Hlavní obsah

Proč si dopřát kofein nejen v kávě? Prospěje vlasům i pleti!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Dopřáváte si kofein zatím jen v podobě kávy k snídani? Škoda. Přečtěte si, proč by si svou porci kofeinu zasloužily i vaše vlasy nebo pokožka a jak jim ho dopřát.

Článek

Pomáhá snížit pocit únavy, zlepší myšlení i náladu. To všechno platí pro kofein, který si většina lidí spojuje především s kávou. Proč byste ho měli poznat lépe a třeba ho využít v při hubnutí nebo v péči o kštici a pleť?

Kofein a jeho účinky

Kofein je rostlinný alkaloid, který se nejčastěji konzumuje v kávě, čaji a kakau, ale také třeba v guaraně (obsahuje ho dvakrát víc než káva). V těle způsobí zvýšení mozkové aktivity a tvorby adrenalinu a tím i zrychlení tepu, zvýšení hladiny cukru v krvi a vyplavování dopaminu, tedy hormonu štěstí. Výsledkem je příliv energie, zlepšení nálady, připravenost k fyzické aktivitě i rychlejší myšlení... Není divu, že mnoho lidí přiznává závislost na kávě.

Tenhle efekt ale nemá příliš dlouhé trvání: většinou nastupuje do 15 minut a mizí zhruba po hodině (kofein z kávy působí rychleji a kratší dobu, ten z čaje nastupuje pomaleji, ale působí déle). Pak tyto žádoucí pocity ustoupí a může je nahradit ještě větší únava než před požitím kofeinu, i když ten ještě v krevním oběhu pár hodin zůstává.

Je kofein zdravý, nebo nezdravý?

Kromě povzbuzení působí jako antioxidant a pomáhá snížit bolest při migréně. Má ale i své záporné dopady: protože zvyšuje krevní tlak, může zvýšit i riziko vzniku srdečních nemocí, dále nabourat spánkový režim a zesílit vyplavování vápníku z kostí, a to zvlášť u žen v menopauze.

Bezpečná dávka pro těhotné

Zatím převažují názory, že v rozumné míře kofein spíš neškodí, rozumné množství je ale pro každého jiné. Jako maximální dávka se pro dospělého člověka doporučuje do 400 mg kofeinu denně, pro těhotné ženy pak 200 mg (= dva až tři šálky instantní kávy). U dětí a dospívajících to jsou 3 mg na kilogram tělesné váhy. Ve 100 ml kávy je přitom většinou do 100 mg kofeinu, ve stejném objemu černého čaje pak kolem 20 mg, v 50 g čokolády asi 10 mg. U kávy a čaje obsah kofeinu zásadně ovlivňuje druh nápoje i délka louhování.

Pomoc při předávkování kofeinem

Kofein se dá užívat nejen v nápojích, ale i ve formě potravinových doplňků – vždy dodržujte doporučené dávkování! Pokud to přeženete, poznáte to podle nesoustředěnosti, podráždění, nevolnosti nebo bolesti hlavy. Existuje pár fíglů, jak si pomoci: z těla dostanete kofein díky větší fyzické aktivitě a pořádné sklenici vody ideálně s vitaminem C. Zrychlíte tak metabolismus i vyplavení kofeinu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Energit Vitar pro řidiče, 42 tablet, guarana s vitaminem C, na e-shopu Naše vitaminy za 44,90 Kč. Kofex Naturvita, 80 tablet, přírodní kofein a guarana, v lékárnách Benu za 89 Kč. Kofein Vito Life, 300 tobolek, v e-shopu Perla zdraví za 278 KčFoto: Archiv firem

Kofein na otoky i na celulitidu

Protože kofein zrychluje metabolismus, zlepšuje i obnovu kožních buněk a elasticitu pleti a díky svým antioxidačním schopnostem je velmi prospěšný při regeneraci po následcích UV záření. Nicméně ale dehydruje, což je špatné pro lidi se suchou pokožkou – ti musejí příjem kofeinu omezit nebo ho vždy vyvážit dostatečným množstvím vody.

V kosmetice se kofein objevuje v přípravcích určených na ošetření očního okolí a potlačení otoků nebo v krémech proti celulitidě, protože pomáhá zmenšovat tukové buňky. Mletá kávová zrna jsou skvělý přírodní peeling.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tělový peeling s kávou Avinya Naturkosmetik, 150 ml, v e-shopu Zdraví bez chemie za 569 Kč. Oční gel pro citlivou pleť s kofeinem Sensibio Bioderma, 15 ml, v e-shopu Notino za 261 Kč. Denní anti-aging krém s kofeinem, 50 ml, v e-shopu Cougar za 419 KčFoto: Archiv firem

Kofein proti vypadávání vlasů

Řešíte problémy s kšticí? Využijte schopnost kofeinu stimulovat rychlejší růst a bránit působení testosteronu, kvůli kterému se zhoršuje výživa vlasů, takže víc padají a jsou slabší. Kofein proto najdete v mnoha šamponech proti vypadávání.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kofeinový šampon Revitalon proti vypadávání, 250 ml, v lékárně Benu za 155 Kč. Kofeinový šampon Plantur 39 pro barvené a poškozené vlasy, v e-shopu Notino za 265 Kč. Tónovací šampon na první šedivé vlasy Alpecin, 200 ml, v e-shopu Elnino za 206 KčFoto: Archiv firem

Kofein na hubnutí a spalování tuků

Rozumné množství kávy – bez cukru a bez mléka, které dodávají kalorie a tuky – je pomocníkem i při hubnutí. Káva nemá žádné kalorie, zrychluje metabolismus, a dokonce prý potlačuje chuť na sladké. Kofein je často i v přípravcích, které pomáhají spalovat tuky při pohybu. A existuje také kávová dieta. Pustíte se do ní?

Foto: Archiv firem

Zleva: Stimulant a spalovač tuků Natural Caffeine Max, 100 kapslí, v e-shopu Czech virus za 219 Kč. Stimulant odbourávání tuků Guarana forte, 90 kapslí, v e-shopu 4slim za 235 Kč. Pomocník v hubnutí Zelená káva, 40 kapslí, v e-shopu Botanic za 269 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám