Hlavní obsah

Chyby ve vztahu, které zabíjí lásku

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Spokojenost ve vztahu a láska závisí na mnoha faktorech. Na tom, jak se k sobě hodíte, jak jste si povahově podobní, jaký máte smysl pro humor, jak vám to klape v posteli a podobně. Ale i když tyhle zásadní věci fungují báječně, jsou drobnosti, které lásku nakonec zabijí.

Článek

Každý vztah má několik pilířů, na nichž stojí a na nichž závisí to, jak moc a hlavně jak dlouho spolu budete šťastní. Jsou to ty zásadní věci, podle nichž si vybíráme životního partnera (smysl pro humor, inteligence, zodpovědnost, životní názory...). Ale i když tohle všechno zvládnete a hodíte se k sobě na výbornou, nemáte vyhráno. Protože existují i zdánlivé drobnosti či malichernosti, které časem lásku stejně zabijí. Neděláte je náhodou?

1. Drobné rozepře na veřejnosti

I ty nejstabilnější manželské páry se někdy neshodnou. Mít na něco jiný názor, nesouhlasit s tím druhým, vidět věci trochu jinak, to vše do vztahu patří.

Ale pozor na to, jak a hlavně kde, si tyhle drobné neshody vyříkáváte. Pokud to děláte před lidmi (třeba před kamarády, rodinou, kolegy…) a hlavně nejde ani tak o poklidnou diskusi a výměnu názorů, ale spíš o kousavé poznámky, vtípky na adresu toho druhého, zesměšňování či podceňování jeho názoru, zaděláváte si na problém.

Protože nikdo nechce být svým nejbližším člověkem ztrapňován před okolím! Tímhle snižujete vzájemnou úctu (jak si můžete vážit někoho, na koho štěkáte před lidmi) a pocit bezpečí (jak se můžete cítit bezpečně a jistě s někým, kdo je na vás veřejně ošklivý). A to jsou zrovna dvě velmi zásadní věci pro spokojený partnerský život.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Chce jet domů taxíkem nebo jsem mu zkazila celý život?Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

2. Vyhýbání se diskusi

Říká se „mlčeti zlato“, ale upřímně, ve vztahu to málokdy platí. Respektive, než abyste v afektu a s rozbouřenými emocemi vyřkli něco, čeho budete později litovat, mlčte. Ale jinak spíš platí, že komunikace je základem úspěchu.

Je to jednoduché pravidlo – když něco chcete či nechcete, musíte to tomu druhému říct. Ani jeden z vás není telepat! Bohužel lidé mají často tendence se ve vztahu diskusím vyhýbat (obzvlášť pak některým citlivým tématům) nebo hovory o určitých věcech oddalovat. Tím se ale problémy jen zakopávají pod postel, kde bují a rostou.

3. Majetnictví

Láska není vlastnictví, ale především vzájemná důvěra. Takže jakékoli pokusy a snahy se vzájemně ovládat, usurpovat si jeden druhého, nedopřát si ani ždibík svobody, jsou špatně.

Zpočátku je možná roztomilé, když jste stále spolu, hlásíte si každý krok, jste vlastně jen vy dva. Ale v dlouhodobém měřítku tohle nemůže fungovat – potřebujete být také někdy od sebe. Protože nic není krásnější, než když se na sebe máte proč těšit. A žárlivost je spíš cesta do pekla než do ráje!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Smyslem jakékoli hádky má být řešení problému a ne vylévání zlosti a frustraceFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Špatné načasování

Když se dva lidé milují, nic není nemožné. Jen je potřeba věci správně načasovat. Citlivá témata probírat v klidné a příjemné atmosféře a ne vy chvíli, kdy vám běhají rozjívené děti po bytě a vy musíte za pět minut vyrazit do školy. Důležité věci si vyříkávat, když se oba soustředíte, a ne když se připravujete na prezentaci v práci a on se probírá v mobilu maily. Závažná rozhodnutí dělat, když je čas si je promyslet, a ne když spěcháte na vlak, který vám brzy ujede. Když věci špatně načasujete, může se i z banality stát stresová záležitost, důvod k hádce a neshodám.

5. Drobné zlozvyky

Každý je máme, o tom není pochyb. Některé jsou dokonce roztomilé (obzvlášť na začátku vztahu v době největší zamilovanosti), ale některé tomu druhému prostě mohou lézt na nervy.

A spokojený vztah je založený mimo jiné na ochotě dělat kompromisy, přemýšlet, zda vaše jednání tomu druhému neubližuje, nezatěžuje ho. Takže nejste oba příznivci chaosu, jeho každý den pohozené ponožky nejsou roztomilý nešvar, ale každodenní přidělávání práce. Jestliže on každé ráno spěchá do práce, protože tam musí být dřív než vy, vaše dlouhé ranní sprchy a zkrášlovací procedury nejsou úsměvné, ale dělají mu vrásky na čele.

Když si vzájemně dokážete říct, co vám vadí, neurazíte se na sebe a ještě dokážete třeba některé návyky a zvyky změnit, budete oba šťastnější!

Spokojený vztah a to slavné dokud nás smrt nerozdělí je touha řady lidí. A možná zrovna vy máte štěstí a splňujete všech 10 známek toho, že vám to ve vztahu klape na výbornou.

Reklama

Související témata:

Načítám