Hlavní obsah

Jak vyčistit pračku? S octem a sodou opatrně! Vsaďte na vyvářku a větrejte koupelnu

Foto: fast-stock, Shutterstock.com

Foto: fast-stock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruku na srdce, kdy jste své pračce věnovali pořádnou péči? A věděli byste, co vlastně udělat jiného než jen otřít dvířka a vyčistit zásobník na prací prostředky? Možná je nejvyšší čas dozvědět se o čištění pračky víc.

Článek

Také zkoušíte stále nové a voňavější aviváže a prací prášky nebo gely, ale i přes jejich použití nejste spokojeni s tím, jaké je prádlo po vyprání? Může to být důsledek toho, že jste se dlouho nevěnovali údržbě a čištění pračky nebo jste ji nečistili dobře. Takže jak na to?

Proč prádlo po vyprání nevoní?

Pokud vaše prádlo po vyprání nevoní tak, jak byste si představovali, nejspíš máte v pračce usazeniny. Jsou to zbytky nejen špíny z prádla, ale i pracích prostředků, které zůstávají uvnitř pračky i proto, že se stále častěji pere na nižší teploty, které je nerozpustí.

V usazeninách se množí bakterie a vznikají plísně a ty pak způsobují specifický zápach, který můžete cítit i v prádle. Zápach prádla může být způsoben i něčím jiným. „Stačí, abyste ho nechali pár hodin po vyprání zavřené v bubnu pračky a začne hnilobný proces,“ uvádí Darina Papáčová ze společnosti Whirlpool.

Jak vyčistit pračku?

Jak to tedy udělat, aby byla vaše pračka čistá? Nejenže budete mít čistější a voňavější prádlo, ale prodloužíte jí tím i život. Takže směle do toho, není to nic složitého:

  • I když šetříte, alespoň jednou za čas vyperte na vyšší teplotu – alespoň na 60 °C, ale program na vyvářku je lepší, spolehlivě zničí bakterie a plísně, které by kdekoli v pračce byly. Využijte vyvářky tak, že v ní vyperete utěrky nebo ručníky, které takovou teplotu snesou.
  • Budete-li pouštět na vysokou teplotu pračku na prázdno, což je také možnost, můžete místo pracích prostředků použít prací krystalickou sodu nebo ocet. Sody dejte do pračky asi hrnek a octa dva hrnky. S octem to nepřehánějte, nesvědčí materiálu bubnu ani gumovému těsnění. Výrobci to nevidí rádi, a pokud by došlo k poškození pračky jejich působením, máte smůlu při reklamaci. Co ještě byste neměli čistit sodou?
  • Pokud budete pouštět program s vysokou teplotou naprázdno, můžete použít speciální přípravek na čištění pračky. Lze jej nahradit i tabletou do myčky, která také vše uvnitř odmastí a vyčistí, ale není ideální pro časté používání.
  • Moderní pračky mají program na čištění bubnu a upozorní vás, pokud je třeba ho použít.
  • Alespoň jednou za měsíc vyčistěte filtr pračky – zpravidla bývá dole pod bubnem se vstupem zepředu pračky, kde bývají malá dvířka, nebo je vstup do něj za krytem. Pozor, po jeho otevření vždy vyteče trocha vody, tak si pod pračku nechystejte nějaký hadr.
  • Čistěte zásobník na prací prostředky a aviváž, který vypadá jako šuplík. Jestliže jste to dlouho nedělali, vytáhněte ho a namočte, nebo dejte do myčky. Vyčistěte i cesty, jimiž do pračky prostředky stékají. Použít můžete třeba starý zubní kartáček, díky kterému se do nich lépe dostanete.
  • Nezapomeňte očistit i gumové těsnění dvířek pračky a vytřete všechny záhyby. Po vyčištění dobře osušte.
  • Pračky kombinované se sušičkou mívají speciální čisticí program, který je dobré používat dle doporučení výrobce,“ upozorňuje René Kubaník ze společnosti Electrolux.
Foto: SERSOLL, Shutterstock.com

Nezapomínejte pravidelně čistit šuplík, tedy zásobník na prací prostředky a avivážFoto: SERSOLL, Shutterstock.com

Starejte se o pračku pravidelně

Pamatujte nejen na to, že pračku je třeba občas pořádně vyčistit, ale i na to, že po každém praní potřebuje dobře vyschnout, takže nechávejte pootevřená dvířka. Měla by být zavřená jen během praní. Nezapomeňte ani na pravidelné větrání koupelny nebo místnosti, kde pračka stojí.

Načítám