Hlavní obsah

Cukr a rakovina. Souvisejí spolu?

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Cukr a rakovina. Souvisejí spolu? Důkazy jsou sporné. Někteří odborníci se ale domnívají, že mezi zvýšenou hladinou cukru v těle a rakovinou souvislost existuje. Čemu tedy věřit? Má cenu snížit příjem sacharidů?

Článek

Možná jste už slyšeli, že cukr způsobuje rakovinu nebo podněcuje její rozvoj. V některých ohledech to dává smysl. Sacharóza je známá jako stolní či kuchyňský cukr. To znamená nejen bílý, ale také hnědý. V těle se štěpí na fruktózu a glukózu, kterou každá buňka využívá jako zdroj energie. A rakovinné buňky spotřebují glukózy asi 200krát více než buňky normální – zhoubné nádory vyžadují obrovské množství energie, aby mohly růst.

Dvě tváře cukru: pomáhá i škodí

Podle MUDr. Romana Koška, internisty pražské polikliniky Program Health Plus, má cukr dvě tváře. Na jedné straně slouží jako zdroj energie a substance k syntéze důležitých látek, na druhé straně jeho přebytek vyvolává rizika, která mohou vést k závažným poškozením buňky a vzniku rozmanitých nemocí.

„Velmi dobře je tato souvislost prokázána u diabetiků, kteří mají v důsledku svého onemocnění dlouhodobě vyšší hladinu glukózy v krvi,“ informuje lékař a dodává: „Epidemiologické studie dokazují, že riziko vzniku některých zhoubných nádorů, například slinivky břišní, jater, prsu, tlustého střeva, močových cest a ženských pohlavních orgánů je u diabetiků vyšší.“

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Cukr najdete i tam, kde byste ho nikdy nečekali – třeba v instantních polévkáchFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Kritická je vysoká hladina inzulinu 

Někteří vědci se domnívají, že určité druhy rakoviny mohou začínat vysokými hladinami inzulinu, hormonu kontrolujícího množství glukózy v krvi. S tím se ztotožňuje i MUDr. David Frej z Centra funkční a holistické medicíny v Praze. „Z hlediska zdraví je nejhorší přidaný cukr, ale i větší příjem obilnin, těstovin a celkově sacharidů zvyšuje riziko civilizačních nemocí zejména pro vyšší hladinu inzulinu a růstového faktoru IGF-1, která může mít souvislost s rizikem rakoviny,“ vysvětluje. Přidanými cukry se obecně míní jednoduché sacharidy, jimiž se pokrmy uměle přislazují – doma to je nejčastěji právě sacharóza, ale průmysl používá i další látky, například glukózovo-fruktózový sirup.

V kostce se tedy jedná o to, že tělo sacharidy během trávení rozkládá na glukózu – a k jejímu využití je vždy potřeba inzulin. K snížení jeho produkce je tedy dobré hlídat množství sacharidů: měly by zaujímat 45 až 65 procent celkového energetického příjmu. Nejedná-li se o jídelníček předepsaný lékařem nebo nutričním terapeutem například pro sportovce, pak cokoli navíc může škodit i zdravému člověku!

I kila navíc zvyšují rizika rakoviny 

Zvýšený příjem cukru často vede k nadbytečným kilům – a tak může cukr rakovinu spustit i nepřímo. Přes tuk. Tukové buňky totiž uvolňují zánětlivé proteiny zvané adipokiny. Ty mohou poškodit DNA a způsobit nádory. Čím více tukových buněk máte, tím více budete mít pravděpodobně i těchto proteinů. Nadváha nebo obezita vás tak vystavují riziku nejméně 13 typů rakoviny, včetně rakoviny prsu, jater a tlustého střeva.

Foto: Suzanne Tucker, Shutterstock.com

Čím víc tuku v těle máte, tím více máte i zánětlivých proteinů adipokinůFoto: Suzanne Tucker, Shutterstock.com

Omezit konzumaci cukru se vyplácí 

Ať už věříte, že cukr způsobuje rakovinu, nebo ne, je podle nutričních specialistů rozhodně namístě jeho konzumaci omezit. Pravda totiž je, že v těle podněcuje zánětlivé procesy. Podle výzkumů by obecně ženy denně neměly přijmout více než šest čajových lžiček sacharózy (či jiných přidaných jednoduchých sacharidů), pro muže je to devět. Jedna čajová lžička znamená zhruba pět gramů cukru, což přibližně odpovídá jedné kostce. Pro představu: půllitr koly vám dodá tuto denní doporučenou dávku, polévková lžíce kečupu průměrně jednu kostku, půl kila instantní polévky nějakých šest kostek.

Uměle přidaný cukr totiž najdete nejen v sirupech, nápojích a cukrovinkách... Možná vás překvapí, že je v instantních polévkách, salátových dresincích, různých dochucovadlech, ořechových máslech, jogurtech, uzeninách, pečivu a podobně (více v článku Kde všude může být skrytý cukr a nečekali byste ho tam?). Pozor si dávejte i na výrazy, jako je sacharóza, maltóza, dextróza a glukóza. Všechno jsou to názvy jednoduchých sacharidů, které rychle zvyšují hladinu inzulinu. Jedinou účinnou obranou je číst etikety a zadní strany obalů.

Reklama

Načítám