Hlavní obsah

Chyby v jídelníčku, které mohou za zadržování vody

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tělo je přirozeně tvořené vodou, někdy jí ale zadržuje více, než je třeba, a v místech, kde to není příliš žádoucí. Proč si právě váš organismus potřebuje dělat zásoby a jak to můžete změnit?

Článek

Pokud tělo není v harmonii, může to být vidět i na první pohled. Celulitida, otoky v oblasti kloubů nebo kolísání váhy během dne nasvědčuje tomu, že máte v těle víc vody, než je žádoucí. I když je lidské tělo tvořeno vodou až z 60 %, je-li jí více nebo se zadržuje tam, kde nemá, pocítíte to.

„Většinou je zadržování vody způsobeno špatným životním stylem. Není to nebezpečné, spíš jen ne příliš estetické,“ vysvětluje Martina Dvořáková, výživová poradkyně společnosti KetoDiet. Zadržovaná voda může ale souviset i s bolestmi hlavy nebo vyšším tlakem, což už může v životě působit nepříjemnosti. Nejčastěji je ale původcem otoků chybně nastavený jídelníček. Ten si můžete celkem jednoduše ovlivnit sami. Na co si dávat pozor?

1. Přílišné solení

Největším viníkem z hlediska životosprávy je přemíra soli. Nejde jen o přesolování jídla, ale také o mnoho konzervantů zejména v polotovarech, či nadměrnou konzumaci jídel s vysokým obsahem soli, typických například pro fast foody. U letních grilovaček pozor na hotové marinády a kořenící směsi, bývají rovněž samá sůl. Doporučená denní dávka soli je 5 g, což odpovídá kávové lžičce. Hlídejte si také složení u uzenin a nekonzumujte je příliš často. I ty kvalitní často překračují denní limit.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Kotníky, stehna a břicho patří mezi časté partie, které se s otoky potýkajíFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

2. Minerály sodík a hořčík

K zavodnění přispívá vysoká hladina sodíku v těle. Její výši neovlivňuje jen bezmyšlenkovité solení všeho, co zrovna máte na talíři, ale sodík je také součástí řady minerálních vod a dochucovacích směsí. Doporučené denní množství je 1–3 g sodíku, což odpovídá 2–6 g soli. Pro představu, už dva krajíce chleba představují asi 2 g soli.

„Dobrým způsobem, jak dostat sodík z těla, je zařadit do jídelníčku potraviny obsahující draslík, například petržel, avokádo, tuňáka, špenát, kuřecí a vepřové maso, sladké brambory, pažitku, česnek, banán a další,“ vyjmenovává Lukáš Vrána, školitel programu Cambridge Weight Plan. Blahodárný efekt mají také citrusy – ty obsahují přírodní flavonoidy, které najdete také v pohance a různých žlutě kvetoucích léčivkách.

Také hořčík reguluje podíl vody ve vašem těle. Zvýšíte-li jeho příjem, zadržovaná voda se začne z organismu uvolňovat. Hledejte ho v ořeších, zrníčkách, hořké čokoládě nebo listové zelenině.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Se solí šetřete, zkuste na dochucení raději koření a bylinkyFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

3. Nadměrný přísun sacharidů

K otokům vede i jídelníček bohatý na sacharidy, především jednoduché cukry. „Po rafinovaných cukrech dochází v těle ke zvýšení hladiny hormonu inzulinu. Ten způsobuje zpětné vychytávání sodíku v ledvinách, tzv. reabsorpci. Na zvýšenou koncentraci sodíku v mimobuněčných prostorách reaguje tělo tím, že zásobí buňky vodou. To je důvod, proč sacharidy významně ovlivňují podíl vody v těle,“ vysvětluje Martina Dvořáková.

4. Nedostatek tekutin

Čeho se tělu nedostává, to má potřebu si syslit. Proto čím méně budete pít, tím více vody bude organismus paradoxně zadržovat. „Pijte dostatek čisté vody, z bylinek zkuste slabý březový nebo kopřivový čaj,” radí Martina Dvořáková. Myslete na to obzvláště v létě, kdy tělo ztrácí velké množství vody pocením. Dbejte nejen na celkové množství vypitých tekutin, ale také na to, abyste pili průběžně po celý den a tělo zůstávalo hydratované.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Strava by měla být pestrá a vyvážená. Velký podíl sacharidů otokům napomáháFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Faktory, které vedou k zadržování vody:

  • Nevhodný stravovací režim -
  • Nedostatek pohybu - Zejména v kombinaci se sedavým zaměstnáním má negativní dopad na cévní a lymfatický systém.
  • Horké počasí - Cévy se horkem přirozeně roztahují, při dlouhém sezení se tak krev hůře pumpuje vzhůru a zůstává v nohách, kde se tvoří otoky.
  • Těsné oblečení a obuv - Ubírá prostor lymfě a ta se zpomaluje.
  • Kouření a nadměrná konzumace alkoholu - Zhoršuje se elasticita cév.
  • Hormonální změny - Hlavně u žen má vliv menstruační cyklus, menopauza, těhotenství.
  • Některé léky - Antidepresiva, kortikosteroidy, hormonální antikoncepce, léky na vysoký tlak
  • Onemocnění, které si žádá léčbu - Poruchy lymfatického systému, nemoci ledvin, srdeční choroby

Tablety a další preparáty na odvodnění mohou i ublížit, zkuste to raději přirozenou a přírodní cestou.

Reklama

Související témata:

Načítám