Hlavní obsah

Roli hraje věk, váha i domácí mazlíčci: podle čeho vybrat tu ideální sprchovou vaničku

Foto: Zdenek Venclik, Shutterstock.com

Foto: Zdenek Venclik, Shutterstock.com

Reklama

Zařizujete novou koupelnu nebo se pouštíte do pořádné rekonstrukce? Možná přišel čas na koupi sprchového koutu. Jakou k němu zvolit vaničku? Výběr materiálu i výšky ovlivňuje hlavně to, kdo a jak ji bude používat.

Článek

Stále větším hitem koupelen jsou walk-in sprchové kouty. Tyto otevřené sprchy bez vaničky jsou umístěné na úrovni podlahy, hodí se do moderních a minimalistických domácností a jsou výbornou volbou pro seniory či osoby s omezenou pohyblivostí. Jejich vybudování ovšem může být technicky náročné a v některých případech dokonce nemožné. Vanička se naopak hodí do každé koupelny, jen je před jejím pořízením důležité zvážit několik věcí. Které to jsou?

Příjemný a levný akrylát

Předně je třeba vybrat vhodný materiál. Nejprodávanější a nejžádanější vaničky jsou momentálně ty akrylátové. Jejich velkou předností je, že jsou levné, lehké, na dotyk příjemné, a přestože jsou hladké, příliš nekloužou. Mají výborné tepelně izolační vlastnosti, umí dobře ztlumit zvuk dopadající vody a dlouhodobě si drží svou barvu.

Jejich hlavní nevýhodou je, že se snadno poškrábou. Je tedy nutné pečlivě vybírat čisticí prostředky a vyhnout se všem pískům a hrubým pastám. Také nejsou vhodné na koupání domácích mazlíčků, jejichž drápky by hladký povrch ničily. V případě poškození se sice dají přebrousit a vyhladit, nejspíš to ale není něco, co byste chtěli dělat příliš často.

Foto: O_Lypa, Shutterstock.com

Materiál vaničky vybírejte podle toho, kdo a na co ji bude používat. Například na koupání zvířátek je mnohem vhodnější smalt než akrylátFoto: O_Lypa, Shutterstock.com

Smaltovanou jen tak něco nezničí

Je odolnost proti poškrábání vaší prioritou? Poohlédněte se po smaltovaných vaničkách. Tenhle materiál je prakticky nezničitelný a nijak se na něm nepodepíší ostré předměty ani kyseliny a chemikálie. Navíc si drží barevnou stálost, je hladký a cenově dostupný.

Nevýhodou smaltu je jeho kluzký povrch. Pokud tedy chcete předejít možným úrazům a pádům, nechte si na něj aplikovat protiskluzovou vrstvu nebo si kupte protiskluzové podložky. Vybírejte vaničky, které mají tloušťku alespoň 3,5 milimetru.

Litý mramor, keramika, nebo SMC?

Vaničky z litého mramoru se považují za jedny z nejkvalitnějších. Vybrat si můžete ze spousty různých barev, tvarů a rozměrů, mají výborné tepelně izolační vlastnosti a jednoduše se čistí. Unesou až 300 kg, jsou pevné, stabilní a odolné. Jestli se pro ně rozhodnete, buďte připraveni na jejich vyšší cenu.

Odolností a pevností jsou proslulé i keramické sprchové vany. Seženete je za příznivou cenu, snadno se uklízí a většinou je koupíte rovnou s protiskluzovou úpravou povrchu. Kvůli své velké nosnosti ovšem bývají celkem těžké.

Stále oblíbenější jsou plastové SMC vaničky. Vyrábí se na bázi pryskyřice zpevněné minerálním plnidlem a skelnými vlákny, díky čemuž jsou odolné i vůči poškrábání, relativně lehké, barevně stálé a snadné na údržbu. Milovníky designu jistě potěší jejich rovné a ostré hrany, které perfektně zapadnou do moderních domácností.

Foto: Artazum, Shutterstock.com

Oblíbené jsou nízké plastové SMC vaničkyFoto: Artazum, Shutterstock.com

Vysoká pro děti, nízká pro seniory

Důležitým faktorem je i to, kdo bude sprchu využívat. Rodiny s dětmi ocení vaničku hlubší, zejména pokud nemají prostor na samostatnou vanu, dětem ji bude nahrazovat. V takovém případě se doporučuje hloubka vaničky alespoň 28 cm.

Starší lidé naopak ocení co nejnižší vaničku, která se jim bude snáze překračovat a hrozí u ní menší riziko zakopnutí. Toto doporučení by měli zvážit i dospělí lidé bez malých dětí. Nižší vanička přijde vhod například i po úrazu. Samozřejmostí by měl být povrch s protiskluzovou ochranou, případně protiskluzovou podložkou.

A co tvary?

Tvar vaničky volte hlavně podle prostorových možností vaší koupelny, do těch menších se hodí čtvercové a čtvrtkruhové. Skvěle zapadnou do volného rohu a poskytují dostatek prostoru pro sprchování jednotlivce. Čtvrtkruhové mají ještě jednu výhodu – oproti čtvercovým vám mohou v prostoru ušetřit pár cenných centimetrů. Jejich velikost začíná na 80 x 80 cm, vždy se ale snažte vybírat co největší možnou.

Foto: Edvard Nalbantjan, Shutterstock.com

Čtvrtkruhové a čtvercové vaničky se hodí zejména do menších koupelenFoto: Edvard Nalbantjan, Shutterstock.com

Do větších koupelen se hodí obdélníkové sprchy od zhruba 80 x 100 cm. Jejich největší výhodou je, že ve větších variantách si můžete dopřát pohodlnou sprchu ve dvou. Poslední možností jsou asymetrické vaničky různých rozměrů, ty jsou vhodné do koupelen s atypickými dispozicemi.

Reklama

Související témata:

Načítám