Hlavní obsah

Mužské hormony v ženském těle: Co když jich máte moc?

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Rozbouřené hormony dokážou v těle napáchat celou řadu nepříjemností, které se projeví v kvalitě pleti, náladovosti, plodnosti i schopnosti hubnout. Pořádné zmatky ale vznikají především v okamžiku, kdy se v ženském těle vymknou kontrole hormony mužské. Má to ale i své výhody.

Článek

Obecně se jako ženský pohlavní hormon označuje estrogen, v mužském těle zase vládne testosteron. Nic ale není černobílé, a tak i v ženském těle najdete malé množství testosteronu, stejně jako u mužů lze najít estrogen. Pokud se jejich obvyklá míra naruší, může to znamenat problémy, ale má to i určité výhody.

Mastná aknózní pleť

Ženy s vyšší hladinou testosteronu lze poznat už na pohled, trápí je často akné a mastnější pleť. Mužské hormony totiž stimulují tvorbu mazu v mazových žlázách. „Užívání hormonální antikoncepce produkci mužského hormonu snižuje a reguluje jeho účinek na mazové žlázky. Je to tím, že většina pilulek obsahuje ženský pohlavní hormon estrogen a hormon žlutého tělíska progestin,” vysvětluje dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic, proč na hormonálně podmíněné akné často platí návštěva gynekologa.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Problémy s akné mohou značit vyšší hladinu testosteronu, než je obvykléFoto: New Africa, Shutterstock.com

Knírek a chlupaté ruce

Testosteron s sebou nese i intenzivnější ochlupení, navíc v typicky mužských partiích, jako jsou paže, hrudník, záda a zadek, může se objevit i knírek. Na druhou stranu můžete trpět vypadáváním vlasů a lokální plešatostí. „Jedná se o citlivost vlasů na testosteron. Pokud dojde ke zvýšení jeho hladiny v krvi, dochází k ničení vlasových kořínků, a v důsledku toho vlasy vypadávají,“ vysvětluje doktorka Petra Moravcová z Perfect Clinic.

Potíže s menstruací i otěhotněním

Vlivem testosteronu se narušuje přirozený menstruační cyklus, je nepravidelný nebo se může úplně vytratit. S tím jde ruku v ruce i potíž otěhotnět, testosteron totiž blokuje dozrávání vajíček. A když přijdete do jiného stavu, můžete být vlivem vyšší hladiny testosteronu náladovější. U žen s nadměrným množstvím testosteronu je i vyšší pravděpodobnost vzniku cukrovky a potíží s nespavostí.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Testosteron blokuje dozrávání vajíčekFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Přehnaná agresivita a cílevědomost

Pohání-li vaše tělo testosteron, můžete v mnohém připomínat muže. Obvyklý je hlubší hlas, hormon se ale projeví především v povaze. Dominantní, agresivní, s chutí ovládat – takové jsou ženy s přemírou mužského hormonu. Testosteronem poháněné ženy jsou energické, soutěživé, baví je riskovat, dokáží se přizpůsobit mužskému vidění světa, a tak jsou často ve vůdčích pozicích.

Jste ranní ptáče

Testosteron se vyplavuje zejména během spánku, vrcholu tedy dosahuje po probuzení. Máte-li ho více, lépe se vám vstává a jste hned ráno čilé. Ovšem stejně jako jiné hormony jeho hodnota kolísá v závislosti na fázi vašeho cyklu.

Testosteron, hormon úspěšných

Přirozenou touhu soutěžit a být lepší si můžete realizovat v práci, ale i ve sportu. Pohyb vám jde dobře i díky tomu, že testosteron pozitivně ovlivňuje fyzickou sílu, kondici a množství svalů. Ovšem pozor, příliš intenzivní tréninky narušují menstruační cyklus a ovulaci. „U tvrdě sportujících či cvičících žen stoupá hladina testosteronu a mizí tuková tkáň, což způsobuje hormonální nerovnováhu. Náruživé sportovkyně by měly ve fyzické aktivitě zvolnit zejména při snaze o otěhotnění,” radí gynekolog Pavel Turčan z Centra Mediol.

Vyšší sexuální apetit

Testosteron zásadně ovlivňuje chuť na sex i jeho prožívání. Koluje-li vám ho v těle více, pravděpodobně na milování budete mít chuť častěji. Zejména ráno, kdy je hladina testosteronu na vrcholu. Je pro vás snazší se vzrušit i dosáhnout orgasmu, můžete mít dokonce zvětšený klitoris.

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Ženy s vyšší hladinou testosteronou bývají vášnivější Foto: MJTH, Shutterstock.com

Čím srazit testosteron? Květák a mátový čaj

Pokud byste ale zvýšený testosteron necítily jako požehnání, snížit ho mohou některé lékařem předepsané hormony, doplňky stravy, ale i úprava jídelníčku. K redukci mužských hormonů ženám pomáhá brokolice a květák, z bylinek ženšen nebo máta. Podpořte i tvorbu ženských hormonů, k tomu pomohou sójové produkty, lněné semínko nebo třešně. Můžete zkusit také hormonální jógu nebo akupunkturu. Vždy ale mějte na paměti, že zdravotní potíže je dobré řešit s lékařem.

Riziková je i příliš nízká hladina testosteronu. Zjistěte, co odhalí jeho nedostatek.

Reklama

Související témata:

Načítám