Hlavní obsah

Jak využít kosmetiku i jídlo do posledního zbytku? Snadno!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

I když to vypadá, že je pasta na zuby prázdná, většinou z ní ještě kousek vymáčknete. Podobné to je se sklenicí marmelády, krémem na ruce, ale třeba i vonnou svíčkou. Naučíme vás využít právě tyhle poslední zbytky.

Článek

Než vyhodíte prázdnou sklenici od marmelády nebo tubu od pasty na zuby či krému na ruce, vyplatí se přesvědčit, zda v nich opravdu ještě nezbylo něco, co by se dalo využít. A budete možná překvapeni, kolik jste toho s „prázdným“ obalem doposud vyhodili. Pojďte to s námi vyzkoušet.

JAK UŠETŘIT V KUCHYNI

Jedná se o drobná soustíčka, něco, čeho byste třeba ani nelitovali. Ale je to škoda – obsah skleniček se totiž dá spotřebovat bezezbytku.

Zbytek marmelády ve sklenici

I když vypotřebujete zavařeninu do posledního kousku, stejně trocha zůstane ještě na stěnách sklenky. Máte hned několik možností, jak ji šikovně využít.

  • Do sklenice nalijte vroucí vodu a vložte sáček s čajem – marmeláda ho osladí a dodá chuť navíc. Tuhle radu si pamatujte a použijte také v případě sklenice od medu.
  • Do sklenice nalijte studenou vodu, zavřete víčkem a dobře protřepejte – získáte tak sklenku nápoje, který si nezadá s tím z ovocného sirupu.
  • Do sklenice vlijte trochu olivového oleje a vinného nebo balzamikového octa, zavřete a pořádně protřepejte – vznikne chuťově velmi zajímavá zálivka na salát.

Zbytky majonézy a sladkých pomazánek

Podobné je to s oříškovým krémem či jinou sladkou pomazánkou – na stěnách jich zůstává také dost. Nalijte do sklenice teplé mléko, zašroubujte uzávěr, protřepejte a pochutnejte si na porci mléčného koktejlu k snídani. Nepřežeňte to ale s teplotou mléka (nebo vody) ani s jejich množstvím: když bude tekutina příliš horká nebo jí dáte moc, může po otevření vystříknout a opařit vás.

A co se zbytkem majonézy? Nalijte do sklenice tak horkou vodu, aby se v ní majonéza rozpustila, zavřete, protřepejte a vlijte do smetanové omáčky, kam se skvěle hodí. Můžete ji přidat i do zeleninové polévky – překvapí vás, jaký „smetanový“ nádech jí dodá. A naučte se pražský koláč z majonézového těsta.

Foto: Kichigin, Shutterstock.com

Prázdná sklenice od marmelády? Nikoli! Ještě v ní vyrobíte třeba skvělou zálivku na salátFoto: Kichigin, Shutterstock.com

Zbylá šťáva z kompotu

Zůstala vám šťáva z kompotu? Pokud ji nechcete rovnou vypít, zamrazte ji ve formičce na led a přidávejte do míchaných nápojů. Nebo z ní můžete vyrobit želatinový dezert, případně šťávu přidejte při pečení přímo do těsta.

Kosti z pečeného masa

Obrané kosti z pečeného masa nikdy nevyhazujte! Přidejte k nim kořenovou zeleninu, cibuli a česnek a vyvařte – právě z pečených kostí je bujon obzvláště chutný. A takhle se dělá vývar zadarmo.

CO SE ZBYTKY KOSMETIKY

Podobně jako šetříte zbytky potravin, můžete využít i to, co zbývá v tubách nebo lahvičkách s kosmetikou – i v tomto případě je snadno a levně pár „kaček“ doma.

Zbytek krému či pasty v tubě

Krémy na ruce, zubní pasty, ale často i make-upy bývají v plastových tubách. I když je vymačkáte velmi pečlivě, stejně v nich trocha zůstane. Ale vy si poradíte: tubu asi 5 cm od uzávěru rozstřihněte. Tím ji otevřete a můžete si zbytek krému nabrat na prst – v případě pasty na kartáček. Aby tuba nezůstala otevřená (pokud v ní zůstalo i na další použití), odstřihněte část asi pět centimetrů nad spojem a nasaďte ji na část s uzávěrem – tím obsah ochráníte před vysycháním.

Foto: tapedman, Shutterstock.com

I když myslíte, že jste tubu vymačkali do poslední kapky, stejně v ní zůstalo minimálně na jedno řádné vyčištění zubůFoto: tapedman, Shutterstock.com

Lak ve spreji

Znáte tu chvíli, kdy potřebujete dodat vlasům objem a zafixovat účes, jenže po zmačknutí ventilku se ozve jen prázdné zasyčení? Vyzkoušejte trik, který by měl naléhavou potřebu dotvarovat účes vyřešit. Je-li většina plynu spotřebována, nezvládne jeho zbytek vytlačit zbylý lak ven. Pokud ovšem zmáčknete nádobku rukama, zmenšíte její objem a plyn tak vlastně natlakujete, takže sprej bude ještě chvíli fungovat. Je-li v nádobce tak málo plynu, že ji lze v pohodě zmáčknout, není to nebezpečné. Nikdy ji však neberte do kleští nebo podobně, mohli byste se zranit!

Lak na nehty

Zbývá vám v lahvičce trocha již lehce zatvrdlého laku na nehty? Ještě ho lze naředit pár kapkami odlakovače a použít – už ale ne na nehty, protože by nemusel mít patřičnou výdrž. Použijte ho třeba jako barvu na klíče, díky které je od sebe snadno rozeznáte.

Svíčka ve sklenici

Máte rádi bezpečné vonné svíčky ve skleničce? Pak asi víte, že nikdy nedohoří do posledního kousku a kolem knotu vždy něco zůstane. Až se tahle chvíle bude blížit, nalijte do sklenice na vosk i na knot vroucí vodu z varné konvice. Voda vosk rozpustí a ten po vychladnutí vytvoří na hladině tuhý plát – vyndejte ho a osušte. Voda ode dna odlepí také knot a jeho kovový základ. Do kovu můžete vložit nový knot a navléknout na něj plát ze zbylého vosku (doprostřed udělejte třeba párátkem otvor na knot) – a takovými zbytky vosku sklenici postupně naplňte a vytvořte si tak novou, třeba klidně i vícebarevnou svíčku.

Chcete něco uspořit při vaření? 32 tipů, jak ušetřit na jídle, ale ne na chuti!

Reklama

Související témata:

Načítám