Hlavní obsah

Kolik porcí denně jíst, abyste zhubli?

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Reklama

Pětka jako magické číslo a klíč ke štíhlému tělu. Tolik porcí je totiž podle četných rad nutné sníst denně, abyste zhubli. Když si jich dáte méně, zbytečně se vám zpomalí metabolismus. Asi už tušíte, že si teď vysvětlíme, proč to není tak úplně pravda.

Článek

Je lepší dát si jen snídani, oběd a večeři, nebo více malých jídel? Pokud budete v následujících řádcích hledat novou kouzelnou číslovku značící, kolik jídel denně je při hubnutí ideální, možná vás zklameme. Teď si totiž řekneme, proč na tom zas tolik nesejde a na co se zaměřit místo toho.

Co zpomaluje spalování

Způsobem stravování si skutečně můžete způsobit, že váš metabolismus nebude pracovat tak, jak by mohl. Určitě to ale nebude proto, že jste se nestihli odpoledne nasvačit. Spalování se může zpomalovat například po dlouhodobé dietě, kdy přijímáte méně kalorií, než spotřebujete. Proto se někdy stává, že se například po dvou až třech měsících hubnutí zastaví, i když vše děláte jako doposud. Tělo zkrátka v rámci snahy přežít přejde na úspornější režim. Z toho důvodu se často doporučuje rozdělit redukční režim do vícero fází.

Když se na problematiku pomalejšího metabolismu podíváme z krátkodobého hlediska, rozhodně mnohem více než množství porcí má smysl řešit složení jednotlivých jídel. Bílkoviny mají větší termický efekt než sacharidy, to znamená, že na jejich strávení tělo spotřebuje více energie. Pokud budete mít jídelníček více založený na bílkovinách a tucích místo sacharidů, je pravděpodobné, že budete spalovat efektivněji. Navíc zasytí na delší dobu, takže nedostanete hodinu po vyváženém jídle hlad.

Foto: Nina Firsova, Shutterstock.com

V běžném jídelníčku by mělo být 10 až 15 procent bílkovin, pokud chcete zhubnout, zvyšte jejich podíl i na 25 až 30Foto: Nina Firsova, Shutterstock.com

Tři, čtyři i pět

Pokud přece jen budete chtít nějaká čísla, většina odborníků se shoduje, že počet porcí mezi třemi až pěti denně se jeví jako ideální. Nejde ale o vliv na metabolismus, jako spíš o dlouhodobou udržitelnost. Určitě si můžete jídla rozdělit do maličkých porcí a jíst co dvě hodiny, pokud vám to vyhovuje. Každopádně je složitější si takový denní režim naplánovat a najít si čas, abyste jednotlivá jídla v klidu snědli a podobně.

Méně než tři jídla denně také nemusí být vyloženě problém, pokud je zvládnete sestavit tak, aby byla dostatečně vydatná. Krom rizika příliš nízkého energetického příjmu se s tím ale mohou pojit také sklony k jednorázovému, například večernímu přejídání. Založit jídelníček na snídani, obědu a večeři, případně přidat jednu svačinu, dvě svačiny či svačinu a druhou večeři, se jeví jako dobrá cesta.

Bez snídaně to jde

Stejně jako pětka bývala modlou, co se týká množství denních porcí, tak dlouho panoval (a v přesvědčení mnohých stále panuje) kult snídaně: když vynecháte snídani, metabolismus se po ránu nenastartuje. I tohle je samozřejmě mýtus. Snídaně je určitě fajn základ dne na posilnění a dodání energie po ránu. Pokud po ni ale vaše tělo neprahne, klidně ji vynechte a dejte si až oběd. Metabolismus se vám kvůli tomu určitě nezpomalí. Naopak tím ušetříte nějakou energii a o to vydatnější si můžete dát další jídla. Navíc prodloužíte přirozený spánkový půst, což může mít na spalování velmi dobrý vliv. Více se dočtete ve článku o přerušovaném půstu.

Sečteno a podtrženo, kolik jídel denně a kdy je budete jíst, je jen na vás. Důležité je, abyste byli schopni tento režim dodržovat bez nějakého dramatického odříkání či hladovění. Není na škodu si týden psát, co a kdy jíte, jen tak zjistíte, kolik například zmíněných bílkovin do sebe denně opravdu dostanete, jestli nejíte příliš moc nebo málo a kde případně svůj jídelníček ještě vylepšit.

Jíst zdravě, kvalitně, dietně a levně se rozhodně dá. Správná strava není drahá. Jak zdravě zhubnout a ušetřit?

Reklama

Načítám