Hlavní obsah

Firefly Lane: Když je ti 40+ a jsi opět seriálovou hvězdou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firefly Lane neboli Cesta svatojánských mušek je seriál o celoživotním přátelství dvou žen, které nemají nic společného, a přesto jsou tu vždy jedna pro druhou. Tak, jak si je zamilovali diváci po celém světě, zamilovaly si je i samy představitelky, známé seriálové herečky.

Článek

Za tip na dobrý seriál se v poslední době platí zlatem a Firefly Lane patří k těm lepším.

Je o celoživotním přátelství Tully a Kate a byl natočen podle knihy Kristin Hannah (60). Odehrává se ve třech časových obdobích (od 70. let minulého století až po začátek 21. století) a jako dospělé je ztvárnily známé seriálové firmy: Katherine Heigl a Sarah Chalke.

Jaké jsou Tully a Kate a co mají herečky s postavami společné?

Tully & Kate

Tully a Kate jsou kamarádky skoro třicet let. Tully je drzá holka, která toužila uspět a v práci se jí to povedlo. Její osobní život je ale spálená země, jediným pevným bodem je Kate, která ji vždy podrží. Kate je totiž hodná a vždy myslí na druhé. A tak se stalo, že kariéry v médiích se vzdala, aby vybudovala domov pro svého muže a dceru.

V seriálu Tully hrála Katherine Heigl (v nejmladším věku pak Alissa Skovbye, 18) a Kate ztvárnila Sarah Chalke (v mladším věku pak Roan Curtis, 24). Herečky se shodly na tom, že práce na tomto seriálu byla splněný sen.

Foto: Profimedia.cz

Obě herečky si libovaly, že si od začátku vzájemně sedly a nemusely pouto předstíratFoto: Profimedia.cz

Katherine Heigl (42) 

Je nejmladší ze čtyř sourozenců, rodina se často stěhovala a ona odmala hrála, tak pro ni bylo těžké zapadnout mezi vrstevníky.

Začínala jako modelka, brzy ale dostala první nabídky na seriál a film. Pravidelně byla zařazována mezi nejkrásnější ženy světa a muži z ní šíleli, ale ona toho nijak nevyužívala. V roce 2007 se provdala za zpěváka Joshe Kelleyho (41), v jehož klipu hrála. Dnes jsou trojnásobnými rodiči, mají dvě adoptované dcery a vlastního syna.

Foto: Profimedia.cz

Blondýnka s širokým úsměvem se často umisťovala na nejvyšších místech v anketách hodnotících sex-appeal žen. Ona je ale pyšná hlavně na svou rodinuFoto: Profimedia.cz

Izzie navždy?

Do světa showbyznysu vstoupila jako malá holka a už v roce 1994 zazářila ve filmu Můj táta hrdina po boku Gérarda Depardiue (72).

Hrála v několika seriálech (např. Roswell, 1999-2001), ale největšího úspěchu dosáhla jako Izzie Stevens v seriálu Chirurgové (2005–2021). Doktorka Modelka se často citově upnula na pacienty, a když měla trápení, pekla sladkosti. Za roli získala v roce 2007 cenu Emmy, ale když byla nominována o rok později, velmi kontroverzně reagovala: v nové sérii prý neměla dost materiálu, aby předvedla dobré herectví, a nominace se vzdala. Scénáristka Shonda Rhimes (51) skřípala zuby a velmi to ovlivnilo vzájemné vztahy.

Později kritizovala i svou roli ve filmu a dostalo se jí nálepky „potížistka, se kterou se špatně pracuje“. Rozhodla se však s tím skoncovat.

Foto: Profimedia.cz

Křehká doktorka Izzie, která má za sebou těžké dětství, dává do léčby i srdceFoto: Profimedia.cz

Katherine jako Tully Hart

Produkcí seriálu byla oslovena jako první a mohla si tedy vybrat, kterou z hrdinek chce hrát. Rozhodla se ztvárnit ambiciózní moderátorku Tully. Ženu, která se snaží vyrovnat s komplikovaným vztahem s matkou, raději se nezamilovává, aby ji chlapi nezranili, a jediný, komu se dokáže otevřít, je její nejlepší kamarádka Kate. Té ale zároveň dokáže ublížit jako nikdo jiný.

Katherine Heigl si byla vědoma toho, že Kate je jí výrazně bližší a rozhodla se Tully vzít jako výzvu. Neděsily ji účesy a make-up z osmdesátek, ale skutečnost, že Tully jde i přes mrtvoly a nikdy se neomlouvá.

Foto: Profimedia.cz

Ve své profesi dosáhla vrcholu, má vlastní talk show, přepychový byt a pije nejdražší vína. Ale strach, že bude stejně špatná máma jako ta její, ji celé roky svazujeFoto: Profimedia.cz

Sarah Chalke (44)

Narodila se v Kanadě jako prostřední ze tří dcer, herectví se začala věnovat v osmi letech a uspěla i jako modelka.

Je už roky zasnoubená s právníkem Jamie Afifim (48) a mají jedenáctiletého syna a čtyřletou dceru. Kromě rodiny a hraní aktivně podporuje ženy v prevenci proti rakovině prsu a pomáhá znevýhodněným dětem.

Foto: Profimedia.cz

Dokonalá vysportovaná postava ji ke kariéře modelky předurčovala, ona má ale i obrovský smysl pro humor a ten rozhodně jako herečka zúročilaFoto: Profimedia.cz

Slečna doktůrková

Proslavila se v seriálu Roseanne (1988–2018) jako druhá Becky, v Jak jsem poznal vaši matku (2005–2014) hrála potenciální manželku hlavního hrdiny a objevila se i v epizodě Chirurgů, ale až několik let poté, co byla Katherine odejita.

Dlouho to vypadalo, že její neslavnější rolí bude doktorka Elliot v sitcomu Scrubs: Doktůrci (2001–2010), která je velkou láskou hlavního hrdiny J.D. (Zach Braff, 45).

Foto: Profimedia.cz

Že Becky vypadala na začátku jinak? Sarah Chalke převzala roli po Lecy Goranson, která se rozhodla jít studovat na univerzitu. A Roseanne prý byla nejlepší herecká škola. Komediální talent pak potvrdila v seriálu DoktůrciFoto: Profimedia.cz

Sarah jako Kate Malarkey

Stydlivá, dobrosrdečná a trochu divná. Taková je Kate. Ale taky bystrá, s talentem na psaní a neustále žijící ve stínu Tully. Postava Kate byla herečce od začátku blízká, přesto se našlo ve scénáři dost výzev: karaoke výstup, cvičení aerobicu v upnutém oblečku nebo scéna, kdy šla nahá do bazénu.

Foto: Profimedia.cz

Do Johnnyho (Ben Lawson,41) se Kate zamilovala na první pohled. A trpělivě čekala, až mu dojde, že je pro ně ta pravá. On totiž pokukoval i po Tully, ostatně jako většina mužůFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám