Hlavní obsah

Sauna: Finská versus infra. Kterou kdy navštívit?

Foto: Fusionstudio, Shutterstock.com

Foto: Fusionstudio, Shutterstock.com

Reklama

Pobyt v sauně, ať už v klasické finské, nebo infrasauně, vám dá spolehlivě zapomenout na starosti všedního dne. A nejen to. Vysoké teploty zrelaxují celý organismus a posílí jeho obranyschopnost. Jenže není sauna jako sauna. Kterou kdy navštívit?

Článek

Podle odborníků je saunování nejlepší způsob, jak se otužovat. Střídání teplot totiž zvyšuje odolnost organismu a posiluje jeho obranyschopnost, takže pak lépe čelíte nachlazení a infekcím vůbec. Navíc se v sauně prohřejí klouby a vyplaví endorfiny. „Sauna je vhodná pro všechny, kdo netrpí žádnou chronickou nemocí,“ říká expert na saunování Michal Přeučil.

Proč je dobré se zapotit

Jednou za čas je zdravé se opravdu pořádně zapotit. „Lidé si zvykli po vzoru reklam používat přípravky proti pocení a nechtějí se potit. Pokud se člověk občas nevypotí při sportu, měl by chodit aspoň do sauny,“ říká Josef Kvapilík z katedry zdravotní TV a tělovýchovného lékařství FTVS UK. Při vyšších teplotách se pořádně prokrví kůže, pocením se tělo zbavuje přebytečné vody, otevřou se póry a pokožka se zvlhčí, což mimo jiné pomáhá při celulitidě a akné.

Jak vybrat správnou saunu

Pravděpodobně jste se již setkali s dvěma základními možnostmi saunování: s opravdu horkou klasickou finskou a o něco chladnější infrasaunou. Obě mají pozitivní vliv na zdraví, každá ale trochu jinak. Jakou si vybrat? Záleží na vašich preferencích a samozřejmě také na zdravotním stavu.

Pokud patříte mezi milovníky opravdu vysokých teplot a následného rychlého ochlazení, bude pro vás ideální finská sauna. Vyhřívá se na 90 až 110 °C (někdy i více). Měli byste zde absolvovat nejlépe tři cykly po 15 minutách – po každé horké čtvrthodince se rychle ochlaďte, v mezičase je ideální relaxace na lehátku. Zato infrasauna se vytápí na teplotu od 41 do 52 stupňů, ale lze ji vyhřát až na 70 °C. Můžete zde pobýt 25 až 40 minut a poté byste se měli také zchladit, procedura se však již neopakuje.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Vlhkost se ve finské sauně zvyšuje poléváním horkých kamenů vodouFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

Jiný zdroj tepla – jiné prohřívání

Rozdíl nespočívá jen v teplotě – jiný je také zdroj tepla a tím i způsob a hloubka prohřívání těla. Ve finské sauně jsou saunová kamna, dnes většinou elektrická s pohodlným ovládáním, ovšem vyznavači tradic stále topí dřevem. Vlhkost vzduchu lze zvýšit namáčením saunových kamenů vodou – vznikne pára a vlhkost se tak podle frekvence polévání pohybuje od tří do dvaceti procent. Horkým vzduchem se prohřívá převážně povrchová vrstva pokožky.

Naopak v infrasauně vás zahřeje infračervené záření. Produkují ho infrazářiče – vzduch téměř neohřívají, teplo však proniká do těla, prohřívá tkáně až do hloubky pěti centimetrů, a dochází tak k intenzivnějšímu pocení.

Foto: AnEduard, Shutterstock.com

Princip fungování infrasauny je zcela odlišný od finské klasikyFoto: AnEduard, Shutterstock.com

Pro koho není finská sauna

Opakované střídání extrémních teplot je u finské sauny efektivnější z hlediska posílení obranyschopnosti, ovšem vyplývají z toho i jistá omezení: vyhněte se jí, jestliže se léčíte s vysokým tlakem či epilepsií, nedoporučuje se ani v prvním trimestru těhotenství nebo pokud máte otevřenou ránu či zánětlivé onemocnění.

Pobyt ve finské sauně také vyžaduje více času – rozhodnutí, zda je to negativum, nebo pozitivum, necháme na vás. Na saunování byste si měli vyhradit alespoň dvě až tři hodiny. Můžete je prožít jako odpočinkový rituál a strávit čas s partnerem či partou přátel.

Infrasauna je řešení pro kardiaky

Šetrnější infrasaunu může navštěvovat širší okruh uživatelů – po konzultaci s lékařem i osoby se srdečními onemocněními. Vhodná je i pro astmatiky či alergiky a zlepšuje stav drobných kožních onemocnění. Stejně jako u finské sauny i zde by si měli návštěvu rozmyslet nastávající maminky v prvním trimestru a lidé s infekčním a akutní kloubním onemocněním. Jinak mají oba typy saun pro klouby a svaly blahodárné účinky.

Nemáte rádi saunu? Žádná škoda. Imunitu skvěle posílí i sex.

Reklama

Načítám