Hlavní obsah

Jak zařídit malý obývák: Vyházejte zbytečnosti a pořiďte si správné žárovky

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Zařídit malý obývák může být celkem tvrdý oříšek na rozlousknutí. Naštěstí existují úžasné triky, které vám mohou pomoci. Které to jsou?

Článek

O obývácích se často říká, že jsou srdcem interiéru. Mnozí v nich tráví většinu svého volného času, scházejí se tu s rodinou či přáteli a vychutnávají si klidné večery po náročném dni. Protože je tahle místnost vizitkou bytu a slouží zároveň k odpočinku i společenskému životu, může být poměrně náročné ji zařídit útulně, harmonicky a funkčně. Zejména pokud není příliš prostorná. Co s tím můžete udělat?

Nábytek hlavně multifunkční

Staré dobré pravidlo „méně znamená více“ jste už pravděpodobně slyšeli v různých situacích a při zařizování malých prostorů platí dvojnásob. Rozhodně není od věci vzít si příklad z minimalismu a s množstvím nábytku, dekorací i doplňků to nepřehánět.

Prioritou by měly být praktické a multifunkční kousky, které vám ušetří cenné místo. Šikovné jsou třeba rozkládací pohovky a křesla, závěsné skříňky, taburety s odnímatelným vrškem a sklápěcí stoly i stoličky, které mohou posloužit jako malý odkládací a konferenční stolek.

Vyhněte se velkým uzavřeným skříním, nábytku z masivu a celým obývacím stěnám. Raději dejte přednost jednoduchým a jednobarevným kouskům. Ideální jsou nástěnné poličky, otevřené vitríny i komody a závěsné skříňky, díky nimž bude místnost vypadat vzdušnější a prostornější.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

V malém obýváku by mělo být co nejméně nábytku. Ten, který potřebujete, vybírejte multifunkční, designově jednoduchý a světlýFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Zbavte se zbytečných dekorací

V malém obýváku by nemělo být nic zbytečného. Proberte poličky a sundejte z nich dekorace bez nostalgické hodnoty, na něž se akorát práší. Staré časopisy vyhoďte nebo schovejte do úložných prostorů a pohovce odlehčete od nadbytečného množství dekoračních polštářků.

Samozřejmě není dobré trávit čas v prázdné místnosti bez duše, přeplněný prostor ovšem zákonitě působí menší, než je. Zkuste proto najít kompromis, v němž se budete cítit příjemně v obou směrech.

Záclony a závěsy by měly propouštět co nejvíce světla, těžké a tmavé kusy proto vyměňte za žaluzie nebo závěsy lehčí a světlejší, a místo hustě tkaných záclon pověste ty jemnější. A jestli můžete, dejte sbohem i dveřím, případně si pořiďte posuvné či poloprosklené kousky, které místnosti dopřejí světlo a optický prostor navíc.

Použijte zrcadla

Prostor opticky zvětší zrcadla. Do malých místností je vhodnější nástěnné zrcadlo, protože nezabírá žádné místo. Perfektně sedí na stěnu proti oknům, odkud bude výborně odrážet denní světlo. Alternativou jsou zrcadlové dveře u nábytku.

Podobnou funkci zvládne i sklo, ať už jako deska na konferenčním stolku, či jako dvířka u nástěnných skříněk.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Zrcadlo vám pomůže rozšířit po místnosti více světla a prostor opticky zvětší. Hodí se hlavně na stěnu proti oknůmFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rozsviťte si

Opomíjet byste neměli ani správné umělé osvětlení. Nejméně vhodné jsou velké visací lustry, které opticky snižují stropy a zabírají poměrně dost místa. Nahraďte je do stropu vsazenými svítidly neboli bodovými světly, ta můžete šikovně rozmístit po celém stropu a zajistit tak dostatečné osvětlení místnosti. Jen je dejte alespoň jeden metr od rohů, aby nevytvářely nepříjemné stíny.

Pečlivě vybírejte i žárovky jako takové a zaměřte se na barvu jejich světla. Jestli chcete nahradit to přirozené denní, sáhněte po neutrální bílé s počtem kelvinů v rozmezí 4000 až 5000. Přejete si v obýváku spíše relaxovat a připravovat se na přesun do postele? Kupte si teplejší světlo s hodnotami kolem 3000 K.

Foto: Dinga, Shutterstock.com

Do menších prostorů jsou vhodná do stropu vsazená svítidla Foto: Dinga, Shutterstock.com

Vhodně vymalujte

Pomoci si můžete i vhodně zvolenými barvami. Na prosvětlení a optické zvětšení pokoje se hodí zejména neutrální tóny, jako je bílá, krémová, vanilková, světle šedá a béžová, dále pak světlounké odstíny studených barev, mezi něž patří modrá a zelená. Použít můžete i teplé odstíny, tedy žlutou, broskvovou nebo třeba lososovou, buďte s nimi však hodně umírnění. Ve velkém množství totiž prostory naopak zmenšují.

S barvami zacházejte s mírou a vymalujte jimi jen jednu stěnu, případně si vyhrajte s optickými iluzemi. Nízký strop zvýšíte, když s barevnou výmalbou skončíte několik centimetrů pod ním a strop bude bílý. Stěny můžete zvýšit i tím, že na ně namalujete svislé pruhy. Prodloužíte je pruhy vodorovnými.

Reklama

Související témata:

Načítám