Hlavní obsah

Koupelnová matematika: Toaleta ve správné výšce i umístění umyvadla vyžadují přemýšlení a měření

Foto: Beyond Time, Shutterstock.com

Foto: Beyond Time, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se zařizovat nebo rekonstruovat koupelnu? Kromě výběru vhodných materiálů a správného technického provedení je dobré se zaměřit ještě na jednu věc – ⁠optimální vzdálenosti. Jaká ergonomická pravidla si pohlídat?

Článek

Ergonomie má poměrně velký vliv na to, jak dobře se v místnosti cítíme a jak efektivně ji dokážeme využívat. Každá domácnost má přitom trošku jiné potřeby, které jsou ovlivněné hlavně počtem jejích členů a jejich věkem.

Kromě toho je třeba brát v potaz i dispozice místnosti, respektive umístění oken, dveří a rozvodů, s nimiž toho většinou příliš neuděláte. Docílit dokonalé ergonomie je kvůli tomu poměrně obtížné a pro spoustu lidí nereálné, pokud se však doporučovaným radám alespoň trochu přiblížíte, bude pro vás pobyt v koupelně o něco příjemnější. Co dodržovat?

Berte v potaz budoucnost

Rekonstrukce koupelny bývá náročná finančně i pracovně. Je tedy dobré její zařízení pořádně zvážit a myslet při tom i na budoucnost. Děti odrostou a vy budete postupně stárnout. Na rozdíl od obývacího pokoje ovšem koupelnu není tak snadné lehce přizpůsobit prostorovým i funkčním nárokům.

Zamyslete se nad tím, co vás v příštích letech pravděpodobně čeká a zkuste to zakomponovat do plánování. Chystáte se mít potomka nebo si pořizujete domácího mazlíčka? Plánujete se starat o stárnoucí rodiče? Pokud si nejste jistí, co je pro vás vhodné, nechte si vypracovat odborný návrh a plán.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Koupelnu nezařizujte jen pro své současné já. Popřemýšlejte tedy nad tím, jak dobře vám v ní bude v budoucnuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Umyvadlo pro děti i dospělé

Před umyvadlem by měl být dostatek místa na jeho používání a pohodlný pohyb. Minimálně jde o 70 cm volného prostoru, ideální je, pokud se dostanete zhruba na jeden metr a více. Samotné umyvadlo je pro běžného člověka vhodné umístit ve výšce 85 cm nad zemí, výška nástěnné vodovodní baterie by měla být 115 cm nad zemí.

Trochu jiné nároky mají děti, kterým zhruba do dvanácti let vyhovuje umyvadlo 50 cm nad zemí. To se vyplatí řešit pouze v případě, že jim zařizujete vlastní koupelnu nebo se do té vaší bez jakýchkoliv problémů a kompromisů vejde. V běžných podmínkách raději zvolte klasickou výšku a dětem pořiďte stabilní protiskluzovou stoličku.

Záchod do správné výšky

Máte v koupelně i toaletu? Od podlahy by měla být přibližně 40 cm vysoko, pro vyšší a méně mobilní osoby je vhodná výška mezi 45 a 50 cm. Před toaletou by mělo být ideálně 80 cm volného místa.

Foto: NavinTar, Shutterstock.com

Před záchodem i umyvadlem nechte kolem 80 cm volného prostoru pro pohodlný pohybFoto: NavinTar, Shutterstock.com

Před vanou a sprchou volný prostor

Nevyhnete se ani odvěké otázce sprcha nebo. vana. Obojí má svá pro i proti, a zatímco sprchový kout ocení zejména lidé s malou koupelnou a méně pohybliví jedinci, vanu si oblíbí milovníci relaxace a rodiče s dětmi. Dobré je pamatovat také na to, že ve stáří je obtížnější využívat vanu, pokud tedy chcete myslet déle do budoucna, zvažte raději sprchový kout s nízkou vaničkou. A ještě jedna velmi podstatná věc – při sprchování snáze šetříte vodu.

Sprchový kout většinou zabere 80 až 100 cm, u vstupu byste měli nechat volno alespoň 90 cm pro pohodlný a bezpečný pohyb. Uvnitř koutu budete potřebovat sprchovou vodovodní baterii, případně hlavici. Baterie by měla být přibližně 110–130 cm od podlahy, hlavice pak minimálně 200 cm nad dnem vaničky.

Prostor potřebný pro vanu se zásadně liší podle jejího tvaru, stejně jako u sprchového koutu by ale i zde měl být dostatek volného prostoru pro přístup.

Foto: abd, Shutterstock.com

Pro bezpečný vstup do sprchy či vany je dobré před ní nechat dostatek místaFoto: abd, Shutterstock.com

Zásuvky dál od vody

Jistá pravidla je třeba respektovat i při umisťování elektrických zařízení, tedy svítidel, zásuvek a vypínačů. Obecně platí, že zásuvky je možné umístit mimo mycí zóny, nejméně 120 cm nad podlahou.

Nutné je dodržet i vzdálenost minimálně 20 cm od okraje umyvadla a 60 cm od vany a sprchového koutu. Zajímavou možností je pořídit si zásuvku se speciálním vodotěsným víčkem, kterou je možné umístit už 20 cm nad zemí.

Co se svítidel týče, musí být alespoň 40 cm nad horním okrajem umyvadla, jejich ideální umístění je 180 cm nad podlahou.

Reklama

Související témata:

Načítám