůže vrátit psychickou stabilitu. Vědci dokonce zkoumají účinky antioxidantů ze zeleného čaje při léčbě posttraumatické stresové poruchy. Na uklidnění také pomáhají speciální čaje.

Kvalitní tuky zaženou depresi

Nezbytné pro vaše fungování po fyzické i psychické stránce jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo a potřebuje je získávat z potravy. „Mezi potraviny bohaté na omega 3 patří především ryby, jako jsou losos, tuňák nebo makrela. Najdete je ale také ve vlašských ořeších, lněných a chia semínkách nebo v plnotučném mléce,“ prozrazuje nutriční specialistka výživových poraden Nutriadapt Monika Bartolomějová. Jejich častější zařazení do jídelníčku vám pomůže vyzrát na únavu, deprese i zhoršující se paměť.

Omega 6 mastné kyseliny doplníte díky semínkám, ghí a rostlinným olejům, například řepkovému, slunečnicovému, olivovému nebo dýňovému. Omega 3 i 6 doplní také avokádo, to při stresu pomáhá i obsahem protistresového draslíku a hořčíku, který zvyšuje produkci serotoninu.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Na zklidnění nervů pomáhají i bylinky, zkuste čaj z meduňky nebo bazalkyFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Oříšky zbaví agrese

Přidat semínka a oříšky můžete do snídaňové kaše, smoothie, domácího pečiva i do salátu. Představují koktejl živin: omega 3 mastné kyseliny, draslík, hořčík nebo zinek. Zlepšit náladu vám zaručeně pomohou mandle, pistácie a dýňová semínka. Víte-li, že před sebou máte náročný den, namíchejte si tuto směs jako zdravou svačinku. Obsahuje například L-tryptofan, který pomáhá proti špatné náladě a mírní agresi.

Tmavě zelená zelenina

Rukola, špenát, mangold, ale i listy pampelišky obsahují vysoké množství vitaminů a minerálů, které svědčí srdci i imunitě. Tmavě zelená listová zelenina prospívá ovšem i lidem s depresí nebo pod vlivem dlouhodobého stresu, a to díky kyselině listové. Její nedostatek vyvolává podráždění, nespavost, únavu a deprese. „Jen pozor, kyselina listová se rozkládá světlem,“ varuje výživová poradkyně Indexu zdraví doktorka Zuzana Kala Grofová. Nenechávejte tedy tuto zeleninu dlouho v místnosti nebo dokonce na přímém slunci.

Foto: phM2019, Shutterstock.com

Kyselinu listovou najdete také v brokolici, růžičkové kapustě, ale i játrech, kvasnicích a fazolíchFoto: phM2019, Shutterstock.com

Chilli zažene podzimní chmury

Pokud na vás z šedých podzimních dní padají chmury, zařaďte do jídelníčku chilli. Zahřeje, podpoří metabolismus i imunitu, ale je i receptem na štěstí. Může za to kapsaicin, který podporuje tvorbu hormonů štěstí serotoninu a endorfinu. Vsaďte i na další termogenní potraviny jako česnek nebo skořici.

Sušené ovoce zklidní

Uvolnění a klid pomohou nastolit i třešně, borůvky nebo fíky. Nevadí, pokud se nedostanete k čerstvým plodům, živiny si zachovává i sušené ovoce. Doplní draslík, vápník, hořčík i ceněné antioxidanty, které pomáhají také lepšímu spánku.

Reklama

Načítám