Hlavní obsah

Jak poznáte, že jste si přivezli choleru? A dá se léčit?

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cholera je infekční onemocnění, které se v Evropě v podstatě nevyskytuje. Výjimečný byl jeden případ v Česku z roku 2017, kdy k nám byla nemoc importována ze Zanzibaru. Právě rozvojové země Afriky, Indie a další části Asie jsou místa, kde se choroba stále ve vysoké míře vyskytuje.

Článek

Epidemie cholery, tedy velmi nebezpečného střevního onemocnění, ničily populaci zejména v 19., ale ještě i 20. století. Nemoc souvisela se špatnou hygienou a hlavně nedostatečným zdrojem pitné vody. V Česku se cholery bát nemusíte, ale pokud cestujete do míst, kde není hygiena na moc vysoké úrovni, především do některých zemí Asie a Afriky, můžete ji dostat tam, případně si ji přivézt domů.

Příznaky cholery

Projevuje se nejdříve jako všechny akutní střevní onemocnění, tedy průjmem. V mnoha případech je nemoc však úplně bez příznaků a nemocný o ní neví. Samozřejmě ji ale může přenášet.

Na začátku onemocnění se někdy objeví nevolnost či zvracení. U pětiny případů je však průběh vážný, dochází k prudkému nástupu onemocnění s častými vodnatými průjmy, následkem kterých hrozí dehydratace organismu. Vodnatý průjem způsobuje bakterie Vibrio cholerae ve střevě, vylučuje totiž toxin, který mění vlastnosti střeva, a to pak není schopné stolici zahustit. Průjem je pak v podstatě tmavou vodou a člověk může během několika hodin přijít o mnoho litrů vody z organismu.

Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Cholera se zprvu může tvářit jako běžné střevní infekční onemocněníFoto: christinarosepix, Shutterstock.com

Inkubační doba

Nemoc se přenáší obvykle vodou, která je kontaminovaná lidskými fekáliemi, nebo stejně zasaženými potravinami, což se stává zejména v oblastech s nízkou úrovní hygieny. Potíže se obvykle projeví za několik hodin, ale také až pět dnů od kontaktu s bakteriemi. Nemoc lze potvrdit podle vyšetření vzorku odebrané stolice nebo z krve.

Léčba cholery

Nejdůležitější je předejít dehydrataci těla zavodněním, proto je zásadní dostatečný příjem tekutin – ty je do těla často třeba dodávat infuzí. Pomoci mohou i antibiotika, ale jejich přínos není tak podstatný jako rehydratace. Cestovatelům se proto doporučuje s sebou vozit rehydratační roztok, který seženete v lékárně. Ten ale musí být pak na místě připraven z nezávadné vody.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Příčinou smrti bývá při choleře totální dehydratace organizmu. Proto se voda tělu dodává i pomocí infuzíFoto: stockfour, Shutterstock.com

Nejčastější komplikace

Největším rizikem nemoci je vysoká ztráta vody z organismu, pacient totiž může přijít opravdu až o desítky litrů denně – s nimi odcházejí i minerální látky, které vyživují tělo. V krajním případě to vede až k takzvanému rozvratu vnitřního prostředí organismu, který může skončit smrtí.

Prevence 

Dodržování hygienických pravidel, časté mytí rukou a hlavně pití vody, která je bezpečná. Pokud se ocitnete v rizikových zemích, jezte jen ovoce, co lze oloupat, a vyhýbejte se nápojům s ledem, o jehož původu nic nevíte. Proti choleře existuje i očkování, doporučuje se při cestách do rizikových oblastí. Jeho účinnost je dva roky.

Cholera

  • Popis nemoci - Infekční průjmové onemocnění vyskytující se zejména v Africe a Asii
  • Příznaky - Nevolnost, zvracení, vodnatý průjem
  • Inkubační doba - Několik hodin až pět dnů
  • Léčba - Zavodnění organismu dostatečným přísunem tekutin, často se musejí dodat infuzí.
  • Smrtnost - Pokud se jedná o vážný průběh nemoci a není léčená, pak umírá až polovina případů. Jestliže se ale včas zahájí účinná léčba, více než 99 procent nemocných přežije.
  • Prevence - Dodržování hygieny, pití nezávadné vody, očkování

Reklama

Související témata:

Načítám