Hlavní obsah

Trendy v bydlení pro podzim 2022: Vede šachovnice, barvy země i hřejivé plédy

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Podzim už téměř klepe na dveře a interiéroví designéři a architekti nadšeně předpovídají, co bude v následujících měsících trendy. Necháte se jimi inspirovat?

Článek

S každou začínající sezonou se světoví experti z nejrůznějších odvětví snaží vytipovat trendy, které budou v té následující dominovat. Výjimkou samozřejmě není ani letošní podzim a obor interiérového designu.

Není přitom nutné se vším do puntíku řídit a každého půlroku předělat celou domácnost. Trendy by měly přijít vhod hlavně lidem, co se svůj byt chystají rekonstruovat či jinak upravovat. A posloužit mohou i v případě, že chcete vyměnit pár dekorací za něco, co právě frčí. Čím se tedy inspirovat?

1. Barvy země a listů

Jaký by to byl podzim bez nádherných přírodních barev? Nechte svůj interiér hrát v tónech červené, oranžové a žluté, zahalte ho do odstínů zelené a hnědé a nezapomeňte ani na světlé neutrální barvy, jako je třeba mandlová.

Na popředí by měly být hlavně zemité odstíny, které působí uklidňujícím a harmonickým dojmem a domácnosti dodají na útulnosti. Kromě dřevěného nábytku a dekorací jim to bude slušet na měkoučkých textiliích.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Barevná paleta podzimu velí jasně – přírodní barvy budou hrát primFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. Pohodlné vrstvy

Vrstvy k podzimu neodmyslitelně patří, a to nejen ve vašem šatníku! Zabalte do nich i svůj interiér a hned vám v něm bude pohodlněji a příjemněji. Nemusíte kvůli tomu ani nijak zvlášť utrácet. Hlavní jsou dekorační polštářky, huňaté deky a přehozy.

Chcete vrstvám dodat pomyslnou třešničku na dortu? V tom případě zauvažujte nad kusovými koberci! Perfektním místem je pro ně prostor v obýváku kolem pohovky a u postele v ložnici. Kusové koberce můžete vrstvit na sebe, útulnou kombinaci vytvoří zejména větší koberec s krátkým vlasem a na něm položený menší koberec s vlasem dlouhým.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Oblečte svůj interiér do malých koberečků, teplých dek a dekoračních polštářkůFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Mramorové akcenty

Mramor je symbolem luxusu, elegance a bohatství už po dlouhá staletí, a zatímco dříve si ho mohli dovolit jen opravdu bohatí lidé, dnes je díky imitacím dostupný téměř pro všechny. A stane se i jedním ze symbolů příštích měsíců.

Jeho jedinečný a okouzlující vzhled se dá využít v každé místnosti, typicky to bývá zejména v kuchyních a koupelnách. Pasuje na zdi a podlahy, jeho design však zaujme i na menších plochách, jako jsou nejrůznější nádoby, pracovní desky, nádobí a konferenční stolky. Chcete být opravdu trendy? Chladné žilkování vyměňte za teplejší podtón červené nebo hnědé.

Foto: Philipp Shuruev, Shutterstock.com

Mramor opravdu pofrčí, přednost dejte tomu s hnědým žilkovánímFoto: Philipp Shuruev, Shutterstock.com

4. Mozaika nejen na zdech

Šachovnicový vzor a mozaika umí dodat interiéru šmrnc, hravost a novou dynamiku. Své místo si nejčastěji najdou v koupelnách, sluší jim to ale i ve všech ostatních místnostech. V kuchyni se budou vyjímat mezi pracovní deskou a horními skříňkami, v obýváku se hodí třeba kolem krbu či za televizi.

U obložení stěn a podlahy přitom jejich možnosti ani zdaleka nekončí. Tyto vzory budou skvěle vypadat i na nejrůznějších doplňcích a textiliích. Ideální jsou menší koberečky, dekorační polštáře, deky, přehozy a podsedáky na židle.

Foto: IZ1737, Shutterstock.com

Mozaiku není nutné mít na velkých plochách či na všech stěnách. Důležitější je zohlednit velikost místnostiFoto: IZ1737, Shutterstock.com

5. Dotek tmavého dřeva

Pravé dřevo je stálicí v interiéru už od nepaměti a nejspíš se ještě dlouho toto nezmění. A to je jenom dobře. Krásně vypadá, voní, je příjemné na dotek, hřeje, rozumí si téměř se vším a své majitele uklidňuje a přibližuje k přírodě.

Oblíbené bývá hlavně světlé dřevo, jež pasuje do malých i velkých místností, letošnímu podzimu bude ovšem vévodit spíše dřevo tmavé. Na velké plochy se hodí hlavně v prostornějších pokojích, jeho akcenty mohou zdobit i místnosti menší.

Tmavé dřevo se vám může zalíbit například na dřevěných poličkách, malých odkládacích stolcích, regálech, otevřených knihovnách nebo na některých zásuvkách u komod.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Tmavé dřevo vypadá krásně, v menších místnostech to s ním ale nepřehánějteFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Reklama

Načítám