Hlavní obsah

Hormonální jóga: Cvičením k otěhotnění i klidnému přechodu

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

V hormonální józe nejde o posilování, protahování ani meditace. Je ideální pro ženy, které trápí nepříjemné projevy menopauzy, trpí hormonální nerovnováhou nebo se marně snaží otěhotnět. Zjišťovali jsme, jak toto cvičení dokáže pomáhat.

Článek

Hormonální jógová terapie je speciální sestava, která urovnává rozbouřené hormony a uvolňuje tělo i mysl. Abyste mohly cvičit hormonální jógu, nemusíte být sportovkyně – hodí se totiž i pro naprosté začátečnice.

Co je to hormonální jóga

Pevně danou sestavu cviků a dechových technik vytvořila brazilská psycholožka a jógová terapeutka Dinah Rodrigues (92), která se józe věnuje přes 50 let. Nejde jen tak o nějaké cvičení. Pohyby i jejich přesná posloupnost cílí na žlázy s vnitřní sekrecí – vaječníky, štítnou žlázu, hypofýzu a nadledvinky. Tyto žlázy se zásadně podílejí na vyrovnaném fungování hormonální soustavy a rovnováze estrogenu a progesteronu.

Účinky potvrdili vědci

Dinah Rodrigues rozhodně není žádná alternativní aktivistka. Na sestavě pracovala přes 20 let a přizvala k tomu řadu jógových učitelů, lékařů i fyzioterapeutů. V Brazílii pak proběhla vědecká analýza metody: skupina žen s nejrůznějšími problémy spojenými s hormonální nerovnováhou byla nejdřív podrobena krevním testům a zdravotním dotazníkům a poté se pustila do pravidelného cvičení. Výsledky po třech měsících byly ohromující: u všech účastnic došlo k normalizaci hormonálních hladin a vymizení potíží. (Víte, že i ženy mají prostatu?)

„Sestavu jsem vytvářela pro menopauzu, pro starší ženy, které ztrácejí hormony a odvápňují se jim kosti. Ale zjistila jsem, že funguje i v pubertě na problémy s menstruací, na nezvyklé ochlupení, polycystické vaječníky... Je zkrátka vhodná pro všechny ženy,“ uvádí na svém webu Dinah Rodrigues.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Sestava hormonální jógové terapie relaxuje tělo i myslFoto: fizkes, Shutterstock.com

Půlhodinka každý den

Sestava trvá asi 30 minut a naučíte se ji během pár lekcí anebo na víkendovém kurzu. Snadno pak budete pokračovat samy doma. Chcete-li řešit nějaký zdravotní problém, zacvičte si každý den. „Výsledky jsou přímo úměrné cvičení. Někdo cítí pokrok ihned po absolvování semináře. Často mi ženy hlásí viditelné úspěchy po týdnu, některé se ozvou po měsíci a někomu to samozřejmě může trvat déle. Po třech až čtyřech měsících se ale s výsledky dá počítat u všech,“ uvádí Šárka Simonidesová, certifikovaná lektorka hormonální jógové terapie.

Lepší klimakterium i menstruace

Pravidelná dávka hormonální jógy pomáhá během běžného i předčasného přechodu. Zklidňuje psychické potíže, které jsou v této době časté, mírní nespavost, inkontinenci i hypofunkci štítné žlázy. Dokáže ulehčit těžký průběh premenstruačního syndromu, léčí polycystické vaječníky, padání vlasů, lámavé nehty i problematickou pleť. Cvičení také přispívá k prevenci osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění.

Jógou k ovulaci a otěhotnění

Léčivá sestava není jen pro starší. Pomáhá i mladším ženám, které mají problémy s otěhotněním, pokud jsou jejich potíže způsobené hormonální nerovnováhou, špatným prokrvením či svalovou křečí v pánevní oblasti. (Znáte pět nejčastějších příčin ženské neplodnosti?)

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Sestava cviků srovnává hladinu hormonů, což může pomoct s neplodnostíFoto: Lordn, Shutterstock.com

Jak dlouho cvičit, aby to fungovalo

Autorka metody nijak neurčuje ani nenařizuje, jak často a jak dlouho by ženy měly její sestavu cvičit – ideální to samozřejmě je do srovnání hladiny hormonů a vymizení potíží. Poté je dobré zařadit ji do programu alespoň třikrát týdně z preventivních důvodů. Jde o snadné pohyby, proto lze cviky provádět až do pozdního věku.

Kontraindikace: těhotné a nemocné, pozor!

Terapie je účinná, a proto se nehodí pro každého. „Do této skupiny patří těhotné, protože součástí sestavy je dynamický dech, který by mohl způsobit vypuzení plodu. Dále není vhodná pro ženy, které mají rakovinu prsu a užívají hormonální léčbu. Nehodí se ani při endometrióze, po hysterektomii a v případě velkých myomů,“ vyjmenovává Táňa Jilemnická, instruktorka z Domu Jógy.

Cvičení je nežádoucí, pokud užíváte léky na snížení hladin hormonů – cvičení totiž funguje právě opačně. A vyhnout byste se mu měly, když vás trápí nejasné bolesti břicha, zánět slepého střeva a kardiovaskulární potíže.

Jste unavení, nespíte a hubnete bez příčiny? Možná za to mohou hormony!

Reklama

Související témata:

Načítám