Článek
Občas se stane, že při ochutnávání cuket nebo okurek chutnají hořce. Chuť je intenzivní, takže v jídle asi pokračovat nebudete - a to je dobře, protože byste si mohli přivodit nejen zažívací obtíže, ale látka, která tuto hořkost způsobuje, už v minulosti i zabíjela!
Cuketa zabiják?
O tom, že i běžně konzumované rostliny mohou být za určitých okolností jedovaté, asi ví každý. Ovšem podezírali byste z toho cuketu nebo okurky? Právě tykvovité plodiny, ke kterým obě jmenované patří, ale produkují řadu toxických steroidů - kukurbitacinů. Produkují je jako svou ochranu před býložravci. Jde o látky velmi hořké, tedy chutě odrazující - a současně způsobující průjem a jiné zažívací obtíže. Bohužel už opakovaně dokázaly i zabít člověka.
„Tyto toxiny se koncentrují převážně v okolí stopek, ale šlechtěním se podařilo jejich hladiny snížit na bezpečnou mez. Ovšem někdy dojde, nešťastnou kombinací mnoha faktorů - zvolená odrůda, stres jako sucho, horko, škůdci - ke zvýšení koncentrace toxinů nad bezpečnou hranici a může dojít i k otravám,“ uvádí RNDr. Tomáš Moravec, Ph.D. z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Známý je případ důchodce z Německa, jenž zemřel po požití jídla z cuket, které mu daroval soused. V tisku se objevil i případ dvou žen z Francie, které po cuketovém jídle měly halucinace.
Cuketa jako alergen
Ačkoli je cuketa brána jako neutrální a bezpečná potravina, může být alergenem. „Je to dáno tím, že trávicí soustava alergiků je o něco citlivější. Mimo jiné je cuketa zkříženým alergenem s pylem ambrózie. Alergici na ambrózii mohou vykazovat známky syndromu orální alergie na běžně používané potraviny, jako jsou fazole, celer, kmín, lískové oříšky, kiwi, petržel, brambory, banány, melouny, okurky a cuketa,“ uvádí Ludmila Jiříčková, která se zabývá výživovým poradenstvím se specializací na rostlinnou stravu a potravinové alergie.
Jak otravě předejít?
Zásadní radou, jak se před případnou otravou bránit, je:
- nejezte cukety, okurky ani další tykvovité plody, které chutnají hořce - a to ani syrové, ani po tepelné úpravě, ta toxin neodstraní. Takové ani nezavařujte nebo jinak nezpracovávejte.
- neschovávejte si semínka z cuket nebo okurek z domácí sklizně - během opylování může dojít ke křížení, a to pak způsobí, že další generace může obsahovat víc toxinů.
- výskyt kukurbitacinu podporuje sucho a horko, takže svou zahrádku pravidelně zalévejte a v takovém počasí plody před vařením nebo jinou úpravou ochutnejte - malý kousek! Mají mít neutrální nebo nasládlou chuť.
- sklízejte plody, ještě když jsou malé, nenechávejte je přerůst.
Jak poznat otravu?
Kukurbitacin má hořkou chuť, takže byste ho neměli sníst tolik, aby vás otrávil, ale může podráždit trávicí ústrojí a podle množství v těle způsobuje nevolnost a průjem. V těžších případech, tedy po konzumaci většího množství, je projevem zvracení, halucinace, někdy až ztráta vědomí. Ke konzumaci většího množství může dojít poté, co byla cuketa tepelně upravená a hořkou chuť „přebilo“ nějaké koření nebo zmírnilo přidání dalších surovin.
Při lehké formě stačí hodně pít, odpočívat, jíst velmi lehká jídla. V těžších případech se raději obraťte na lékaře nebo kontaktujte Toxikologické informační středisko.