Hlavní obsah
2,9
(533)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Vyzkoušejte jednoduchý závin: na rychlé těsto si vystačíte se třemi surovinami. S jablečnou náplní provoněnou skořicí chutná výtečně.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Těsto
  • 250 g rostlinného tuku
  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 250 g hladké mouky
Náplň
  • 6 ks jablek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 5 lžic ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • 1 hrst mandlových lupínků
K dokončení
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku. Přidejte měkký tvaroh ve vaničce a pokrájenou změklou heru. Místo ní můžete použít máslo nebo jiný margarín na pečení. Suroviny důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Nechte ho chvilku odpočinout. 

02.

Jablka zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte skořici a cukr a promíchejte. 

03.

Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte je do tvaru obdélníku. Oba posypejte mletými vlašskými ořechy, okraje nechte volné. Pak přidejte vrstvu strouhaných jablek. 

04.

Oba záviny zatočte a okraje těsta pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Pak je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára a záviny nepopraskaly. 

05.

Nakonec záviny posypejte plátky mandlí. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut dozlatova. Po upečení poprašte moučkovým cukrem. 

Nevíte co s jablky? Dejte si vynikající nepečený jablečník ze sušenek nebo výborné křehké jablečné řezy. A jestli spěcháte, zkuste bleskový jablečný koláč na plech s kakaem. A ostuda není ani udělat si štrúdl z listového těsta.

Reklama

Související témata:

Načítám