Hlavní obsah
Foto: AI

Foto: AI

Milujete originální moučníky i tradiční perník? A co takhle tyhle dvě báječné chutě spojit? Zkuste dnešní tip – cuketový perník, který vás dostane!

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 350 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžička skořice
  • 0,3 lžičky muškátového oříšku
  • 500 g cukety
  • 3 ks vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g cukru krystal
  • 150 ml oleje
Poleva
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
  • 4 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mouku a kakao prosejte do misky a promíchejte. Přisypte kypřicí prášek do perníku, skořici a nastrouhaný nebo mletý muškátový oříšek. Misku se sypkou směsí dejte stranou.

02.

Cuketu omyjte a i se slupkou nastrouhejte na hrubém struhadle, aby v moučníku zůstala struktura cukety (hrubost si ale můžete zvolit podle vlastního uvážení, na chuti ani výsledné konzistenci se nic nezmění).

03.

Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte olej a přidejte jogurt. Do mokré směsi po lžicích vmíchávejte sypkou směs a na závěr zlehka promíchejte s nastrouhanou cuketou. Těsto nalijte na plech o velikosti 20 x 30 cm a dejte upéct na 170 °C na 30–35 minut.

04.

Příprava polevy je jednoduchá. Rozpuštěné a vychladlé máslo smíchejte s rumem a po lžicích přidávejte moučkový cukr, dokud nebude poleva hustá tak, aby pomalu stékala po lžíci. Polevu pak můžete buď rozprostřít po celém perníku, nebo perník nerovnoměrně pocákat.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie19 662,17 kJ
Bílkoviny75,52 g
Tuky203,52 g
Sacharidy638,3 g
Sůl7,55 g
SAFA41,16 g
Vláknina24,28 g
Cukry342,01 g

Načítám