Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tenhle úžasný podzimní dort voní trochu jako perníčky, báječně se doplňuje se slaným karamelem i jednoduchým jemným krémem z čerstvého sýra. A navrchu má křupavé ořechy. Neříkejte, že byste si kousek nedali! A i když vypadá velkolepě a rustikálně, ve skutečnosti s ním není o moc víc práce než se svátečními řezy na plech.

1 hod.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 1 ks dýně
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 200 g másla
    7
  • 3 ks vejce
    3
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
    8
  • 2,5 hrnku hladké mouky
    1
  • 1 lžička jedlé sody
Karamel
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
    7
  • 1/4 hrnku vody
Krém
  • 400 g čerstvého krémového sýru
    7
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce karamelové polevy
Karamelové ořechy
  • 1/2 hrnku ořechů
    8
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka skořice
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tenhle výborný dort můžete upéct i jako koláč v pekáči anebo jako luxusní řezy na plechu. Záleží jen na vás, jak si recept přizpůsobíte. Díky dýni je těsto nejen krásně oranžové, ale i perfektně vláčné. Když použijete hotové dýňové pyré, přípravu si o dost zkrátíte a také trochu zjednodušíte. Zrovna tak lze užít kupovanou karamelovou polevu, omáčku či sirup. Podívejte se do galerie na postup krok za krokem, níže je recept rozepsaný podrobněji.

Fotorecept na dýňový dort

Postup

01.

Jednu malou dýni (700–1 000 g) omyjte, rozpulte, vydlabejte z ní semínka a pokrájejte na kousky. Zvolíte-li dýni hokaido, nemusíte ji loupat. Kousky dýně dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte půl hrnkem vody, pocukrujte zhruba třetinou cukru a při 200 °C pečte asi půl hodiny doměkka. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte.

02.

Změklé máslo utřete s cukrem, kořením (použít můžete i směs do perníku anebo dýňové koření a nešetřete – dýně do sebe pojme opravdu hodně chuti) a solí, postupně zapracujte vajíčka, mouku, sodu a nakonec i rozmixovanou dýni.

Těsto rozetřete do dvou menších (průměr kolem 20 cm) dortových forem vyložených pečicím papírem a pečte asi 50 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vtažení suchá.

03.

Zatímco se peče korpus, připravte si karamel: cukr s vodou za občasného míchání vařte do zlatavé barvy (dávejte ale pozor, aby příliš nezhnědl) a mimo plotnu do něj přilijte smetanu ohřátou téměř do bodu varu. Ve směsi rozmíchejte i sůl a nechte vychladnout.

04.

Ořechy na ozdobu nejsou nutné, ale dortu dodají příjemně křupavou korunku. Použít lze pekanové a hodí se třeba i vlašské. Na pánvi je spolu s cukrem, máslem, solí a skořicí za stálého míchání ohřívejte, dokud se vše nespojí a nezkaramelizuje. Ořechovou hmotu nalijte na pečicí papír, nechte vychladnout a poté rozlámejte nebo nahrubo nasekejte.

05.

Teď je čas připravit krémovou náplň. Žervé oslaďte vanilkovým cukrem a asi dvěma lžícemi karamelu. Krém nemusí být moc sladký – na dortu ho doplníte zbylým karamelem, který je sladký dost.

06.

Upečené korpusy nechte vychladnout a poté každý jednou prokrojte. Krém rozdělte na čtyři díly a rozetřete ho na korpusy. Teď už jen rozdělte krém a rozetřete ho na všechny čtyři korpusy (můžete si pomoct cukrářským zdobicím sáčkem, ale ledabylý rustikální styl tomuto dortu sluší skoro víc). Tři vnitřní korpusy pokapejte i pořádnou lžící karamelu.

Jednotlivé díly poskládejte na sebe a zbylým karamelem ozdobte vršek dortu. Posypejte karamelizovanými ořechy a máte hotovo!

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Načítám