Hlavní obsah

Když hvězdy Hollywoodu zkoušejí prkna, co znamenají svět

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Naučit se text, projít charakter postavy a párkrát to zahrát na kameru. Filmové herectví sice není až taková brnkačka, ale po poslední klapce je hotovo. Na divadle je to jiné: hry mají i stovky repríz, a to je buď sto potlesků vestoje, nebo sto propadáků. Kdo uspěl na prknech, co znamenají svět?

Článek

V Česku považujeme za samozřejmost, že herci zvládají natáčet filmy, seriály, hrát divadlo a dabovat, mnozí k tomu ještě herectví učí. Ale jak jsou na tom s divadlem slavné hvězdy v zahraničí? Z Hollywoodu to mají na Broadway trochu z ruky, pravda, ale to mnohým nebrání vyzkoušet hraní před publikem. Mnozí na prknech, co znamenají svět, uspěli, a jiní zase pěkně propadli.

Emma Stone (32)

Oscarová hvězda filmového muzikálu La La Land (2016) už mnohokrát ukázala, že má hereckého talentu na rozdávání. A když převzala po kolegyni Michelle Williams (40) roli ve slavné hře Kabaret, kritika byla nadšená. Její debut na Broadwayi se odehrál v roce 2014 a role kabaretní zpěvačky Sally Bowles se zhostila nad očekávání.

Foto: Profimedia.cz

Emma Stone si je jistá v kramflekách na place i na jevišti Foto: Profimedia.cz

Nicole Kidman (54)

Nejznámější australská diva je považovaná za hereckého chameleona. Předvede opravdu cokoli, umí být sexy i zlomená. Za ztvárnění britské vědkyně Rosalind Franklin (1920–1958) ve hře Snímek 51 v londýnském West Endu získala v roce 2015 cenu pro nejlepší herečku od deníku London Evening Standard a diváci ji milovali.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Hugh Jackman (52)

Populární herec je mužem mnoha talentů. Baví jako Wolverine v sérii o X-Menech a okouzluje jako Jean Valjean v Bídnících (2012) nebo Phineas Taylor Barnum v Největším showmanovi (2017). Ovšem je to i divadelní veterán. Na svém kontě má úspěšné one man show a za roli v muzikálu Chlapec ze země Oz získal v roce 2004 prestižní cenu Tony.

Foto: Profimedia.cz

Za svůj výkon na divadle získal Hugh Jackman dokonce prestižní cenu TonyFoto: Profimedia.cz

Daniel Radcliffe (32)

Představitel Harryho Pottera stále potvrzuje, že patří mezi herecké hvězdy současnosti. Divadelní debut měl v roce 2002 a v roce 2007 zazářil ve slavném dramatu Petera Shaffera (1926–2016) Equus. Po jeho boku se skvěl Richard Griffiths (†65), který hrál v potterovské sérii Harryho protivného strýce Vernona. Hra obsahovala i nahé scény a mladý umělec byl za svůj výkon pochvalně hodnocen kritikou i diváky. A ne naposledy, jeho divadelní herectví je velice ceněno.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Radcliffe měl na divadle úspěch, a jen kvůli nahotě to rozhodně nebylo Foto: Profimedia.cz

Benedict Cumberbatch (45)

Představitel seriálového Sherlocka Holmese (2010–17) a filmový Doktor Strange (2016) má s divadlem bohaté zkušenosti a jeho výkony v klasických i lehce alternativních dílech kritika hodnotí velmi kladně. Mezi jeho výrazné role patří třeba Frankenstein, kterého hrál jak na divadle, tak později i ve zfilmované podobě této inscenace. Zajímavé je, že je tu jeho výrazným hereckým partnerem Jonny Lee Miller (48), který ztvárnil Sherlocka Holmese v americkém seriálu Jak prosté (2012–19).

Foto: Profimedia.cz

Benedict Cumberbatch je sice pro většinu lidí znám jako moderní Sherlock Holmes, ve skutečnosti však jeho herecký talent sahá mnohem dálFoto: Profimedia.cz

Julia Roberts (53)

Oblíbená oscarová herečka je obvykle ve svých rolích přesvědčivá, ať už hraje prostitutku, svobodnou matku, nebo nevěstu na útěku. Když se ale v roce 2006 objevila na Broadwayi po boku Paula Rudda (52, na snímku) a Bradleyho Coopera (46) v dramatu Tři dny deště Richarda Greenberga (63), kritici z jejího výkonu nadšením neřičeli. Její hereckou kariéru to naštěstí nijak negativně neovlivnilo.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bruce Willis (66)

Akční hrdina na divadle? Proč ne. Ale v případě představitele neohroženého policisty Johna McClanea ze série Smrtonosných pastí (1988–2013) to nedopadlo nejlépe. Jeho debut na Broadwayi v roce 2015 ve zdramatizovaném románu Stephena Kinga (73) Misery byl velice rozpačitý. Ano, hrál spisovatele Paula Sheldona upoutaného po nehodě na lůžko, ale i tak byl podle nelítostné kritiky pasivní a s emocemi a dramatickým projevem si vůbec nepohrál. Zato jeho hereckou kolegyni Laurii Metcalf (66, vpravo) si odborníci nemohli vynachválit.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám