Hlavní obsah

Potraviny pro zdravé ledviny: Co jíst a čemu se vyhnout?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Existují potraviny, které podporují odchod škodlivin z těla, a tím pádem pomáhají ledvinám v jejich náročné práci. Co si pravidelně dopřát, abyste snížili riziko vzniku ledvinových kamenů, zánětů a dalších nepříjemných obtíží?

Článek

Ledviny jsou pro celkové zdraví nezbytné: filtrují odpad z krve a odesílají jej do močového měchýře, odkud se močí dostává z těla pryč. Kromě toho regulují krevní tlak, řídí hospodaření s vodou i rovnováhu kyselin a zásad a vyrovnávají hladinu elektrolytů. Existují potraviny, které dokážou podpořit jejich dobrou kondici. Které to jsou?

1. Třešně

Třešně jsou bohaté na flavonoidy antokyany, které mají, jak vysvětluje biochemička Michaela Bebová, pro fungování ledvin zásadní význam: napomáhají redukovat množství kyseliny močové. Ta odchází z těla močí, a pokud ji ledviny nezvládají dostatečně odbourávat, může její nadbytek v těle vést k vzniku nepříjemné dny. A s tím pomůže oblíbené ovoce. „Třešně patří k výborným ‚doplňkům stravy‘ při zvýšených hladinách kyseliny močové nebo již rozvinuté dně,“ potvrzuje odbornice.

2. Brusinky

Na záněty močových cest a ledvin se často doporučují právě brusinky. Vynikají totiž vysokým množstvím vitaminu C a manganu, které snižují hladinu škodlivin v moči a tím pádem i tvorbu nebezpečných ledvinových kamenů. A také bojují přímo proti zánětům: obsahují totiž látky, které zabraňují přilnutí bakterií na sliznici měchýře, takže likvidují přímo původce zánětu, glykosid arbutin funguje navíc jako jakási dezinfekce močových cest.

Foto: ballero, Shutterstock.com

Třešně v těle regulují hladinu škodlivé kyseliny močovéFoto: ballero, Shutterstock.com

3. Skořice

Populární aromatické koření je známé svou schopností pomáhat regulovat hladinu glukózy, jejíž nadbytek zvyšuje riziko vzniku cukrovky a může poškodit ledviny. Skořice tak nabízí ochranu před závažnými následky vysoké hladiny cukru v krvi: patří mezi ně selhání ledvin, oslepnutí, infarkty, mrtvice i zvýšené riziko rakoviny.

4. Fazole

Fazole se tvarem podobají ledvinám a již od starověku jsou známým léčebným prostředkem na potíže s ledvinami. Jsou totiž bohaté na hořčík a draslík, jejichž nedostatek zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Podle Radky Pamětické, koučky zdravého životního stylu, která se zabývá tradiční čínskou medicínou, je vhodné kombinovat tyto luštěniny s mořskými řasami. „Ledvinám prospívá přirozeně slaná chuť a přirozeně se vyskytující sodík – v zelenině a právě v mořských řasách,“ vysvětluje.

Foto: Aleksandr Ozerov, Shutterstock.com

Brusinky pečují o celé močové cestyFoto: Aleksandr Ozerov, Shutterstock.com

5. Olivový olej

Olivový olej je bohatý na blahodárné nenasycené tuky, které prospívají celému organismu a také ledvinám. Právě olej z oliv podle studií mírní obtíže pacientů trpících chronickým onemocněním ledvin.

6. Cibule a česnek

Oba druhy oblíbené zeleniny obsahují silný flavonoid kvercetin s velkou antioxidační aktivitou, která chrání ledvinové buňky před poškozováním. Různé výzkumy potvrzují, že dokáže ochránit dokonce i ledviny silných kuřáků!

7. Vodní meloun

Dobře známé ovoce (anebo je meloun zelenina?) obsahuje vodu a silné antioxidanty, a pomáhá tak hydratovat tělo a zlepšovat fungování močového systému. Draslík a hořčík zase podporují činnost ledvin. Pravidelná konzumace melounu snižuje záněty způsobované zadržováním tekutin, což je jeden z faktorů narušujících činnost ledvin. Dále zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a stimuluje produkci moči a její rychlý odchod z těla, což zamezuje hromadění bakterií. „Měli byste se ale vyvarovat nadměrné konzumace melounu ve večerních hodinách. Ledviny by totiž v noci místo regenerace a odpočinku musely filtrovat tekutiny a tvořit moč,“ varuje Radka Pamětická. Navíc byste častěji vstávali na toaletu a spánek by byl těžce narušen.

Reklama

Načítám