Hlavní obsah

Jak šel čas s královnou dětských srdcí? Dáda slaví 65!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Žížala Jůlie, strašidýlko Emílek, královna Koloběžka první, Xénie, ale i sexy Manuela z Vrchní, prchni! Dagmar Patrasová je pro mnoho dnešních čtyřicátníků součástí dětství, pro jiné zase erotický symbol. Je to ale také matka, babička, manželka a, bohužel, v posledních letech i hlavní hvězda několika skandálů. Dnes slaví 65. narozeniny!

Článek

Dagmar Patrasová byla fenomén. Královna dětských srdcí, ale také – díky tmavým lesklým vlasům, uhrančivému pohledu a dokonalé postavě – i sexsymbol tehdejší doby. Dnes ovšem titulní stránky časopisů plní spíše kvůli svým skandálům. Jak šel čas s herečkou a zpěvačkou, která dnes slaví 65. narozeniny?

Oblečená, neoblečená

Dagmar Patrasovou to k hudbě a herectví táhlo vždy. Od mala zpívala a chodila na dramatický kroužek, po studiu na konzervatoři nastoupila do divadla Semafor. V osmdesátých letech byla jednou z nejpopulárnějších českých hereček. Kdo by si ji nepamatoval jako zlou Xénii v úžasném dětském seriálu Arabela (1980) režiséra Václava Vorlíčka, ve sci-fi seriálu Návštěvníci (1983), jako Princeznu, která ráčkovala (1986) nebo královnu Koloběžku první (1984)!

Foto: Profimedia.cz

Patrasová se objevila v řadě pohádek, filmů a seriálů. Jednou z jejích ikonických rolí je samozřejmě Xénie z ArabelyFoto: Profimedia.cz

Nehrála ovšem jen v pohádkách a seriálech pro děti. Objevila se například i v muzikálu Třicet panen a Pythagoras (1973), ztvárnila i jednu ze zavražděných dívek ve slavné detektivce Smrt stopařek (1979). Nebála se odvážných scén, nezapomenutelná je zejména v mokrých průsvitných šatech ve filmu Vrchní, prchni! s Josefem Abrhámem v koupelně. Herečka natáčela i v Nizozemsku, Německu a ve Francii, kde ji na večeři pozval Alain Delon (85).

Osudový muž

Jejím osudovým mužem byl ale někdo jiný. Na začátku 80. let v televizním pořadu Sejdeme se na výsluní potkala klarinetistu Felixe Slováčka (77), s nímž zpívala duet. On propadl její kráse, ona jeho kouzlu, a v roce 1983 se konala svatba.

Foto: Profimedia.cz

Manželství s Felixem Slováčkem rozhodně není ideální, trvá však od roku 1983 dodnesFoto: Profimedia.cz

Komplikované to ale bylo od samého počátku. V době, kdy se sblížili, byl Slováček již ženatý. A jeho rozvod trval celé tři roky. Pak už to sice vypadalo na dokonalé manželství, kde se spojila láska, vášeň a profesní soulad, ovšem po letech se Dáda přiznala k tomu, že se celý jejich život vlastně nesl v duchu Slováčkových záletů.

Žížala Jůlie

Felix Slováček hrál ovšem zásadní roli nejen v jejím osobním životě, ale i v kariéře. Právě jeho napadlo, že by Dagmar mohla natočit album dětských písniček. Světlo světa tak spatřila deska deska Pasu, pasu písničky s legendární skladbou Chytila jsem na pasece žížalu. Ano, žížalu Jůlii!

Foto: Profimedia.cz

Děti bavila legendární Dáda ve Studiu Kamarád, v Kuřátkách, v Kouzelné školce či v Pohádkové neděliFoto: Profimedia.cz

Dagmar Patrasová se postupně začala soustředit na tvorbu pro děti. Zpívala, tančila, moderovala dětské pořady, pro děti se stala ona i žížala ikonou a z její tvorby dobře fungující byznys.

Foto: Profimedia.cz

Patrasová nad manželovými nevěrami dlouho zavírala oči, nechtěla rozbíjet rodinuFoto: Profimedia.cz

Rodina na prvním místě

Ale zpět k soukromému životu a Slováčkovým záletům. Patrasová v několika rozhovorech uvedla, že si vždy připadala hloupě, manželovy opakované nevěry ji bolely, ale k razantnímu kroku nikdy nepřistoupila. Se Slováčkem má dvě děti – syna Felixe (37) a dceru Aničku (25), kvůli nimž se vždy snažila rodinu udržet. Navíc má pár spolu celkem značný společný majetek, dělit ho by asi nebylo úplně snadné.

Foto: Profimedia.cz

Obě děti zdědily po rodičích umělecký talent, Felix je hudebník a Anička herečka a zpěvačkaFoto: Profimedia.cz

Skandály na titulkách

V nedávných letech už toho bylo na Patrasovou nejspíš moc a poslední milenku svého muže už s takovou grácií nezvládala. Když se zhruba před sedmi lety začal objevovat Slováček na veřejnosti po boku mladé výtvarnice Lucie Gelemové (38), odstartoval cirkus. Patrasová ho veřejně nazývala dementním starcem se zlatokopkou po boku, on média zásoboval poněkud trapnými snímky ze svých dovolených s mladou přítelkyní.

Foto: Profimedia.cz

Slováček prý měl řadu milenek, ale až Lucie Gelemová dokázala jeho manželství zasadit opravdovou ránuFoto: Profimedia.cz

Do toho Dáda své trápení nejspíše poněkud více zapíjela a v prosinci 2018 zaplnila média zpráva o tom, že bourala pod vlivem alkoholu. Při cestě do divadla se čelně srazila s jiným vozem a policie jí na místě naměřila v krvi neuvěřitelných 2,5 promile. Byla z toho obří pokuta 150 tisíc korun, zákaz řízení na 1,5 roku a navíc ihned po bouračce přišla o svoji roli v muzikálu Sněžná královna. Tehdy byl na koni Slováček, už předtím v rámci sporů se ženou mluvil o tom, že Dáda moc pije a potřebovala by pomoc odborníka.

V jednu chvíli to mezi nimi opravdu vypadalo na rozvod, nakonec z něj opět sešlo. Vše se poněkud uklidnilo, jakoby si tihle zvykli na život v ne úplně tradičním svazku. Slováček má svou mladou krásku, ale zvládá prý i manželku. A Dáda? Ta si našla italského přítele, se kterým jsou nyní kvůli pandemii v kontaktu pouze přes telefon a počítač.

Nějaký přešlap se čas od času povede každému, slavní mají ovšem nevýhodu v tom, že o těch jejich vědí všichni. Skandály a aféry roku 2020: Intimní rouška i prokletá bageta

Reklama

Načítám