Hlavní obsah

Herečka, která stárne s grácií: Hana Maciuchová slaví 75

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Definice herečky, která stárne s grácií. Symbolizuje ji červená rtěnka, štíhlá postava a krátký účes. To je Hana Maciuchová, která dnes slaví 75. narozeniny. Co jste o oblíbené herečce nevěděli? Připomeňte si její neznámější role.

Článek

Už přes 50 let ji vídáme v seriálech, filmech, divadlech, slyšíme z dabingu. Lásku k hraní zdědila po rodičích divadelnících. Pochází z Moravy, studovala na DAMU a začínala v legendárním Divadle Za branou. V roce 1971 přestoupila do Divadla na Vinohradech a tam má angažmá dodnes.

Charismatická herečka Hana Maciuchová dnes slaví 75. narozeniny. Jaká role byla pro její kariéru klíčová a proč se poprvé v životě rozhodla změnit barvu vlasů?

Anče, Kubo, hajnej!

První zásadnější rolí byla pro Hanu Maciuchovou Anče v Krkonošských pohádkách (1974–1984). Díky ní se dostala do povědomí diváků a zajistila si tím účinkování v mnoha seriálech a televizních rolích. Objevila se v Chalupářích (1975) nebo Nemocnici na kraji města (1977–1981). Jako lahůdková Olinka zářila v seriálu Žena za pultem (1977) a v jednom z rozhovorů přiznala, že díky této roli jí přišlo 41 žádostí o sňatek. Jejím osudovým mužem byl ale o devatenáct let starší herec Jiří Adamíra (†67), se kterým žila 20 let. Jejich pouto přetrhla v roce 1993 hercova rakovina, které podlehl.

Foto: Kundrát / CNC / Profimedia

S Jaroslavem Satoranským (80) alias Kubou z Krkonošských pohádek v roce 2003Foto: Kundrát / CNC / Profimedia

Pedagožkou v seriálu i v reálu

Nejvýraznější televizní rolí posledních let je nepopiratelně Miriam Hejlová v nekonečném seriálu Ulice (od 2005), kde hrála deset let. Roli spravedlivé pedagožky měla ráda, protože se jí postava ve spoustě věcí podobala. Důvodem odchodu ze seriálového maratonu bylo divadlo, kterému se chtěla víc věnovat. Mezi hraním před kamerou a v divadle ještě stíhala vyučovat na Státní konzervatoři v Praze v letech 1994–2004.

Foto: Jiří Černohorský / CNC / Profimedia

Miriam Hejlová a Vlasta Pešek (Rudolf Hrušínský, 74, vpravo) tvořili v seriálu pár dlouhé roky. Na fotce jsou společně s jejím seriálovým synem Jardou Hejlem (Martin Hofmann, 42) a jeho ženou Lenkou Drápalovou (Michaela Badinková, 41)Foto: Jiří Černohorský / CNC / Profimedia

Nejoblíbenější tvář i hlas

Třikrát po sobě bodovala v anketě o nejoblíbenější tváře televizních obrazovek a cenu TýTý získala za roky 2007, 2008 a 2009. Učitelku Miriam v jejím podání diváci jednoduše zbožňovali.

Cizí jí není ani dabing, jejím hlasem promlouvá například Marianna ve slavném seriálu o Sandokanovi (1976). S hlasem pracuje ráda a účinkovala i v rozhlasových hrách. Třikrát zvítězila v anketě Neviditelný herec o nejlepší herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu. Minulý rok například propůjčila svůj hlas do audioknihy Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny.

Foto: Profimedia.cz

Hana Maciuchová s cenou TýTý v roce 2008, anketou Týdeníku Televize o nejoblíbenější osoby na televizních obrazovkáchFoto: Profimedia.cz

Vyhrála nad rakovinou

Naposledy si zahrála ve filmu Tátova Volha (2018), kde měla roli jedné z bývalých milenek. Když se jí z Blesku zeptali, proč už netočí žádné filmy či seriály, odpověděla upřímně, že asi nepotřebují stařeny. A také skutečnost, že se určitým věcem už nebojí říct „ne“.

Před třemi lety vyhrála nad rakovinou prsu a od té doby pracovní tempo zvolnila. Nemá ráda stres a nad svým pracovním životem chce mít kontrolu.

Plány do budoucna

Na rok 2022 se chystá pohádka Princ Mamánek, kde by si měla zahrát královnu. A až opět začnou hrát divadla i pro diváky, můžete se na ni těšit například ve hře Harold a Maude. Jde o humorný a láskyplný příběh osmnáctiletého chlapce Harolda a osmdesátileté šlechtičny Maude. Rozkošná podivínská dáma jí sedne skvěle.

Foto: Profimedia.cz

Hana Maciuchová v roce 2017, kdy vyhrála nad rakovinou. Od té doby pracovní nabídky hodně zvažujeFoto: Profimedia.cz

Šediny jsou in

Letos překvapivě změnila svoji barvu vlasů. Jak se svěřila médiím, mohl za to jarní lockdown a zavřená kadeřnictví. Šedé odrosty využila a změnila se tak v českou Helen Mirren (75). Nový účes ještě nestihla do společnosti vynést, omrknout ho můžete alespoň v rozhovoru pro Český rozhlas. Tahle dáma opravdu umí „stárnout s grácií“.

Foto: Profimedia.cz

Nejaktuálnější fotka ze společnosti je z listopadu 2019, kde má herečka ještě tmavé vlasy. Nechybí ani její oblíbená červená rtěnkaFoto: Profimedia.cz

Načítám