Hlavní obsah

Posedlost zdravou stravou? Ortorexie je porucha, která může zabít!

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Reklama

Nic se nemá přehánět – ani snaha jíst co nejzdravěji. Může se z toho vyvinout psychická porucha, která vás nepustí do restaurace ani na grilovačku, a dokonce vás může i zabít. Jak poznáte, že trpíte ortorexií?

Článek

Stravovat se zdravě je jistě chvályhodné, ovšem někdy se to zvrtne a rozvine se z toho ortorexie, tedy posedlost zdravým stravováním. A to je patologický stav, který patří mezi poruchy příjmu potravy spolu s bulimií, mentální anorexií, záchvatovitým přejídáním, kontinuálním jedením, bigorexií či drunkorexií

Proč ortorexii nebrat na lehkou váhu a jak ji u sebe nebo u blízkých poznat?

Co je to ortorexie

Orthorexia nervosa – tak se odborně jmenuje porucha, kterou popsal v 90. letech 20. století americký lékař Steven Bratman na základě vlastní zkušenosti. Ti, kteří jí trpí, zažívají při jakémkoli jídle nepříjemné a úzkostné pocity, nejistotu, zda právě snědli opravdu zdravý pokrm, jestli ho připravili co nejzdravěji…

Jídlo se stává jejich hlavním tématem, nejsou schopni zajít si do restaurace na oběd, užít si oslavu…  Omezí všechny společenské aktivity, které souvisejí s konzumací potravin, a jejich životní program se smrskne na striktní dodržování stravovacích pravidel, která si sami nastavili.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ortorexii provází i pohrdání těmi, kteří neuznávají stejná pravidla, jaká si ortorektici nastavíFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Příznaky posedlosti zdravou stravou

Běžnému strávníkovi může připadat „posedlý“ vegetarián, příznivce makrobiotiky, raw stravy nebo ten, kdo dlouhodobě drží nějakou dietu. Ale to neznamená, že jimi opravdu jsou. Pro lidi trpící ortorexií je typické, že stále řeší jen to, jak se najíst „čistého“ jídla. Kolik obsahuje tuků, bílkovin, cukrů, vitaminů, minerálů, antioxidantů… Způsob pěstování, dopravy, balení… Hnojiva, pesticidy, éčka, barviva… Ortorektici si nejraději všechny potraviny pěstují a upravují sami a mají sklon pohrdat lidmi, kteří jedí normálně.

Starost o to, aby konzumoval jen zdravou stravu podle velmi přísných kritérií (která si stanoví sám), ortorektikovi zcela zásadně omezí život. Obava, že by mohl sníst něco „zakázaného“ či „jedovatého“, mu způsobuje silnou úzkost, kterou se snaží zmírnit velice přísnou kontrolou jídelníčku. Často se na „černou listinu“ dostávají další a další „nevhodné“ potraviny, až se může stát, že se nemocný vyhladoví a paradoxně mu pak chybí mnoho ke zdraví potřebných živin.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Léčba vyžaduje dlouhodobý odborný dohledFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Kdy se ze zdravé stravy stane problém

Zdravé stravování by mělo zachovávat rozumnou mez. A co je tedy zdravé? „Kvalitně se může stravovat jak všejedlík, tak třeba zastánce paleo jídla nebo vegetariánství. Zdravé stravování vyžaduje kromě pohody také nadhled. Nežijeme v ideálním světě, kde si zeleninu natrháte na zahrádce a rovnou dáte na talíř: musíte dělat kompromisy a i supermarketová zelenina je lepší než žádná,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

A kdy je to špatně? „Dodržování určitých stravovacích návyků je přínosné pro lidské tělo, ale pokud to člověka ničí vnitřně, lze to nazývat poruchou,“ dodává Barbora Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio.

Poruchy příjmu potravy si vybírají svou daň. A nevyhýbají se ani slavným.

Léčba ortorexie

Je bohužel velmi snadné snahu jíst zdravě překlopit do posedlosti, která člověka zcela pohltí a odřízne od okolního světa. Stanovení diagnózy není jednoduché – zásadní je, aby si pacient sám přiznal, že má problém. A to je, podobně jako třeba u anorexie, velmi těžké. Léčba je v rukou psychiatra, psychologa, terapeuta i odborníka na výživu.

Komu hrozí posedlost zdravou stravou?

Ortorexie se častěji rozvíjí u lidí, kteří ze zdravotních či jiných důvodů dlouhodobě vyřazují určité potraviny ze stravy: potravinoví alergici, vegani, makrobiotici… Mezi ohrožené patří dále jedinci, kteří kvůli svému povolání řeší častěji otázku zdravé stravy: například výživoví poradci či sportovci, a také ti, kdo musí často hubnout: operní pěvci, tanečníci, baletky…

Zaráží vás, že by výživoví poradci měli takový problém? Právě studium oborů spojených se zdravou výživou je nezřídka součástí jejich posedlosti: touží se ujistit, že dělají dobře, když se jídlo stalo jejich „náboženstvím“.

Ortorexie

  • Jiný název - Orthorexia nervosa
  • Popis - Porucha příjmu potravy, chorobná posedlost zdravou výživou a zdravým stylem života vůbec
  • Příznaky - Ze zdravého stravování se stává obsese. Lidé si vytvářejí vlastní pravidla, ze seznamu „povolených“ pokrmů vyřazují další a další pro jejich zdánlivou nezdravost, až konzumují jen velice úzkou škálu potravin. Trpí přitom nejen silnou úzkostí a stresem, ale často i nedostatkem důležitých živin.
  • Léčba - Zásadní je, aby si člověk sám přiznal, že není v pořádku. Léčba je v rukou psychiatra, psychologa, terapeuta i výživového poradce.
  • Prevence - Naučte se pracovat se stresem a úzkostí, budujte si sebevědomí a nezapomínejte, že jídlo je jenom jídlo.

Možná vás v souvislosti s jídlem trápí opačný extrém: Máte problém s přejídáním? 5 způsobů, jak s tím přestat.

Reklama

Načítám