Hlavní obsah

Psychika podle horoskopu: Lvi se hroutí v soukromí, Býci se stáhnou do sebe a Váhy se vypovídají

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět nám dává posledních pár roků pořádně zabrat, a tak se není co divit, že mnozí nyní objevují krásu psychohygieny a péče o vlastní psychické zdraví. Na co by si měla dávat pozor jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Článek

Problémy s psychickým zdravím byly dlouho stigmatizovány, návštěvy psychologa se braly jako něco „nenormálního“, a přitom se nikdo nepozastavuje nad tím, když s bolavým tělem vyrazíte k lékaři. Proč tedy s bolavou duší nevyrazit za profesionálem rovněž? Naštěstí se situace v poslední době razantně mění, stigma vyhledání psychické pomoci pomalu mizí a lidé se začínají soustředit nejen na sportovní vyžití a zdravou stravu, ale taky na to, aby byla ve stejné kondici jejich mysl. S čím se nejčastěji potýkají jednotlivá znamení zvěrokruhu a co jim pomůže?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Jestli se Berani budou něčemu bránit zuby nehty, pak tomu, aby v očích kohokoli působili slabě. Jejich prvotním instinktem tak je každý psychický problém maskovat a skrýt, úzkost zatlačit pod pokličku a udržet zdání, že jsou silní, schopní a mají všechno pod kontrolou. S přetlakem pak bojují sportem a mají ve zvyku přetěžovat tělo, aby ulehčili mysli. Fyzická stránka je pro ně s tou psychickou velmi silně provázána a opravdu potřebují zaměstnat obojí – jóga například může být ideální první pomocí. Hlavně v sobě nic příliš nedusit.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci se neumí vyrovnávat s příliš častými změnami a stresem, probouzí to v nich úzkost a touhu prostě utéct. Ale místo toho, aby problém řešili, většinou prostě zamrznou, stáhnou se do sebe a nějakou dobu nedělají nic, jen se ve všem utápí. Je potřeba je vytáhnout z ulity, přimět je pochopit, že není nic špatného na tom, aby si vzali den volna jen tak sami pro sebe. Velmi jim pomáhá vydatný spánek, jakmile se dosyta vyspí, dokáží vybruslit z lecjaké komplikované situace. Pomůže jim taky zavedení nové rutiny, něčeho, co je ukotví – ať už je to pravidelný čaj o páté nebo ranní procházka.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Býci mají tendenci stáhnout se do sebeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci toho často cítí až příliš a mají tendenci nechat svůj mozek běhat v kruzích a vtáhnout jej do toho chaosu. Pak se většinou nabručeně stahují od lidí, ačkoli normálně je konverzace všeho druhu zcela naplňuje, jsou napružení a velmi snadno zaútočí a vyjedou. Často také tenhle duševní chaos utápí v práci, až obsedantně se zaměří na nějaký cíl a snaží se ho dosáhnout ze všech sil. Nic z toho jim samozřejmě nepomůže, jen přebíjí jednu bolest druhou. Zastavte je a donuťte je se vypovídat. To jim jako první pomoc uleví nejvíc.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci při psychických problémech utíkají před světem, stahují se do svého domova a bezpečí, pryč od všech a všeho. Propadají se do depresí, veškeré úzkosti je hodně tíží a mají na ně velký vliv, jejich citlivá nátura se s nimi neumí vypořádat. Ideálním lékem na jejich potíže však skutečně je poklid domácího, známého prostředí, kde si mohou v klidu lízat rány a všechno si rozmyslet – jen je potřeba, aby měli někoho poblíž, o koho se můžou opřít, až to bude potřeba. Stejně tak je pro ně ideální pomůckou psaní deníku a vylití emocí na jeho stránky.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi v případě psychických potíží také zachovávají neporušenou fasádu a skryjí se za maskou, ale v soukromí se utápí v slzách – potíže totiž vnímají jako osobní selhání a velké ponížení. Protože působí tak silně, svět je přesvědčil o tom, že silní být musí, jinak se všechno zhroutí. Shazují tak i příšerné pocity humorem a sarkasmem, nakládají si víc a víc, jen aby všechny přesvědčili, že na to mají, že jsou opravdu králi. Občas je potřeba přinutit je, aby všechna břemena složili, na chvíli se na oplátku postarat o ně – ale v soukromí, kde je to neshodí v očích druhých.

Foto: Ionov Artem, Shutterstock.com

Lvi musí za každou cenu působit jako siláciFoto: Ionov Artem, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Perfekcionistické Panny jsou v přiznávání toho, že je něco špatně, vůbec nejhorší – budou se šponovat na maximální možnou mez, protože si prostě nechtějí říkat o pomoc, protože všechno zvládnou samy. Na lidi, kteří se jim pomoci snaží, vyjíždí a štěkají, ale ve skutečnosti se zlobí jen samy na sebe. Dostat se z toho ven jim pomáhají manuální úkony, při kterých musí vypnout mysl a soustředit se – na skládání, na rovnání, na mytí… úklid je pro ně skvělou terapií. A pak je taky dobré jim připomínat, že každý občas pomoc potřebuje.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy naopak vyhledávají pomoc ostatních okamžitě, když se jim něco nezdá – často ventilují své problémy, hodně je rozebírají a pitvají se všemi kolem sebe, chtějí si nechat poradit a pomoci. Jsou velmi ovlivnitelné, a tak je opravdu snadné popostrčit je k destruktivnímu chování, když na tom nejsou psychicky zrovna dobře. Ideální je odvést je skutečně k profesionálovi co nejrychleji – postará se o ně a poskytne jim rady, po kterých tak touží. Navíc ví, co dělá. Chytráků, kteří se tak jen tváří, se vždycky najde víc než dost.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou v nitru ohromně citliví, ale nechtějí, aby to kdokoli věděl – navenek se tváří tvrďácky, nepřístupně, jako někdo, kdo žádné city, natož psychické problémy, nemá. Většinou ani svým nejbližším nepřiznají, že se něco děje, všechno si šušňají v sobě a odmítají problém přiznat. Jen jsou o to výbušnější, vzteklejší a agresivnější. Jako první pomoc pro ně skvěle zafunguje psychické vybití – u boxovacího pytle nebo třeba při kick boxu. Pak je důležité tu pro ně hlavně být, až se nevyhnutelně dostanou na dno – to je jediná chvíle, kdy si řeknou o pomoc a jsou připraveni ji přijmout.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Štíři přijmou pomoc až teprve ve chvíli, kdy jsou úplně na dněFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci patří mezi ty, kteří existenci psychických problémů vlastně popírají – podle nich stačí přistupovat k životu optimisticky a věci „si tak nebrat“. Což je samozřejmě hloupost. Ano, jejich optimistická povaha a energie je dostanou daleko, ale i tak se může stát, že toho na ně bude najednou moc. Střelci si jakýkoli problém velmi dlouho vůbec nepřipustí – a taky se jim velmi dlouho skutečně nic pod kůži nedostane. Nechají si však domluvit od svých nejbližších, přátelé a rodina pro ně skutečně znamenají hodně. Postrčte je tedy správným směrem, pokud budete dost přesvědčiví, vyhledají odbornou pomoc.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi se hroutí opravdu zřídka, s většinou problémů si zkrátka poradí – ať už silnou vůlí, nebo tím, že jsou na ně připraveni. Ví, kde mají své limity, na co dávat pozor, jak se o sebe postarat – opravdu mají obrovskou výdrž, vyrovnanost a stabilitu. Co dělat? Připomínat jim, že nemusí být vždycky skála, že nemusí vždycky zachovat chladnou hlavu a zachraňovat v krizích všechny ostatní. Že můžou poprosit o nějaký čas pro sebe, když si potřebují věci urovnat a promyslet. Nejspíš to sami ví a už to tak dělají – ale připomínka nikdy není mimo.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři umí trochu manicky létat mezi dvěma póly – buď jsou super v klidu a silní a nic se jich nemůže dotknout, nebo se vám rozsypávají před očima a hroutí se, nemají sílu se ani zvednout z postele a cítí se tak na dně, jak je to jen možné. Jejich reakce jsou pak nevypočitatelné – někdy se kompletně stáhnou do sebe, jindy zase naopak plánují miliardy věcí, jen aby na své problémy nemuseli myslet. Je potřeba dávat na tyhle výkyvy pozor a zajistit, aby se v nich Vodnář neuzavřel úplně sám.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby mají psychohygienu tak nějak v malíku velmi přirozeně – je to tím, že jsou to jedinci velmi citliví a ví, že na sebe musí být opatrní, že prostě nevydrží všechno a že je lepší problémům předcházet, než pak hasit požáry. A tak jsou to právě oni, kdo chodí k psychologovi, odpočívá, dostatečně spí a dobře jí – a pak jsou tu pro všechny ostatní, kteří tak moudří nebyli a nepostarali se o sebe jako první. Stačí zahrnovat Ryby láskou a ujišťovat je, že na nich záleží a že mají vaši plnou podporu. Oni ví nejlíp, jak se se svou poměrně křehkou psychikou poprat.

Reklama

Související témata:

Načítám