Hlavní obsah

Jednoduchý jablečný závin

Hodnocení:
(488)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Vyzkoušejte jednoduchý závin: na rychlé těsto si vystačíte se třemi surovinami. S jablečnou náplní provoněnou skořicí chutná výtečně.

Ingredience pro:
2 záviny
Na těsto
  • 1 rostlinný tuk na pečení
  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 250 g hladké mouky
Na náplň
  • 6 jablek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 5 lžic mletých ořechů
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 hrst mandlových plátků
Na dohotovení
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte mouku. Přidejte měkký tvaroh ve vaničce a pokrájenou změklou heru. Místo ní můžete použít máslo nebo jiný margarín na pečení. Suroviny důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Nechte ho chvilku odpočinout. 

Krok 2: Jablka zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte skořici a cukr a promíchejte. 

Krok 3: Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte je do tvaru obdélníku. Oba posypejte mletými vlašskými ořechy, okraje nechte volné. Pak přidejte vrstvu strouhaných jablek. 

Krok 4: Oba záviny zatočte a okraje těsta pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Pak je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára a záviny nepopraskaly. 

Krok 5: Nakonec záviny posypejte plátky mandlí. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut dozlatova. Po upečení poprašte moučkovým cukrem. 

Nevíte co s jablky? Dejte si vynikající nepečený jablečník ze sušenek nebo výborné křehké jablečné řezy. A jestli spěcháte, zkuste bleskový jablečný koláč na plech s kakaem. A ostuda není ani udělat si štrúdl z listového těsta.

ynezorPumanzeSaNyknalC
29. 9. 2021

Reklama

Sdílejte článek