Hlavní obsah

Cuketa, kam se podíváš aneb Jak naložit s velkou úrodou?

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cukety nezklamou. Urodí se jich zpravidla požehnaně, i když patříte k začínajícím zahrádkářům. Pokud jste již stihli podarovat rodinu i sousedy a zelených či žlutých plodů stále přibývá či přebývá, nejspíše si pokládáte otázku, co s nimi. My to víme!

Článek

Zelené, žluté, rovné, zakroucené, menší či větší... Ze všech cuket můžete připravit řadu skvělých pokrmů, od hlavních chodů přes polévky po úžasně vláčné moučníky. Pokud jste již všechny vyzkoušeli, neriskujte, že se vám a vašim strávníkům cukety přejedí. Dejte si cuketový půst a plody svého zahradničení uchovejte dle našich rad v nejlepší kvalitě na později. Na podzim, nebo dokonce v zimě si opět náramně pochutnáte.

Jak sklízet a skladovat cukety: šup do sklepa

Nechce se vám krájet ani strouhat a jste si jistí, že do prosince úrodu spotřebujete? Pak se nemusíte pouštět do žádných „větších akcí“. Jednoduše stačí, když cukety přesunete ze spíže do sklepa – měl by být chladný a dobře odvětrávaný. Čerstvé cukety tu vydrží až do zimy.

Když se přikloníte k tomuto jednoduchému řešení, sklízejte cukety, až když přestávají růst – nechte je co nejdéle na záhonu. Pokud hrozí první podzimní mrazíky, zakryjte rostliny netkanou textilií. Plodům ponechaným na rostlině zesílí slupka – že je cuketa v dobré kondici, poznáte mimo jiné tak, že po zaklepání na ni uslyšíte dutý zvuk. Značí to, že je schopna přečkat ve sklepě, než na ni dostanete chuť. Plod by měl mít dostatečně zaschlou jizvu po stopce a neměl by být nijak poškozen.

Kvůli možnému vlhku nenechte tykve ležet jen tak volně na zemi, uložte je do přepravek. Při dodržení správného postupu je šance, že si na cuketě z vlastní zahrádky pochutnáte ještě v únoru – (nejen) v zimě je vynikající biskupský chlebíček s cuketou.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Skladování ve vzdušném sklepě je ideálníFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Jak zmrazit cuketu: nastouhat či nakrájet

Plánujete část úrody zamrazit? Musíte zeleninu nejprve řádně připravit – na výběr máte hned několik postupů. Cukety lze oloupat, z větších kusů odstranit i semínka a nastrouhat. Dobré je, když se vám podaří vymačkat maximum přebytečné tekutiny. Hmotu poté plňte do krabiček. Boxy nepěchujte až po okraj, zbývající voda po zmrznutí zvětší objem náplně a mohla by obaly poničit. Další možnost je krájení na kostky: i v tomto případě z velkých plodů odstraňte semínka. Kostičky nejprve zmrazte rozložené po jednotlivých kusech na tácku, pak je sesypte do pytlíku či uložte do krabiček.

Co před mrazením: blanšírujte nebo duste

Když cuketu před zmrazením krátce podusíte, nebudete spolu s hmotou uchovávat přebytečnou vodu. Navíc pak ušetříte kromě místa i čas, jelikož následné vaření z takto připraveného polotovaru bude o to rychlejší.

Asi nejsofistikovanějším způsobem je zeleninu před zmrazením blanšírovat. Tím zlikvidujete bakterie a enzymy, které by ji při delším pobytu v mrazáku připravily o barvu i chuť. Jak na to? Kostičky či plátky na tři až čtyři minuty ponořte do neosolené vroucí vody a pak je rychle zchlaďte  v ledové vodě – opět na tři až čtyři minuty. Další postup už je shodný s předcházejícím – každý kousek zmrazte zvlášť na tácku a dejte do krabiček. Vydrží pak až rok.

Foto: Hunter82, Shutterstock.com

Rozhodnete-li se zmrazit nakrájenou cuketu, nejdřív zamrazte každý kousek zvlášťFoto: Hunter82, Shutterstock.com

Zavařený polotovar: pro sladká i slaná jídla

Nemáte-li místo v mrazáku a ani dobré podmínky ve sklepě, nezoufejte. Nastrouhanou cuketu poduste na troše oleje – nijak ji však neochucujte. Ihned plňte do sklenic a při 85 stupních zavařujte alespoň dvacet minut. Takto připravený polotovar vydrží i rok a uplatníte jej jak při vaření, tak pečení – výbornou směs na topinky vykouzlíte raz dva anebo si dáte rychlý perník s cuketou.

Máte v rodině jedince, kteří nejsou cuketám příznivě nakloněni? Připravte jim pikantní špagety s cuketou, česnekem a pivem. Uvidíte, že změní názor.

Reklama

Související témata:

Načítám