Hlavní obsah

Jak se naučit být šťastný: Začněte ráno, naučte se říkat ne a nelpěte na zbytečnostech

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Dalajlama řekl, že pravým cílem našeho života je hledání štěstí. S tím nelze než souhlasit. A také prozradil, že prvním krokem na cestě ke štěstí je učení se. Máte to ve svých rukou! Co všechno byste se měli naučit?

Článek

Lidem, které máte rádi, přejete hodně zdraví a štěstí. Jak štěstí dosáhnout? Zázračná pilulka, po jejímž spolknutí by se dostavil pocit naprostého štěstí, je zatím v nabídce jen na černém trhu. Ale cesta ke šťastnému životu existuje.

Na rady jsme se zeptali odbornic, které svým klientům na cestě k vyrovnanému šťastnému životu denně pomáhají: koučky Lucie Königové, autorky knihy Cesta zpátky k sobě, a koučky Markéty Konupčíkové, zakladatelky projektu Celista a propagátorky komplexního přístupu ke zdraví.

Krátkodobé vs. dlouhodobé štěstí

Co vlastně štěstí je? Lucie Königová by rozdělila štěstí na „krátkodobý, pomíjivý pocit a dlouhodobý, vnitřní a trvalý“.

V čem se liší? „Krátkodobý pocit štěstí rychle vyprchá. Máme radost, že jsme stihli vlak nebo nás pěkný muž pozval na kávu. Pocit náhlého štěstí nás zaplaví jako vlna, ale postupně zmizí. Zahřeje jen na chvilku a my toužíme po další dávce.“

Opravdové štěstí, o které bychom měli usilovat, vypadá jinak: „Dlouhodobý pocit štěstí vychází z našeho nitra, je založený na pochopení a vnímání skutečných hodnot v našem životě. Vychází ze sebepřijetí, úcty k sobě a k životu i lidem kolem nás, vděčnosti i schopnosti odpustit a vyrovnat se s minulostí. V našem nitru se postupně vytvoří klid, který dá prostor trvalému pocitu hřejivého a léčivého pocitu naplnění a vnitřního štěstí, které jen tak nevyprchá.“

Udělejte rozhodnutí

Jak dlouhodobého pocitu štěstí dosáhnout? Základem je rozhodnout se, že chcete být šťastní a stanovit si to jako prioritu. Měli byste se vědomě chovat tak, abyste ke štěstí směřovali, to znamená stanovit si reálné a měřitelné cíle.

Markéta Konupčíková radí udělat si rovnou seznam: „Do jednoho sloupce napište věci, které děláte  každý den. Do druhého pak věci, které naplňují vaši duši štěstím. Shodují se? Pokud ne, možná vám to otevře oči.“

Foto: Rido, Shutterstock.com

Dopiju kávu a pak se zamyslím, co dalšího mě dělá šťastnouFoto: Rido, Shutterstock.com

Naučte se říkat ne

Získejte nad svým životem kontrolu. Mít svůj život pevně v rukou znamená vědět, kdy říct ne a upřednostnit sebe a své štěstí před ostatními. Ujasněte si, co chcete, co vám dělá radost, co dokážete stihnout a kdy riskujete, že kvůli ostatním sami sebe zahltíte a ztratíte životní rovnováhu.

Je třeba dělat vědomě šťastná rozhodnutí, zapracovat na sebeúctě a přestat se bát, že když odmítnete pomoc kolegyni s jejím projektem nebo nepůjdete s kamarádem na pivo, zklamete je. A jestliže se na vás kvůli takové prkotině naštve? Pak je asi na čase se zamyslet, jestli vám takový člověk stojí za to držet si ho v životě.

Návrat sami k sobě

Podle Lucie Königové je jedním z předpokladů pro pocit trvalého štěstí vydat se na cestu zpátky k sobě: „Začít vnímat sebe sama, své tělo, hmotné i nehmotné věci kolem sebe. Cítit vděčnost za den, který je před námi. Nevnímat věci a lidi kolem sebe jako něco automatického, ale vidět hlubší smysl a hodnotu všeho, co nás obklopuje, a být vděční i za každodenní maličkosti. Zároveň musíte umět to, co blokuje váš vnitřní pocit štěstí, pustit. Sepište si, co jste během života zvládli a naučili se. Připusťte si i prohry a selhání, ale zaměřte se na vaše vítězství, zkušenosti, nová poznání a vnitřní obohacení.“

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Jé, tady je album z cesty kolem světa a tady z taneční soutěže, je vidět, že jsem ty roky nepromarnila Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Využijte svůj potenciál

Umíte se nadchnout a jít si zapáleně za svými sny? Najít si práci nebo koníček, které budete dělat s láskou a vášní, je zásadní krok ke štěstí. Pokud se do práce netěšíte, nudí vás nebo příliš stresuje, seberte odvahu a hledejte si novou, ve které využijete svůj potenciál.

Jak poznáte, že vás zaměstnání naplňuje? Především tak, že v práci ztrácíte pojem o čase. Nezapomeňte: žijete jen jednou a bylo by škoda ten váš jediný život promarnit a nenaplnit. Pokud stále tápete, v jaké profesi vám bude nejlépe, může hodně pomoct například Hoganův rozvojový test, který odhalí silné a slabé stránky i typ pracovního prostředí, ve kterém vám bude nejlépe.

Jste to, co jíte?

Staré přísloví a známý televizní pořad říkají: jste to, co jíte. A určitě nechcete být tuční nebo hutní. Jezte tedy lehká a zdravá jídla (návod na jídelníček). Zásadní pro pocit štěstí je i pravidelné fyzické cvičení, díky kterému se uvolňují endorfiny.

„Klientům radím ranní cvičení. Pohybová aktivita vyplaví do těla hormony, díky nimž vás zaplaví pocit štěstí a energie. Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den. Spojte tedy ráno s rituálem: protáhněte se, pak si dejte studenou sprchu a chvíli meditujte. Je jen na vás, jaký den se rozhodnete od rána mít,“ radí Markéta Konupčíková.

Díky osvojení zdravých návyků se budete cítit lépe fyzicky i psychicky. Myslete na ranní rituály, cvičení i dostatečný počet kroků během dne, ke každému jídlu přidejte porci zeleniny, dodržujte pitný režim a chutě na sladké zahánějte ovocem (v přiměřeném množství). A také si dopřávejte dostatek spánku.

Jak aktivovat hormon štěstí? A zaručený ukazatel, že vám klesl serotonin.

Reklama

Načítám