Hlavní obsah

Bavit vás to nebude, ale rychlejší budete určitě aneb Vychytávky, jak si usnadnit úklid koupelny

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uklízení nepatří mezi nejoblíbenější činnosti a nejspíš jen málokdo si ji užívá. Platí to samozřejmě i o úklidu koupelny, kterou spousta lidí podceňuje a zanedbává. A to se přitom jedná o místnost, jež by měla být symbolem hygieny.

Článek

Podle odborníků byste se do poctivějšího gruntování koupelny, tedy do vytírání podlahy, mytí vany a sprchy, praní předložek, utírání prachu a čištění toalety, měli pustit jednou týdně. Na umyvadlo byste si pak měli najít čas každý den nebo alespoň obden.

Postupujte směrem dolů

Stejně jako v každé jiné místnosti, i zde při úklidu platí, že je dobré uklízet odshora dolů. Díky tomu, že začnete například utíráním prachu na svítidlech a horních poličkách, vám nečistoty nebudou padat na čerstvě vytřenou podlahu či vyleštěné umyvadlo.

Ještě než se pustíte do samotného úklidu, vyndejte všechny věci ze skříní i poliček a jednou za čas je pořádně proberte a nepotřebné vyhoďte. Jednat by se mělo hlavně o dlouho otevřené kosmetické přípravky a kousky s prošlým datem. Poradíme, kdy je kosmetika zralá na vyhazov.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Zatímco budete utírat prach či vyklízet poličky, ušetřete si čas a nechte působit čističe odpadůFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Použijte správné čisticí prostředky

Při výběru čisticích prostředků na umyvadlo, vany a další koupelnovou sanitu je třeba zohlednit jejich materiál. Pozor si dejte zejména na přípravky s chlorem, který může poškodit až zničit chromové vodovodní baterie i hliníkové rámy u sprch. Abrazivním prostředkům byste se pak měli vyhnout i u lesklých povrchů, jako je sklo, keramické obklady a akrylát. Při častějším používání je totiž mohou zmatnit až sedřít.

Abyste si usnadnili práci s úklidem, je dobré vanu i sprchu umýt po každém použití. Stačí ji přitom opláchnout čistou vodou, aby se tu neusadily zbytky kosmetických přípravků a nečistot z kůže. K samotné dezinfekci sanity pak klidně použijte stále oblíbené Savo, nánosy špíny dobře odstraní tekutý písek.

Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Čisticí prostředky vybírejte podle materiálu sanity, abyste ji nepoškodili či nezničiliFoto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Umyjte spáry

Péči si zaslouží i spáry mezi obkladačkami. Sice je to titěrná práce, na kráse koupelny se ovšem dost odrazí.

V rámci prevence a odstraňování menších nečistot si vystačíte s melaminovou nano houbičkou namočenou ve vodě, s odolnějšími skvrnami si poradí speciální čističe na spáry. S většinou nečistot si poradí i tekutý písek. Naneste ho na spáry, nechte několik minut působit a poté vydrhněte starým zubním kartáčkem. Účinnou čisticí pastu si můžete namíchat i z půl šálku jedlé sody a třetiny šálku citronové šťávy.

A jak je to s dlaždičkami? Důležité jsou rychlé reakce – mokré pokud možno hned otřete dosucha, aby se nevytvořily nevzhledné skvrny. Při větším gruntování (jednou dvakrát ročně) pak smíchejte vodu s octem (v poměru 1 : 1) a hrubou stranou houbičky je vydrhněte a vysušte.

Foto: Shane White, Shutterstock.com

Při preventivním ošetřování a odstraňování menších skvrn si vystačíte s vodou a houbičkouFoto: Shane White, Shutterstock.com

Vyčistěte odpady

V odpadu u umyvadla, sprchy i vany se při jejich používání usazují zbytky kůže, smyté nečistoty a mastnota, vlasy i mýdlo, kvůli čemuž pak může voda hůř odtékat. Alespoň jednou týdně mechanicky vyjměte smotky vlasů a prolijte odpad horkou vodou.

Prevence nestačí a odpad už je zanesený? Ne pokaždé je nutné okamžitě kupovat agresivní chemické prostředky, dobrou alternativou jsou podomácku připravená čistidla.

V závažnějších případech je nutné sáhnout po přípravcích určených na odpady, mezi nejosvědčenější patří Krtek. Přípravky na odpady jsou k dostání ve formě tekutého gelu, prášku či kapaliny a působí na bázi hydroxidu sodného. Protože spoléhají na poměrně bouřlivou reakci s vodou, vždy postupujte opatrně a podle návodu na obalu.

Pračku větrejte

Zapomínat byste neměli ani na pračku. Po každém použití ji nechte dostatečně vyvětrat, vyčistěte a vysušte zásobovače na aviváž a prací prášek. Zhruba jednou měsíčně omyjte gumové těsnění a prostor kolem něj. Každé tři měsíce zapněte pračku na maximální teplotu a bez ždímání ji nechte prázdnou projít pracím cyklem. A jednou za rok vytáhněte návod a pořádně vyčistěte filtr.

Reklama

Načítám