Hlavní obsah

Klasika, která nezklame: rodina si nechala kompletně zrekonstruovat interiér, sladěný je do detailu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé se dvěma syny si pořídili několik let starou novostavbu a rozhodli se dodat jí osobitost a ducha rodinného krbu. Podívejte si, jak spolu s architektkou dům v pražské Liboci doladili.

Článek

Ať už jde o byt, nebo rodinný dům, při rekonstrukci se často řeší nevyhovující dispozice. To ovšem nebyl tento případ. Noví majitelé se na interiérovou designérku Andreu Hylmarovou obrátili s přáním, aby bez stavebních úprav dodala jejich třípodlažnímu domu v pražské Liboci styl, osobitost a celkově ho upravila tak, aby ladil s jejich vkusem i potřebami.

Interiér chtěli doladit do detailu

Přáli si stylově zařídit zádveří, hlavní obytný prostor, který tvoří obývací prostor s jídelnou a kuchyní, pak také pracovnu pro majitelku, dva dětské pokoje pro chlapce, ložnici pro rodiče s přilehlou šatnou, pokoj pro hosty, schodiště a podesty.

„Zásadní bylo vtisknout domu jednoduchý moderní a kompaktní styl, který by procházel všemi prostory. Klienti mě požádali i o doladění drobností, jako je výběr veškerých dekorací včetně obrazů a ručníků,“ říká designérka, která tak nad interiérem mohla přemýšlet komplexně a do detailu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Betonová stěrka je velmi efektní a odvedla dobrou službuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Dub a bílá je osvědčená klasika

Při realizaci si autorka spolu s majiteli vytyčili styl, kterého se chtěli držet. Základem se stala osvědčená kombinace přírodní dubové dýhy a bílého matného laku na většině nábytku. Odstín přírodního dubu vybrali především kvůli barvě původních podlah, které měnit nechtěli.

Autorka využila také decentní černé akcenty, velmi jemnou betonovou stěrku a výraznější kresbu přírodní kamenné dýhy za televizní stěnou. Jedním z klíčových designových prvků všech prostor jsou vertikální lamely.

Kamenná dýha za televizí

Kamenná dýha se stala jedním z nejzajímavějších prvků interiéru. Oživila speciálně vytvořenou televizní stěnu, na níž je z jedné strany obrazovka určená pro hlavní sledování a na druhé straně je umístěná další televize na hraní videoher. Tomu odpovídá i netradiční pojetí sezení, které je na obou stranách bloku.

Stejně jako tento specifický prvek i další kusy nábytku jsou vyrobené na míru. Celkově je takových solitérů v domě přibližně dvacet. Posledním netradičním prvkem jsou akustické panely na podestách, které autorka uspořádala tak, že tvoří písmena s osobním významem pro celou rodinu. Akustické panely zvolili především kvůli zútulnění jinak chladně působícího schodiště a zároveň i pro lepší zvukové podmínky v interiéru.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Zadáním majitelů bylo, aby interiér působil kompaktně, tedy aby se jeden styl prolínal celým interiéremFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku soutěže hlásit do 28. února 2022. Od pátku 18. března mohou na stránkách soutěže hlasovat i čtenáři, a to v kategorii Hlasování veřejnosti – Cena ČSOB Stavební spořitelny. Vítězné interiéry budou oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Načítám