Hlavní obsah
3,0
(247)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Milujete originální moučníky i tradiční perník? A co takhle tyhle dvě báječné chutě spojit? Zkuste dnešní tip – cuketový perník, který vás dostane!

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 350 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžička skořice
  • 0,3 lžičky muškátového oříšku
  • 500 g cukety
  • 3 ks vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g cukru krystal
  • 150 ml oleje
Poleva
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
  • 4 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mouku a kakao prosejte do misky a promíchejte. Přisypte kypřicí prášek do perníku, skořici a nastrouhaný nebo mletý muškátový oříšek. Misku se sypkou směsí dejte stranou.

02.

Cuketu omyjte a i se slupkou nastrouhejte na hrubém struhadle, aby v moučníku zůstala struktura cukety (hrubost si ale můžete zvolit podle vlastního uvážení, na chuti ani výsledné konzistenci se nic nezmění).

03.

Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte olej a přidejte jogurt. Do mokré směsi po lžicích vmíchávejte sypkou směs a na závěr zlehka promíchejte s nastrouhanou cuketou. Těsto nalijte na plech o velikosti 20 x 30 cm a dejte upéct na 170 °C na 30–35 minut.

04.

Příprava polevy je jednoduchá. Rozpuštěné a vychladlé máslo smíchejte s rumem a po lžicích přidávejte moučkový cukr, dokud nebude poleva hustá tak, aby pomalu stékala po lžíci. Polevu pak můžete buď rozprostřít po celém perníku, nebo perník nerovnoměrně pocákat.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám