Hlavní obsah

Chytré rakovinotvorné buňky. Jak obcházejí imunitu?

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Reklama

Proč se stále nedaří porazit jednou provždy rakovinu? Američtí vědci zjistili, že mnoho genů spojených s rakovinou blokuje přirozenou ochranu těla před vznikem nádoru tím, že obchází imunitní systém. Zdá se, že rakovinové buňky jsou chytřejší, než jsme si mysleli.

Článek

Stovky genů spojených s rakovinou hrají při vzniku onemocnění jinou roli, než vědci očekávali. O takzvaných tumor supresorových genech je již dlouho známo, že zabraňují šíření rakovinných buněk. Mutace v těchto genech ovšem působí zcela opačně: umožňují nádorům nekontrolovatelně vzkvétat.

Tumor supresorové geny 

S takovou zprávou přišel nedávno tým z Lékařského institutu Howarda Hughese v americkém Marylandu. Podle něj dokáže asi stovka zmutovaných tumor supresorových genů zabránit imunitnímu systému, aby zničil nádorové buňky. Šokem přitom pro badatele bylo zejména zjištění, že geny se naučily imunitní systém vyloženě obcházet. Je to, jako když se k vám někdo nepostaví čelem, ale obejde vás a zaútočí zezadu, odkud to čekáte nejméně. Jdou na to od lesa a skrytě, takže si toho imunita ani nevšimne. Tím pádem nemůže zahájit ofenzivu.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Nádorové buňky umí obcházet imunitní systém a zaútočit tam, kde je nečekáFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Proč se imunita nebrání

Nové zjištění pomohlo vědcům rozklíčovat záhadu, nad kterou už nějaký čas uvažovali. „Nedokázali totiž pochopit, proč imunitní systém, který je jinak v odstraňování abnormálních buněk vysoce zdatný, nedělá pro potlačení růstu některých nových nádorů v zárodku více,“ popisuje docentka Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra v Praze. Marylandští vědci vnesli do situace světlo zkoumáním účinku 7 500 genů spojovaných u člověka se vznikem rakoviny. Tak zjistili, že mutace některých z nich spouští mechanismy, které specifickým způsobem brání imunitnímu systému zničit nádory vznikající zejména na tkáních. Výsledky odhalily dříve netušený vztah mezi tumor supresorovými geny a imunitním systémem.

Naděje pro lidi s rakovinou?

Výzkum marylandských badatelů vykresluje obraz závodu, který rakovinné buňky svádějí s imunitním systémem. Stále více a přesněji se bohužel ukazuje, že nádory disponují stovkami potenciálních způsobů, jak se dostat přes přirozenou obranyschopnost organismu. Badatelé mají podezření, že mnohé z mutovaných genů, které nádorům pomáhají růst, působí prostřednictvím podobných strategií. A právě v tom svítá podle amerických vědců paradoxně naděje: pokud se podaří odhalit, jak zablokovat jednu takovou techniku, najdou zároveň klíč, který by mohl pomoci k zablokování těch ostatních, vyplývá z americké studie. Jisté to ale není.

„Možná v tom hraje roli romantická představa, že najdeme jedno univerzální řešení na všechny druhy rakovin. Jako daleko pravděpodobnější se mi jeví, že vědci budou překonávat jeden trik za druhým, kterak rakovinná buňka přelstí samoopravné mechanismy těla, a každý typ rakoviny bude mít svou nejúčinnější léčbu,“ říká Martin Pegner, specialista na genetiku ze společnosti Advanced Genetics.

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Podle vědců hraje genetika jen 20 %. Ve věci rakoviny pořád záleží hlavně na životním stylu Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Základ je zdravý životní styl

Profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně, připomíná, že přes všechna nová zjištění stále zůstává v platnosti především doporučení zdravého životního stylu. „Jde o dostatek pohybové aktivity, nejlépe venku, stravu s dostatkem antioxidantů a péči o dostatečnou hladinu vitaminů. Ty příznivě ovlivňují výsledky protinádorové terapie, hlavně vitaminy B a C.“ S tím souhlasí i David Frej, lékař s pražského Centra funkční a holistické medicíny. „Sedmdesát až osmdesát procent nádorových onemocnění se dá zabránit vyváženou životosprávou. Jako u všech chronických onemocnění, i u většiny nádorů se genetika podílí na riziku jen asi z dvaceti procent.“

Reklama

Načítám