Hlavní obsah

Porodní asistentky nejsou šamanky, ale zkušené odbornice

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když žena na testu objeví dvě čárky a na gynekologii jí potvrdí těhotenství, začne se jí hlavou honit množství otázek. Nejistota a obavy jsou běžné, zvláště jedná-li se o první miminko. Koho se ptát, s kým řešit stravu, cvičení, přípravu na porod i porod samotný? Zkuste porodní asistentku!

Článek

Těhotné ženy dnes často využívají možnost mít u porodu v porodnici vlastní porodní asistentku (PA). Je to zkušená vzdělaná žena, se kterou se mohou předem poradit a ujasnit si, jak chtějí dítě přivést na svět, a ona může v některých případech porod v nemocnici i vést. A protože porodní asistentky mají 5. května svůj mezinárodní den, pojďte si přečíst, s čím vším můžou pomoct a v čem se liší od dul.

Kdo jsou porodní asistentky

PA nejsou šamanky, které rodičce do ucha mumlají uklidňující formule, ani fanatické zastánkyně alternativních či domácích porodů. Jsou to vysokoškolsky vzdělané odbornice, které pracují v nemocnici, v ordinaci gynekologa nebo mají vlastní praxi a mohou ženu během těhotenství, při porodu i po něm vyšetřovat.

Chcete mít vlastní PA u porodu? Existují dvě možnosti, jak na to. Když zvolíte porodnici, kde vybraná asistentka pracuje, může přímo vést váš porod. Pokud zvolená PA s vaší porodnicí smlouvu nemá, pak funguje jen jako osobní doprovod, poskytuje psychickou podporu a třeba pomáhá najít vhodnou polohu.

Pomoc přímo u porodu? Záleží na tom...

„V porodnici bylo vše bez problémů, vlastní porodní asistentky jsou tam běžná záležitost. Jsou tam pro ženu, naslouchají jejím přáním... Navíc si ji žena vybere sama a plně jí důvěřuje, nehrozí pak, že v porodnici narazí na někoho, kdo jí nesedne,“ říká maminka dvou chlapečků.

PA z pražské porodnice, která má i vlastní klientky, vysvětluje: „Když jdu k porodu do jiné porodnice, než ve které pracuji, rovnou hlásím, že do ničeho odborného nebudu zasahovat. Je to logické, protože porodnici neznám, oni neznají mě, nevím, komu kdy volat, jak jsou nastavené procesy, kde jsou léky a jaký lékař má službu. Podle mě je důležitá především fáze před porodem, kdy klientkám vše vysvětlím a ony přestanou mít obavy.“

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Ženy, které mají s vlastními porodními asistentkami zkušenost, se shodují, že díky nim byly klidnějšíFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Jak pomoc probíhá

V praxi to znamená, že PA těhotné i jejímu partnerovi vysvětlí, jak cvičit, ulevovat od bolesti a jak se tělo na porod připravuje. Mělo by je to uklidnit a připravit na novou situaci. A ať už PA posléze porod sama vede, nebo je jen doprovod, dobře zná ženina přání, je jí oporou, vysvětluje jí, co se v danou chvíli děje, a pomáhá jí ulevit od bolestí.

A s porodem její práce nekončí. Často navštíví maminku s miminkem ještě v porodnici a následně doma. Zkontroluje porodní poranění, může udělat patičkový test, ukáže, jak miminko nosit, a poradí při problémech s kojením.

Proč ženy chtějí vlastní PA?

Důvodů, proč se nastávající maminky rozhodnou oslovit PA, když v porodnici jsou také, je vícero: chtějí psychickou podporu a odborné informace nebo mají špatné zkušenosti z předchozích porodů či ve svém okolí. „Na první porod jsem se nijak nechystala. Ač jsem nakonec porodila přirozeně, bylo to tak dlouhé a vyčerpávající, že jsem to podruhé už nechtěla zažít. Proto jsem se rozhodla najít si porodní asistentku. Byla to citlivá a naslouchající dáma se zkušenostmi,“ svěřila se dvojnásobná maminka z Prahy.

Maminka dvouleté holčičky zase říká, že se rozhodla rodit v porodnici v jiném městě, aby mohla porod vést její asistentka, která tady měla smlouvu. Kdysi totiž doprovázela kamarádku a byla svědkem zbytečně uspěchaného porodu.

Foto: chuanpis, Shutterstock.com

Porodní asistentka může provést miminku i patičkový test v klidu domovaFoto: chuanpis, Shutterstock.com

Rozdíl mezi porodní asistentkou a dulou

Ač se práce PA a duly může občas prolínat, liší se v zásadním bodě: dula prošla speciálním školením či výcvikem, ale nemívá zdravotnické vzdělání. Se zdravotníky spolupracuje, v jejich práci je však zastoupit nemůže. Je pro rodičku především psychickou pomocí, stará se o její pohodlí a pohodu. Pomáhá s výběrem porodnice, poskytuje informace, na základě kterých sepíše žena porodní plán. A v šestinedělí pomůže, když si čerstvá maminka neví s něčím rady.

Reklama

Načítám