Hlavní obsah
3,5
(90)
Foto: VIOLA VONGREJOVÁ

Foto: VIOLA VONGREJOVÁ

Ať už patříte mezi milovníky tvarohových dortů, nebo zrovna hledáte inspiraci na dezert pro návštěvu, bude tento dokonale jemný a lahodný cheesecake tou správnou volbou. Jeho příprava je snadná i rychlá a v kombinaci s bazalkovým cukrem je dokonale vyvážený. Ozdobit jej můžete lesními plody.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Na korpus
  • 280 g máslových sušenek
  • 120 g másla
Na náplň
  • 300 g čerstvého krémového sýru
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 ks citronu
  • 4 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 150 g cukru krupice
Na bazalkový cukr
  • 50 g cukru krystal
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Na ozdobení
  • 1 hrst čerstvého lesního ovoce
Článek

01.

Sušenky rozemelte v mixéru nebo jinak rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vymažte máslem, následně vyložte pečicím papírem a znovu vymažte máslem.

02.

Takto připravenou sušenkovou směs vsypte do dortové formy a následně ji pečlivě upěchujte na dno (případně i boky) sklenicí s rovným dnem. Dejte si záležet, aby nikde nebyla mezera. Poté vložte do lednice a nechte zatuhnout.

03.

Mezitím si připravte náplň. V míse rozetřete do hladka krémové sýry, tvaroh a zakysanou smetanu. Pokud využíváte mixér, nastavte ho na ty nejnižší otáčky, aby se ve směsi nevytvořilo příliš bublinek. 

04.

Do hladké tekuté směsi nyní přidávejte postupně žloutky a vejce. Zapracujte. Následně přidejte šťávu a kůru z celého citronu. Jako poslední přidejte také cukr. Výsledný krém je velmi řídké a hladké konzistence.

05.

Vyndejte z lednice formu se zatuhlým sušenkovým základem. Přidejte tekutou směs a počkejte ještě tak 5-10 minut, mezitím si předehřejte troubu na 160 stupňů. Jestli se mezitím na vršku udělaly bublinky, prořízněte je. Pokud máte troubu s nastavitelnými programy, pozor na program horký vzduch, cheesecake by se mohl vysušit a popraskal by. Jak ještě lze zabránit tomu, aby cheesecake popraskal? 

06.

Pečte 30 minut a po tu dobu troubu neotvírejte. Pak zkontrolujte, zda je hotový. Zjistíte to tak, že na něj poklepete lžící. Pakliže je hotový, bude se třást jako rosol. V opačném případě bude ještě trochu tekutý. Dejte mu ještě pět minut. Nezapomeňte, že cheesecake ještě ztuhne po zchladnutí.

07.

Cheesecake nechte vychladnout alespoň čtyři hodiny v lednici, ideální je ale nechat to odležet třeba přes noc. 

08.

Bazalkový cukr si připravte až těsně před servírováním, to aby si zachoval krásně zelenou barvu. Připravíte si ho jednoduše — buď v mixéru, nebo hmoždíři, rozdrtíte bazalku s cukrem, a máte hotovo. Servírovat můžete ještě ozdobené lesními plody.

Tip: Nepoužívejte odtučněné krémové sýry, kdy absence tuku zhoršuje výslednou kvalitu a jemnost cheesecaku.

Zkuste také velice jednoduchý cheesecake „po česku, tedy z tvarohu, zakysanky a s mákem! Skvělý je také netradiční cheesecake s baileys nebo citronový cheesecake podle MasterChefky Kristíny Němčkové

Reklama

Načítám