Hlavní obsah

Pravidla úklidu, po kterém budete mít doma pořád uklizeno: Slona jezte po kouskách a buďte rychlí

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že je váš domov přeplněný, že v něm ani nejde udělat pořádek, že nosíte věci z místa na místo a nevíte, kam je dát? Přesně to je vhodná chvíle začít debordelizovat.

Článek

Zbytky jídla na stole, oblečení přes židle, poházené věci a nevyluxovaný koberec. Tak si většina lidí představí byt, v němž je nepořádek. Ovšem pocit nepořádku a chaosu může vyvolat i to, když máte všude moc věcí, které už nepotřebujete.

Vizuální nepořádek

Můžete uklízet, jak chcete, ale pokud váš byt přetéká věcmi, nikdy nebude vyvolávat dojem, že je v něm čisto. „Vizuální nepořádek vzniká při nadbytku dekorací a suvenýrů, překombinováním barev nebo třeba nevhodnou organizací elektroniky s nevzhlednou kabeláží. Způsobuje, že jinak uspořádaná místnost bude působit neuspořádaně a zahlceně, jako skladiště,“ vysvětluje Anke Glut, interiérová designérka a bytová architektka. Radí proto vše sladit a protřídit tak, abyste do bytu dostali trochu vzdušnosti.

Jak začít s debordelizací

Pro většinu lidí je vyhazování věcí stresující úkol, i když jim už nedělají radost. Jak poznáte, že je na čase s tím něco udělat? „Když máte pocit, že u vás doma není k hnutí a všude je nepořádek, ať už v podobě různých věcí, nebo nedodělaných a odsouvaných úkolů. Když už se vlastně ani netěšíte domů a ani se vám nechce zvát někoho na návštěvy. Nebo když stojíte před nacpanou skříní a nevíte, co kde máte a co si obléknout,“ říká Jana Böhmová z webu Harmonický domov.

Nejlepší je se části věcí zbavit, což se lehce řekne, ale hůř udělá. K mnoha totiž můžete mít citovou vazbu – možná to jsou dárky, možná suvenýry z cest. Jak s tím začít?

Foto: AnnaStills, Shutterstock.com

Zbavovat se věcí, které už nepotřebujete a nedělají vám radost, je umění, které je dobré zvládnoutFoto: AnnaStills, Shutterstock.com

Slona jezte po kouskách

Zbavit se všech přebytečných věcí je velký úkol, který asi nezvládnete udělat najednou. „Nedávejte si předsevzetí, že za víkend nebo pár dní uklidíte celou domácnost. Dobré je se řídit podle přísloví Slona jez po kouskách. Jděte po menších krocích, budou snazší a jejich zvládnutí vás motivuje,“ radí Jana Böhmová.

Zapomeňte na nárazové úklidové víkendy, ale dělejte to postupně, ideálně tematicky – proberte oblečení, boty, knihy, kuchyňské potřeby a na konec si nechejte věci vzpomínkové a sentimentální, tedy například fotografie nebo dárky.

V tomto případě je to lepší než postupovat po místnostech, což se radí při běžném uklízení udržujícího typu. Při debordelizaci byste jen přenášeli věci z právě uklízené části do jiné části bytu a nevytřídili je dostatečně, prostě byste jich dost nevyhodili.

Foto: shine.graphics, Shutterstock.com

Některé věci poslouží ještě dál, takže je můžete prodat či darovatFoto: shine.graphics, Shutterstock.com

Věcí se zbavte rychle

Věci, které už nechcete, často končí v krabicích pod postelí nebo na skříni, kde nejsou vidět, ale stále zabírají místo. Nedávejte je tam. Prostě si přiznejte, zda tu konkrétní věc potřebujete a dělá vám radost. Pokud ano, pak si ji nechejte, pokud ne, pryč s ní. „A udělejte to, co nejdřív. Nenechávejte vyřazené věci dlouho ležet doma, abyste neměli možnost je znovu někam uklidit. Buď je darujte, odneste někam, kde je prodají, nebo dejte v krabici před dům, třeba si je kolemjdoucí rozeberou,“ říká Jana Böhmová.

Nevyhazujte za každou cenu

Úklid v domácnosti je úklidem i ve vaší duši. Zní to nadneseně, ale v podstatě to platí. Je cenné si ujasnit, co v životě vám dělá radost, a jen to si ponechat. Rozhodně to neznamená, že byste měli všechno šupem vyhodit, pokud to tak necítíte. Neulevilo by se vám, a ještě by se později mohl dostavit pocit ztráty něčeho, na čem vám záleželo.

Ideální dobou na debordelizaci bytu bývají velké životní změny, jako je stěhování, příchod miminka, rozvod a podobně.

Související témata:

Načítám