Hlavní obsah

Trendy koupelna 2021: Jak si zařídit wellness doma?

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Reklama

Přemýšlíte nad pořádnou rekonstrukcí koupelny? Načerpejte inspiraci, kterou můžete využít při jejím zařizování, a udělejte si z koupelny designovou relaxační oázu! Které obklady, doplňky a barvy vládnou roku 2021?

Článek

Než se začne zařizovat koupelna, je potřeba promyslet spoustu věcí v dostatečném předstihu. Jaké materiály můžete užít společně, jaký tvar vany vybrat a které zrcadlo je must-have roku 2021? Letos se nebojte zajímavých kombinací. Koupelna není jen praktická, ale můžete ji proměnit v oázu klidu a domácí wellness.

1. Kombinace materiálů a výrazná stěna

Minimalistický šedý nebo béžový obklad je stále in, ale skvělé je ho „rozrazit“ nějakým nápadným elementem a zajímavými doplňky. „Aktuálním trendem jsou imitace betonu, dřeva a kamene, které se dále doplňují o jeden výrazný prvek, například formou jedné stěny za umyvadlem či vanou v metalickém modrém či zeleném dekoru,“ popisuje Matouš Syrový ze studia Koupelny Syrový. Většina obkladu tedy může být šedá (třeba imitace betonu), k tomu obložte sprchový kout zajímavou barvou a dřevo zařaďte například v podobě skříněk pod umyvadlo.

Foto: Fran Antolini, Shutterstock.com

Studenou šedou harmonicky vyváží dřevěné prvkyFoto: Fran Antolini, Shutterstock.com

Foto: IZ1737, Shutterstock.com

Šedý obklad a jedna stěna výraznější – to je letošní trend číslo jednaFoto: IZ1737, Shutterstock.com

2. Černobílá harmonie

Máte rádi klasiku a zároveň toužíte po trendy provedení? Zvolte tradiční kombinaci bílé a černé. „Je to elegantní řešení, které se jen tak neokouká. Lze ho využít jak pro menší koupelny v městských bytech, tak pro prostorné koupelny v domech na venkově,“ doporučuje Marcela Bínová, koupelnová odbornice řetězce Hornbach. „Při správném poměru barev není nutné mít v místnosti obklady pouze světlé, velmi dobře vypadá například černá mozaika či šachovnice,“ radí. Výsledkem je dokonalá a nadčasová souhra! Jen se ujistěte, že je prostor dostatečně prosvětlený – ať už oknem, nebo umělým osvětlením.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Černá stěna vyžaduje správné umístění osvětlení. Ovšem výsledek působí opravdu luxusněFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Foto: onzon, Shutterstock.com

Kombinace černé a bílé je nadčasová a nikdy se neokoukáFoto: onzon, Shutterstock.com

Foto: Dorota Szymczyk, Shutterstock.com

U malé koupelny nechte větší část bílou a vsaďte na černé doplňkyFoto: Dorota Szymczyk, Shutterstock.com

3. Luxusní skleněné mozaiky

Chcete koupelně vtisknout nádech luxusu a originality? Sáhněte po skle a lesklé mozaice. „Milovníky všeho lesklého potěší jeden z trendů koupelnových obkladů – skleněné obklady a skleněné mozaiky. V minulých dobách byl tento druh obkladů kvůli vysoké ceně dostupný jen pro někoho, ale to už teď neplatí. Jsou stylové a elegantní,“ říká Marcela Bínová. I mozaiku lze zařadit jen na některá místa a zkombinovat s dalšími materiály. Jakou barvu zvolit? Protože koupelnu neděláte na dva roky, vyberte takovou, která se vám hned neomrzí a máte ji rádi. Tlumenější pastelové odstíny budou ideální!

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Pastelová mozaika perfektně doplní bílou koupelnu a dodá jí sofistikovaný rázFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Foto: Gabo_Arts, Shutterstock.com

Lesklého obkladu se nebojte: použijte ho jen na omezené plochy, nejlépe třeba za zrcadloFoto: Gabo_Arts, Shutterstock.com

4. Podsvícené zrcadlo 

Jak z hlediska praktičnosti, tak i z pohledu trendů je při zařizování koupelny důležité myslet na zrcadla a osvětlení. „Nejdůležitějším estetickým detailem je právě zrcadlo, které se musí přizpůsobit místnosti, aby vizuálně vytvořilo větší prostor a zároveň plnilo také dekorativní funkci,“ vysvětluje Lucie Hronová ze společnosti Amirro. Trendem jsou kruhová nebo obdélníková zrcadla se zabudovaným LED osvětlením – jsou podsvícená nebo mají svítící okraj. Je to nejen pěkné, ale i praktické a oceníte to při líčení, světlo totiž dopadá na obličej rovnoměrně.

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock.com

Kulatá a podsvícená zrcadla jsou hit současných koupelenFoto: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock.com

5. Volně stojící vana a umyvadlo

Máte dostatečně prostornou koupelnu? Zapřemýšlejte nad pořádnou vanou. „Aktuálně jsou velmi oblíbené volně stojící vany do prostoru nebo ke stěně,“ říká Matouš Syrový. Stejně tak můžete zvolit umyvadlo na desku, tedy volně stojící na skříňce. „Nevýhodou může být složitější údržba za umyvadlem, ovšem výhody převládají, zvláště v oblasti designu. Pokud se použije podomítková nástěnná baterie, je údržba naprosto bez problému,“ dodává odborník. Jestli se pro tuto variantu rozhodnete, mějte na paměti, že podomítková baterie se zabudovává už ve fázi, kdy se řeší rozvody vody.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Koupelna s volně stojící vanou a zlatavými bateriemi vypadá jako z kataloguFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Umyvadlo položené na desku a podomítková baterie v trendy matné černé – i tak vypadá současná koupelnaFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám