Hlavní obsah

Top momenty MFF Karlovy Vary v uplynulých letech

Foto: Dan Materna / MAFRA , Profimedia.cz

Foto: Dan Materna / MAFRA , Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku července patřily Karlovy Vary tradičně filmu. Letos to bude jiné. Před hotelem Thermal se červený koberec nerozvine, celebrity zůstanou doma a fanoušci filmu také. Filmový festival se poprvé v historii nekoná, přípravy na 55. ročník přerušila pandemie koronaviru.

Článek

Karlovarský filmový festival patří mezi celosvětově nejproslulejší a odvézt si odsud Křišťálový globus je považováno za prestiž. První ročník se konal v roce 1946 a o 10 let později byl zařazen mezi nejvýznamnější filmové festivaly. Dnes si ho spojujeme se dvěma jmény: Jiří Bartoška (73) a Eva Zaoralová (87) vedou festival od roku 1994 a dostali sem filmové skvosty i největší filmové hvězdy.

Letos to bude jiné. MFF Karlovy Vary ve své klasické podobě konat nebude, proběhne „kino-varianta“ a v rámci filmové přehlídky „TADY VARY ve vašem kině“ bude po celém Česku promítnuto 16 filmů. Zavzpomínejte na některé minulé ročníky, kdo zářil a kdo pařil?

2001: Koho okouzlil Bartoška?

Křehká herečka přijela reprezentovat film Americká rapsodie (2001) a společnost jí dělaly její dcery. Velmi se jí líbil prezident festivalu a překvapilo ji, že nemá slovanské rysy. Domů by ho ale Nastassja Kinski (59) nechtěla, se vztahy neměla dobré zkušenosti.

Foto: Profimedia.cz

Nastassju Kinski možná spíš od zájmu o Jiřího Bartošku odradila jeho žena (vpravo), co myslíte? Na snímku s jednou ze svých dcer, Sonjou (34)Foto: Profimedia.cz

2004: Frodo to rozjel

Představitel Frodo Pytlíka přijel v době, kdy se na jeho úsměv stály fronty. Užíval si večírky, bavil se s Ivanou Gottovou (44) a představil snímek Věčný svit neposkvrněné mysli (2004). Málokdo uměl tehdy vyslovit Elijah Wood (39) a herec se domníval, že na něj fanoušci křičí „Alláhu“.

Foto: Profimedia.cz

Tenhle kluk si Vary dokonale užil!Foto: Profimedia.cz

2009: Temperamentní Španěl miluje Česko

Temperamentní Antonio Banderas (59) si přijel pro ocenění v roce 2009 a byl velmi milý, když vzpomínal, jak kdysi v Praze natáčel. Hvězdou zahájení byl režisér Miloš Forman (†86) a hodně se řešil luxusní model Lucie Talmanové (52), partnerky bývalého premiéra Mirka Topolánka (64), pod který si nevzala podprsenku.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší bylo, že přijel bez své tehdejší manželky, žárlivé Melanie Griffith (62)Foto: Profimedia.cz

2010: Narozeniny Macháčka

K legendárním patřil 45. ročník a postaral se o to Jude Law  (47) a čeští herci, kteří mu ukázali, jak se u nás paří. Charismatický herec převzal Cenu prezidenta MFF KV a zúčastnil se oslavy narozenin Jiřího Macháčka (53). Sice neskončil ráno u říčky Teplá, kam se šli někteří osvěžit, ale kocovina ho trochu překvapila.

Foto: Profimedia.cz

Jestli si z Česka odvezl nějaký poznatek, tak ten, že tu večírky končí až ránoFoto: Profimedia.cz

2012: Štiky ve varu

Herečky Helen Mirren (74) a Susan Sarandon (73) si odvezly Křišťálový glóbus za celosvětový přínos a rozzářily kolonádu. O skandály se postaraly české celebrity: Agáta Prachařová (35) se poprala s fotografem a provalil se románek Josefa Kokty (63) s modelkou Ornellou Štikovou (27), která dokonce ve Varech měla otěhotnět.

Foto: Profimedia.cz

Helen Mirren s manželem Taylor Hackford (75, úplně vlevo) a Jiří Bartoška s manželkou Andreou (67) a synem Jankem (34)Foto: Profimedia.cz

2014: Hvězdné manýry

Hlavní hvězdou měl být v roce 2014 herec Mel Gibson (64) a čekalo se, že bude příjemný jako John Travolta (66) o rok dříve. On ale fanoušky dost ignoroval. O rozruch se postaral Leoš Mareš (44), který se zde rozešel se svojí tehdejší partnerkou Petrou Faltýnovou (42).

Foto: Dan Materna / MAFRA , Profimedia.cz

Kromě Křišťálového glóbu měl dostat cenu za nejbělejší chrup, takto se na fanoušky ale neusmívalFoto: Dan Materna / MAFRA , Profimedia.cz

2015: Potlesk pro prezidenta

Na zahájení 50. ročníku byl předán Křišťálový glóbus Richardu Gerovi (70), ale největší potlesk patřil Jiřímu Bartoškovi. Pár měsíců předtím překonal rakovinu a objevil se v plné síle. Česko reprezentoval mimo jiné film Domácí péče (2015) a Alena Mihulová (55) si odnesla cenu za herecký výkon.

Foto: Dan Materna / MAFRA , Profimedia.cz

Potlesk si zasloužili oba páni herciFoto: Dan Materna / MAFRA , Profimedia.cz

2016: Padesát odstínů Jamieho

Představitel Christiana Greye z Padesáti odstínů šedi (2015) přijel kvůli filmu Anthropoid (2016). Fanynky šílely, ale Jamie Dornan (38) se celkem stranil. Na své si přišli milovníci drbů: Michal Hrdlička (31) to přepískl s alkoholem a dováděl, ostře sledovaným párem byli Jaromír Jágr (48) a Veronika Kopřivová (29).

Foto: Profimedia.cz

Charismatický herec v doprovodu české hvězdy, Ani Geislerové (44)Foto: Profimedia.cz

2019: Vary nejsou jen o filmu

Talentovaná a chytrá herečka, která si rozumí s módou? Julianne Moore (59) byla hvězda loňského ročníku. Převzala cenu za mimořádný umělecký přínos a představila film Po svatbě (2019), který režíroval její manžel Bart Freundlich (50). Jinak byl na festivalu celkem klid, naštěstí si Ester Geislerová (36) obarvila hlavu narůžovo a bylo o čem psát.

Foto: Profimedia.cz

Julianne Moore byla hvězdou v žluté róbě. Doprovod jí dělal manžel (po pravici) a herecký kolega Billy Crudup (51). Marek Eben (62, po její levici) je dvorním moderátorem festivalu a Jiřího Bartošku (na snímku vlevo) asi není třeba představovatFoto: Profimedia.cz

Načítám