Hlavní obsah

„Ideální“ rodina aneb Kolik dětí je málo, kolik moc?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno, dvě, tři, nebo i víc? Kolik dětí je tak akorát? Jak počet ratolestí v rodině ovlivňuje jejich vývoj a jak partnerský život rodičů? Co je málo a co už je moc?

Článek

Založení rodiny je pro většinu párů přirozený vývoj. Úvahy se netýkají toho, zda si pořídit potomka, ale spíš kolik. Zaměřili jsme se na výhody a nevýhody rodin, které mají jedno dítě, dvě, ale třeba také tři a více.

Je však potřeba rozlišit dvě věci: Jaký vliv má počet sourozenců na děti a jaký na rodiče?

Jedno dítě

  • Z POHLEDU RODIČE -

Jediné dítě má pro rodiče řadu výhod. „Veškerou energii, čas i peníze můžete investovat jen do tohoto potomka,“ říká britská dětská lékařka, spisovatelka a novinářka Mary Lowth. Máte víc času nejen na dítě, ale také na sebe a partnerský vztah. Rodičovství lze v tomto případě jednoduše skloubit s koníčky a budováním kariéry.

Stejné je to i s penězi. Můžete je investovat do ratolesti, ale i do sebe. Je to jednoduchá matematika: kupujete jen jedno kolo, jedny lyže, jedny kopačky. Na dovolené se vejdete do běžného hotelového pokoje s jednou přistýlkou a i auto stačí malé.

  • Z POHLEDU DĚTÍ -

Když se zaměříte na děti, být jedináček až tak výhodné není. „O jeho potřeby se rodiče a blízcí starají tak nějak automaticky. Plní jeho touhy, protože vlastně nic jiného nemají na práci. To leckdy způsobuje nereálné představy o vztazích v dospělosti,“ varuje americký psychoterapeut Mike Leary.

Jedináčci mohou mít pocit, že by se jejich partneři měli starat o jejich blaho a spokojenost, aniž by oni pro to museli cokoli udělat. Navíc neumějí řešit jakékoli konflikty a neshody, nikdy je nezažili. Nemuseli se o nic dělit, hledat kompromisy se sourozenci, vyjednávat. „V praxi vídám, že z těchto dětí často vyrůstají velmi sebestředné až narcistické osobnosti,“ tvrdí Mike Leary. Není to samozřejmě pravidlo, každý jedináček není rozmazlený, ale je to riziko.

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Výchova jedináčka má pro rodiče řadu výhod, pro dítě už jich ale moc neníFoto: Liderina, Shutterstock.com

Dvě děti

  • Z POHLEDU RODIČE -

Tohle je pro většinu lidí představa jakési ideální rodiny. Ani málo, ani moc. Stále jakž takž zůstávají výhody platící na jedno dítě (babička zvládne pohlídat i dvě ratolesti, do auta se také vejdou a v hotelu si objednáte pokoj s dvěma přistýlkami). A hlavně, jedno dítě „navíc“ vyruší všechny předešlé nevýhody.

  • Z POHLEDU DÍTĚTE -

Ano, už jen díky jednomu sourozenci se původní jedináček naučí spoustě důležitých dovedností. Že je dobré občas ustoupit a podřídit se potřebám někoho druhého. S tím souvisí i zmiňované vyjednávání (teď tě pustím na houpačku, ale ty mi pak na pískovišti půjčíš lopatku). „Naučí se také týmové práci,“ dodává Mike Leary. A to nejen, jak spolu postavit věž z kostek, ale třeba také, jak společnými silami přechytračit rodiče a ukrást ze spíže čokoládu (vymýšlení strategií, kooperace, rozdělování úkolů…).

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Sourozenci se toho do sebe hodně naučíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Tři děti

  • Z POHLEDU RODIČE -

Tohle číslo už zavání náročností, obzvlášť pokud chodí děti do různých škol, školek, kroužků a podobně. Může to být manažerský oříšek, především pokud to rodiče musejí skloubit s pracovními povinnostmi. Fyzické i mentální vyčerpání může být veliké, na sebe a na partnera už moc prostoru nezbývá.

A je to i finančně náročné – ačkoliv tady jde především o úhel pohledu. Neřešíte-li skutečné existenční otázky, nemusejí být peníze zásadní problém. „Tyhle starosti si lidé totiž často přidělávají sami,“ tvrdí Mike Leary. Opravdu je nutné posílat děti do drahých soukromých škol, kupovat jim značkové oblečení, jezdit na dovolenou k moři?

  • Z POHLEDU DÍTĚTE -

Výhody se násobí. Víc sourozenců znamená víc vyjednávání, víc týmové práce a víc hádek i konfliktů, které je potřeba vyřešit. Tři děti, to je už tým, kde se toho dá hodně dokázat (a naučit). Pro potomka jsou dva sourozenci spíš plus než minus.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Čím víc dětí, tím náročnější to je. Ale láska prý vše vynahradíFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Čtyři děti a víc

  • Z POHLEDU RODIČE -

Tolik ratolestí už vám skoro nikdo nepohlídá, takže minimálně na několik let patří všechen váš čas dětem (pokud nemáte opravdu výkonné babičky a tety anebo dost peněz na chůvy). To ustojí opravdu jen pevné svazky.

Je to zatraceně drahé. Místo auta to chce trochu menší autobus, na dovolené dva a více hotelových pokojů, velký byt či dům... Rodiče takových rodin vám ale řeknou vždy jednu výhodu, která nejspíš všechna negativa vynuluje: Je to tolik lásky, až to bere dech.

  • Z POHLEDU DÍTĚTE -

Dětí je opravdu hodně a jsou tak rozdílné (věkově, pohlavím, náturou…), že to může někdy připomínat spíš smečku divokých zvířat než rodinu. Je tu riziko, že se z nich stanou rivalové. Místo sourozenecké lásky může přijít boj kdo s koho. Obzvlášť pro rodiče je to tanec na hodně tenkém ledě, ale dá se to ustát. Jen to stojí další energii. S dostatkem lásky, péče, empatie a také síly a důslednosti platí předešlé: Je to tolik lásky, až to bere dech.

Reklama

Související témata:

Načítám