Hlavní obsah
3,4
(140)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Mám pro vás špatnou zprávu, dnešní recept je opět tak trochu návykový, takže si dobře rozmyslete, jestli ho chcete zkoušet. Domácí sušené maso jerky je totiž skvělý a praktický snack (váží jen pár gramů) na cesty, a to téměř bez tuků a sacharidů. Nicméně většina ho zpravidla padne už doma, takže se snadno může stát, že hodinu po dosušení už zvažujete přípravu další várky.

30 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
Pro větší trvanlivost dejte místo soli Pragandu
  • 500 g falešné svíčkové
  • 3 lžíce worcesterské omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Z masa vyberte takové, které obsahuje nejméně tuku a šlach: libové zadní hovězí, rump steak, flank steak nebo třeba svíčkovou, i když té je na sušené upřímně skoro škoda. Já dala falešnou svíčkovou (váleček). Z vepřového se hodí pečeně a panenka, z krůty prsa. Pokud jerky sníte do 2 týdnů, použijte klidně obyčejnou sůl, pokud ho plánujete skladovat déle nebo chcete mít jistotu ochrany před botulismem, kupte si v drogerii za pár korun řeznickou sůl Praganda.

Foto: Jakub Jurdič

Na domácí jerky vám stačí libové maso a trochu kořeníFoto: Jakub Jurdič

02.

Maso očistěte od blan a tuku, pokrájejte na asi 5 cm dlouhé špalíky a dejte alespoň na hodinu zamrazit, bude se pak výrazně lépe krájet.

Foto: Jakub Jurdič

Když maso nejdřív zamrazíte, půjde vám mnohem lépe krájet natenkoFoto: Jakub Jurdič

03.

Ostrým nožem ho pak kolmo na vlákna pokrájejte na 2–5 mm tlusté plátky. Čím silnější plátky, tím delší bude doba sušení, a to exponenciálně. Přidejte sůl, papriku, čerstvě mletý pepř, sójovou omáčku a worcester.

Foto: Jakub Jurdič

Přidejte koření a suroviny na marináduFoto: Jakub Jurdič

04.

Maso pořádně promíchejte i s prolisovaným česnekem a nechte do druhého dne marinovat.

Foto: Jakub Jurdič

A maso pořádně propracujte, aby se marináda dostala ke každému plátkuFoto: Jakub Jurdič

05.

Druhý den plátky rozložte na mřížku sušičky tak, aby se nepřekrývaly.

Foto: Jakub Jurdič

Plátky masa by se neměly překrývatFoto: Jakub Jurdič

06.

A můžete dát sušit. Co se týče teploty, nejlepší je sušit déle na nízkou teplotu, ale kvůli možnému výskytu mikrobů doporučuji nejprve sušit 2 hodiny na 70 °C a až poté teplotu snížit na 50–55 °C a maso dosušit tak. Doba sušení záleží na tloušťce masa i typu sušičky, já použila poloprofesionální uzpůsobenou i na maso a celkově stačilo 5–6 hodin. Plátky musí být opravdu suché, ne ohebné.

Foto: Jakub Jurdič

Maso suším v sušičce, protože to je rychlejší a ekonomičtější než v troubě, ale jerky zvládnete i v níFoto: Jakub Jurdič

07.

Teď už nezbývá, než nechat maso vychladnout a dobře ho ukrýt – snadno se totiž může stát, že zmizí dřív, než ho stihnete na nějaký výlet zabalit. Skladujte v uzavřené dóze, v lednici vám tak vydrží až měsíc. Pokud máte vakuovačku, pak ještě déle.

Foto: Jakub Jurdič

Tady pozor, okolo usušeného masa se často pohybují záškodníci, kteří mají vinu na jeho záhadném zmizení!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jerky poslouží jako skvělá sváča plná proteinů na výlety, ale i jako prima slaný snackFoto: Jakub Jurdič

Další možnosti ochucení: S marinádou experimentujte dle své chuti, skvělá je uzená paprika, chilli, čerstvý i mletý zázvor, hnědý cukr nebo třeba koření pěti vůní či skořice pro Asií šmrncnutou příchuť.

Pozor na sůl: Sušené maso sice neobsahuje téměř žádné tuky a sacharidy, ale i tak si hlídejte jeho příjem – obsahuje poměrně dost soli.

Sušení v troubě: Jerky samozřejmě usušíte i v klasické troubě, stačí ho navěsit (napíchat na špejle a pověsit plátky skrz mřížku, vejde se ho tak víc) nebo rozložit na mřížku a při stejné teplotě jako v sušičce pozvolna péct. Výsledek je totožný, jen poněkud neekonomický, takže pokud se chystáte sušit větší množství masa (a v sezoně houby, ovoce  či zeleninu), koupi sušičky zvažte.

Za zapůjčení profesionální sušičky SO 3000 na experimenty se sušeným masem při focení děkujeme české značce Concept.

Nám bydlenkám pomalu začíná sezona sušení při přebytku ovoce doporučuji ovocné kůže, ze zeleniny domácí vegetu bez glutamanu a z masa musíte vyzkoušet domácí pancettu (slaninu bez uzení), je boží! Sušíte také?

Reklama

Načítám