Hlavní obsah

Zadělávané brambory a dušené hovězí na víně

Hodnocení:
(56)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
2 hodiny 10 minut
Náročnost
nízká

Tento recept se u nás v rodině dědí už po generace. Určitě znáte zadělávané fazolky nakyselo, ale zkoušeli jste obdobným způsobem připravit brambory? Výborně se hodí jako příloha k dušenému hovězímu masu.

Ingredience pro:
4 porce
Na dušené hovězí
  • 1 lžíce ghí
  • 2 šalotky
  • 750 g hovězích plátků z kýty
  • 100 ml červeného vína
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
Na brambory
  • 750 g brambor
  • 50 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • 200 ml mléka
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli
  • 4 kuličky pepře
Článek

Postup

Krok 1: Plátky hovězího masa osolte, opepřete a natřete dijonskou hořčicí. Ve větším hrnci nebo papiňáku je zprudka z obou stran orestujte na přepuštěném másle (ghí). Jak vyrobit domácí přepuštěné máslo?

Krok 2: Opečené maso vyndejte z hrnce a na výpeku restujte najemno nasekané šalotky. Když změknou, zalijte je červeným vínem a hovězím vývarem, přidejte provensálské koření a vše provařte v nezakrytém hrnci asi 10 minut. Maso vraťte do hrnce, přiklopte a duste ho doměkka (asi 120 minut, vše můžete uspíšit, když použijete tlakový hrnec). Co byste měli vědět o vaření s vínem?

Krok 3: Zatímco se maso dusí, uvařte omyté neoloupané brambory doměkka. Nechte je zchladnout a pak je oloupejte. Naučte se trik, jak oloupat vařené brambory rychle a bez nože.

Krok 4: V menším hrnci na másle orestujte mouku a vzniklou jíšku zalijte mlékem a prošlehejte ruční metlou. Vznikne hladká omáčka. Přidejte do ní bobkový list, celý pepř, nové koření a osolte ji. Nakonec přilijte lžíci octa. Omáčku provařte a pak ji promíchejte s uvařenými bramborami a prohřejte. Jak se dělá bešamel?

Foto: Svatava Vašková

Zadělávané brambory jsou pokryté lákavou omáčkou a můžete je klidně podávat i jako samostatný chod třeba se zeleninovým salátem a vejcem natvrdo

Krok 5: Hotové hovězí podávejte se zadělávanými bramborami a vše přelijte lahodnou šťávou z masa. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
25. 8. 2021

Reklama

Sdílejte článek